Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.03.30.

Fidesz: Szükség van az összefogásra

A Fidesz frakcióvezetője és a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra kérte az ellenzéket, hogy a koronavírus-járvány leküzdésének ügyében fogjanak össze a kormánypártokkal.

Kocsis Máté egy hétfői, a koronavírus törvény szavazása előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az ellenzék mondvacsinált okokra hivatkozott, amikor arról beszélt, hogy nem támogatja a jogszabályt. Most a legszélesebb körű összefogásra lenne szükség, hogy az emberek a politikai pártok között egységet érezzenek – jelentette ki.

A korábban elhangzott ellenzéki kifogásokra reagálva azt mondta, hogy digitális parlamenti szavazásra az uniós tagállamok túlnyomó részében nincsen lehetőség. Ennek bevezetéséhez az alaptörvényt, a házszabályt és az országgyűlési törvényt is módosítani kellene, ami legalább egy hónap lenne – emelte ki. További időt venne el a rendszer kiépítése és még akkor sem biztos, hogy ellenőrizni lehetne, hogy ki ad le egy szavazatot, miközben fennáll a kibertámadás veszélye is – hívta fel a figyelmet.

A frakcióvezető úgy fogalmazott: aki teljhatalomról beszél, az vagy nem olvasta a törvényt, vagy olvasta, de rosszindulatú és azért ismételgeti ezt a kijelentést. A jogszabály világosan fogalmaz, a járvánnyal szembeni megelőző intézkedésekről és a gazdasági hatásokra vonatkozó döntésekről van szó – szögezte le.

Hangsúlyozta, most nincs ideje pártpolitikai vitáknak vagy a miniszterelnökkel szembeni személyeskedésnek. Kérte az ellenzéket, tegyék félre „azt a mantrát”, ami kizárólag arra irányul, hogy gyalázzák a kormányfőt, a kormányt vagy a kormánypárti politikusokat, mert most közös fellépésre van szükség.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, könnyebb lenne a védekezés, ha az ellenzék is támogatná a jogszabályok elfogadását. Hangsúlyozta, a kormánypártok várhatóan tudják biztosítani a kétharmados többséget, de jó lenne, ha a járványhelyzetben az ellenzék is megmutatná az összefogásra való készségét.

A védekezéshez szükséges források korlát nélkül állnak rendelkezésre – emelte ki a miniszter, aki hozzátette, hogy a külföldi beszerzésre biztosított forrásoknak sincs felső korlátja. Egyúttal köszönetet mondott azért, hogy szombat reggel óta az emberek többsége betartja a kijárási korlátozás szabályait.

Ebben a helyzetben még az ellenfelekre is partnerként kell tekinteni, ezért azt remélik, hogy valamennyi politikai erő egyetértésre jut a járvány elhárításához szükséges lépésekben – érvelt.

A veszélyhelyzetre, a rendkívüli jogrendre addig van szükség, amíg a járványveszély fennáll, azt követően egy nappal sem – fogalmazott. Számtalan valótlan állítás hangzott el ebben az ügyben, ugyanis a kormány nem tudja felülírni az alkotmányos rendelkezéseket. A kabinet rendkívüli jogrend idején rendelettel módosíthat törvényeket, de ez a felhatalmazás nem biztosít teljhatalmat, mert korlátozott, időben pedig addig tart, amíg a veszélyhelyzet fennáll – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a rendkívüli jogrend nem ad lehetőséget az országgyűlési választás elhalasztására. Emlékeztetett, hogy amikor 2011-ben elfogadták az alaptörvényt, akkor sok mindenről volt vita, de a rendkívüli jogrend szabályozásáról nem. Vélhetően azért nem, mert kisebb-nagyobb módosításokkal, de átvették a korábbi alkotmány szabályozását – közölte. Hozzátette, a mostani indítvány egy kormányzati hatáskört az Országgyűlés kezébe ad, ugyanis a parlament állapíthatja meg a veszélyhelyzet végét.

Gulyás Gergely egy másik kérdésre felelve hangsúlyozta, a veszélyhelyzet miatt meghozott kormányrendeletek nem maradnak hatályban. Azokat a szabályozásokat, például a gazdaságiakat, amelyeket továbbra is fenn kell tartani, az Országgyűlés vélhetően egy külön törvényben fogadja majd el a veszélyhelyzet után – mondta a politikus.

Az elmúlt héten a korábbihoz képest már tömeges tesztelés indult meg, de az elvégzett tesztek száma még tovább fog nőni – jelentette ki a miniszter. Hozzátette, a jelenlegi eljárásrendet jónak tartja.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ismert édesanyjával fotózták a Next Top Model Hungary sztárját - képek

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

metropol.hu

Széteshet Szoboszlai Dominik csapata, Klopp után egy másik kulcsember is leléphet

hirtv.hu

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Olcsó, használt műszaki cikket keresel? A Media Markt polcain is találsz majd ilyet

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra