Szélsőséges muszlimok három testvérre támadtak a kenyai Isioloban. A fiatal keresztények éppen az öntözőrendszerüket akarták ellenőrizni, amikor a botokkal és vasrudakkal felfegyverzett hét muszlim férfi rájuk rontott- közölte a Linga.org A huszonegy éves Fouzieh súlyosan megsérült, órákig eszméletlenül feküdt, miközben szintén bántalmazott testvérei segítséget próbáltak hívni. A támadás során a feldühödött muszlimok azt kiabálták: „Takarodjatok haza! Elzavarunk titeket!” Aasa, a súlyosan bántalmazott fiú tizenkilenc éves húga a Morning Star Newsnak nyilatkozva elmondta: a támadók életlen eszközökkel a fejüket és a hátukat ütlegelték. -Kitörték a fogaimat, a testem bal oldala tele van zúzódásokkal – mondta a fiatal kenyai lány. Aasanak és bátyának sikerült elmenekülnie a helyszínről; öt órával később egy autóval tértek vissza, amivel kórházba szállították a testvérüket. A fiatal keresztény testvérek egy hónapja költöztek át Nairobiból Isioloba. A helyi muszlimok azóta folyamatosan zaklatták őket, amiért templomba, és nem mecsetbe járnak imádkozni – közölte a Linga.org Az elmúlt években megszaporodtak a szomszédos Szomáliából érkező Al-Shabab terrorszervezet támadásai – a térség évek óta instabil, számolt be róla a vasarnap.hu.. A háború elől menekülő muszlimokat szélsőséges ideológiákkal árasztották el, amik a keresztények elleni gyűlöletükben mutatkoztak meg. Kenya északkeleti tartományai eleve elmaradottabbak – az oktatási, szociális és egészségügyi infrastruktúra jóval alacsonyabb szinten működik, mint az ország többi területén. A kenyai vezetés és a keresztény egyházak próbálják az emberek életszínvonalát javítani azzal, hogy közalkalmazottakat, tanárokat és orvosokat csoportosítanak át a térségbe, hogy tapasztalatukkal javíthassák a helyben lakók életkörülményeit. Az iszlamista csoportok viszont rendszeresen támadják a védtelen intézményeket. A helyzetet nehezíti, hogy a kenyai muszlimok együttműködnek az iszlamista csoportokkal. Januárban három keresztény tanárt öltek meg a Garissa tartományban található Kamuthe városban. Fredrick Kitonyo tanár szerint a muszlim kollégák és diákok tudták, hogy az Al-Shabab támadásra készül, de nem figyelmezették a keresztény oktatókat. A terroristák már a kenyai fővárosba is bemerészkednek, hogy támadásokat hajtsanak végre. Tavaly januárban Nairobi egyik szállodájába törtek be az Al-Shabab fegyveresei – tizenöt embert öltek meg.
Február végén Magyarországon járt Anthony Muheria, a kenyai Nyeri egyházmegye érseke, akit Orbán Viktor miniszterelnök is fogadott a Karmelita kolostorban. A megbeszélésen a keresztényüldözésről, az afrikai migrációs helyzetről és Magyarország humanitárius segítségnyújtásáról is szó volt. A tárgyaláson részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára is. A többek között Azbej Tristan, Hölvényi György európai parlamenti képviselő, valamint Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetesek részvételével zajló tárgyalás előzménye a Hungary Helps Program tényfeltáró missziójának tavaly márciusi kenyai útja volt. A négynapos látogatás során megismerkedtek a helyi egyházi vezetőkkel és felmérték támogatási igényeiket, amelyek összhangban vannak a Hungary Helps Program céljaival. Budapesti látogatása során Muheria érsek a Párbeszéd Házában tartott előadást, amelyen hangsúlyozta: nemsokára a keresztények és a katolikusok zöme Afrikában fog élni, de a gyakorló keresztények többsége már biztos, hogy ezen a kontinensen, illetve Dél-Amerikában található. Meglátása szerint ezért a kereszténység szempontjából Afrika a remény és a jövő kontinense lehet. Azbej Tristan államtitkár a HírTV Credo című műsorában számolt be a kenyai látogatásán szerzett tapasztalatairól.

Az államtitkár szerint a kenyaiaknak olyan kihívásokkal kell szembenézniük, amelyek Európában ismeretlenek.

2015 nagycsütörtökén iszlamisták törtek be a garissai egyetemre, ahol aszerint választották szét a diákokat, hogy tudnak-e idézni a Koránból vagy sem. Ezen a napon több mint száznegyven keresztény fiatal halt mártírhalált – emlékeztetett Azbej Tristan az öt évvel ezelőtti szörnyű mészárlásra.
Annak ellenére, hogy Kenya lakosságának túlnyomó többsége keresztény, egyre gyakoribbak az ellenük elkövetett atrocitások. Kenya a 44. helyet foglalja el a keresztényüldözésben élen járó országok listáján.