Létrehozva: 2020.04.13.

Falusiak Egyiptomban nem engedtek eltemetni egy koronavírus-fertőzött orvosnőt

Egy kis faluban eltorlaszolták az utat és a temető bejáratát, attól tartva, hogy a halott is fertőzhet.

Az egyiptomi miniszterelnök személyesen kért bocsánatot az elhunyt orvosnő rokonaitól.„Szégyenteljesnek” nevezte a falusiak viselkedését, azt hogy megpróbálták megakadályozni a temetést. Mostafa Madbouly a nő férjét hívta fel telefonon és bocsánatot kért „az egyiptomi nép nevében”.

Az incidens miatt huszonhárom embert tartóztattak le a Nílus deltavidékén található Shubra el-Bahou-nevű faluban. A helybéliek között zavargások törtek ki miután megtudták, hogy a falujuk temetőjében helyezik végső nyugalomra a koronavírus fertőzés következtében elhunyt orvosnőt. Attól tartottak, hogy a vírus a holttest révén is megfertőzheti a falut.

A 64 éves orvosnő, Sonia Abdelazim ebben a faluban született és pénteken hunyt el. A jelentések szerint a koronavírus fertőzés okozta a halálát, bár a testvére ezt tagadta, mondván, hogy húga tüdőgyulladásban halt meg.

A helybéliek megakadályozták, hogy a halottszállító kocsi bejusson a temetőbe. A rendőrségnek kellett feloszlatnia a több száz fős zavargásokat, könnygáz bevetésére is sor került, végül huszonhárom embert vettek őrizetbe.

Egyiptomban még március végén belehalt a koronavírus-fertőzésbe az ország létesítményeinek fertőtlenítéséért felelős egyiptomi tábornok. Háled Saltút vezérőrnagy a fertőtlenítési akció során fertőződött meg, amikor Egyiptom-szerte intézményeket és köztereket fertőtlenítettek. A vezérőrnagy az eddigi legmagasabb rangú tisztviselő, aki életét vesztette a járványban.

Egyiptomban megfertőződött az új koronavírussal a legjelentősebb onkológiai kórház, a Kairói Egyetemhez tartozó klinika 17 egészségügyi dolgozója is, ezért karanténba kellett őket helyezni.

A kormány utasította az egészségügyi felszereléseket gyártó cégeket, hogy főleg a közkórházaknak szállítsanak. Az egyiptomi közegészségügyben évtizedek óta elmaradnak a szükséges beruházások, a közintézmények adományokból tartják fenn magukat. Aki teheti – a Világbank adatai szerint a lakosság több mint fele – magánkórházak, -rendelők szolgáltatásait veszi igénybe. A kormány bejelentette, hogy egymilliárd egyiptomi fonttal (20,1 milliárd forint) megnöveli a közegészségügy finanszírozását.

Egyiptom idegenforgalmi minisztériuma elrendelte a turisták látogatta intézmények bezárását és fertőtlenítését. A bezárt múzeumok és régészeti helyszínek között vannak a legnépszerűbb idegenforgalmi célpontok, így a kairói Egyiptomi Múzeum és a Luxori Múzeum is. A minisztérium által elrendelt fertőtlenítési munkákat a nemzetközi szabványoknak megfelelően végzik el. Szabah Szeddik, a leggazdagabb Tutanhamon-gyűjtemény, a kairói Egyiptomi Múzeum vezérigazgatója azt mondta, hogy a restauráló részleg szakemberei elvégzik a sterilizálást a nem üvegvitrinben kiállított műtárgyakon, de a kényszerű szünetet a létesítmény karbantartására is felhasználják. Az országban átmenetileg bezárták a mecseteket és templomokat, a kávézók, klubok, bevásárlóközpontok, éttermek és szórakoztatóipari létesítmények pedig már kora délután bezárnak.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

Fegyveres rendőrök vonultak ki reggel a Lidlhöz - le kellett zárni az üzletet

hirtv.hu

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

magyarnemzet.hu

Megérkeztek a helyszíni fotók a reggeli metrógázolásról

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

travelo.hu

Bajbajutott apró rókát mentettek a Balatonnál, mutatjuk, ti hogyan segíthettek

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

„Isten veled” - súlyos döntést hozott a Házasság első látásra szerelmespárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert