POLITIK

Ez neked is könnyet csal a szemedbe, meghatóan beszél Trianonról a 101 éves erdélyi néni

„Egyéves sem voltam, amikor Magyarországot szétszabdalták” – mondta a Ripostnak a 101 éves György Julianna.
címkék:
  • Szerző: Ripost

„Szétdarabolták, jutott mindenkinek, de a románoknak a legtöbb„ – sóhajtott a székelykeresztúri György Julianna. Magyar állampolgárnak született 1919. december 8-án, majd néhány hónapos korában román állampolgár lett a trianoni döntés miatt. 1940-ben, a második bécsi döntés után, 20 esztendősen ismét magyar állampolgár lett, de csak 4 évig, 1944-től megint román személyit kapott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

György Julianna

„Magyar voltam, magyar vagyok és mindig magyar is maradok. Ezen semmi nem változtathat”

- mondja határozottan az idős asszony. Juliska nénit a nagyszülei nevelték, mert szülei 5 éves korában „kitántorogtak” Amerikába dolgozni. Ő 1939-ben ment férjhez, és újra magyar világba szülte első gyermekét, György Árpádot, aki csak 4 éves koráig maradhatott magyar állampolgár. Juliska néninek összesen 3 gyermeke született, 4 felnőtt unokája van és már 7 dédunokája. Egyik unokája Magyarországon, Ócsán él a családjával, így Juliska néni gyakran ellátogatott az anyaországba az utóbbi időben, hogy lássa dédunokáját.

 

„Ma is kapálgatok, az tart életben”

A 101 éves asszony most is tökéletes szellemi és fizikai frissességnek örvend, a mai napig dolgozik a saját zöldségeskertjében. Egész életében mezőgazdasággal foglalkozott, a piacon adta el a terményeit. Mindenki ismeri a székely kisvárosban, ahol természetesen ő most a legidősebb ember.

 

 

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?