POLITIK

Ez az Orbán-terv: Senki nem marad segítség nélkül

Történelmi akcióterv – így jellemezte az újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket, vagyis az Orbán-tervet, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Ebben a többi között állami jövedelemátvállalás, a felsőoktatásban tanulók, továbbá a bajban lévő turizmus megsegítése is szerepel.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az intézkedések alappillére továbbra is a munkaalapú gazdaság. Ha van munka, minden van. Ezért a legfontosabb a munkahelyek megvédése, amivel megvédjük a magyar családokat, vállalatokat, gazdaságot„ – hangsúlyozta Palkovics László.

Az állam átvállalja 70 százalékban a kieső bért a rövidített munkavégzésre vonatkozóan, mindezt három hónapos időtartamra – jelentette be Palkovics László innovációs miniszter. Hozzátette: a mérnöki, valamint a K+F területen dolgozók számára 40 százalékos bérkiegészítést nyújt a kormány, mivel az ő esetükben nem kivitelezhető a rövidített munkaidő. Két százalékponttal csökkentik a szociális hozzájárulási adót július 1-től, továbbá felgyorsítják az áfa-visszatérítéseket 20, illetve 30 napra. A betegszabadságokról szóló dokumentumokat elektronikusan is be lehet nyújtani.

Ami a munkavállalók továbbképzését illeti, a költségvetés esetükben a tandíj 95 százalékát átvállalja, továbbá kamatmentes felnőttképzési diákhitelt vezetnek be. Az egyetemi hallgatók számára egyszeri 500 ezer forintos szabad felhasználású, kamatmentes diákhitel-konstrukciót hoztak létre, amit a Diákhitel Központnál tudnak igényelni.

75 ezer hallgató nyelvvizsga-kötelezettségétől eltekintenek, enélkül is megkaphatják a diplomát, hiszen a felgyorsuló gazdaságnak több diplomásra lesz szüksége – mondta Palkovics László.

600 milliárd a turizmus megsegítésére

A turizmusban és a vendéglátásban újabb intézkedések jönnek, az ágazat védelmére 600 milliárd forintos keretet biztosítanak. December 31-ig felfüggesztik az idegenforgalmi adót, június 30-ig 4 százalékra csökken a SZÉP kártya szociális hozzájárulási adója, és emelik a keretösszegeket is.

A mikrovállalkozásoktól a nagyvállalatokig a cégek megsegítésére közel 2000 milliárd forint kedvezményes hitelt biztosítanak, több mint 500 milliárd forint értékű állami garancia mellett. 9200 milliárd forintot biztosít összesen a kormány a gazdaságvédelemre, a GDP 18-20 százalékát teheti ki a keret. Ez egy történelmi akcióterv – mondta Palkovics László.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?