POLITIK

Folytatódik a migránsháború Bécsben, megfenyegettek két minisztert

Az osztrák rendőrség különleges egysége, a Cobra védelme alá helyezték Karl Nehammer belügyminisztert és Susanne Raab integrációs minisztert .
címkék:
  • Szerző: Ripost

Bécsben egy hete tartanak az utcai demonstrációk és összecsapások a helyi török, illetve kurd kisebbség között. Az elmúlt napokban a Szürke Farkasok és más török szélsőséges szervezetek tagjai üvegekkel és petárdákkal támadtak kurd, illetve a szélsőbaloldali Antifa szervezet tagjaira, illetve a felvonulást biztosító rendőrökre Bécs Favoriten városrészében. Csütörtökön több száz török „Allahu Akbar”-kiáltásokkal támadt rá a tüntető kurd aktivistákra és az őket kísérő rendőrökre is, kövekkel, üvegekkel és petárdákkal dobálva meg őket. Két rendőr megsérült, több embert őrizetbe vettek, és 34 esetben tettek feljelentést.

Bécs szabadságpárti (FPÖ-s) alpolgármestere, Dominik Nepp közölte, „Bécs nem válhat Isztambullá”, és zöldpárti alpolgármestertársa, Birgit Hebein lemondását követelte, amiért az részt vett a tüntetésen a kurdok és az antifák oldalán.

Az egyik oldalon a kurd radikális baloldaliak (a Kurdisztáni Munkáspárt hívei) és antifák, a másik oldalon pedig a Recep Tayyip Erdogan elnököt éltető török nacionalisták (Szürke Farkasok) közt kitört összecsapásokat jelentős rendőri jelenléttel igyekeztek megfékezni.

A Wochenblick elemzése szerint a szemben álló felek egy régóta tartó élet-halál harcot exportáltak magukkal Ausztriába, az antifáknak nem sok közük van mindehhez, ők csak „hasznos idióták”.

Az Erdogan-hívő tüntetőktől elhatárolódott az ausztriai törökök fő ernyőszervezete is. Sebastian Kurz néppárti kancellár közölte, zéró toleranciát kell alkalmazni, nem akarja, hogy más nyugati fővárosokhoz hasonlóan Bécs utcáit is ellepjék az erőszakos tüntetések. Kurz arra utasította kormánya illetékes tagjait és a hatóságokat, hogy vizsgálják ki, kik tüzelik a tüntetéseket, és növeljék a rendőri jelenlétet. Korábban bekérették a külügyminisztériumba a török nagykövetet, Kurz pedig maga egyeztet Bécs zöld-baloldali vezetőivel, hogy miképp tudnak hozzájárulni az ilyen események megakadályozásához.

Az osztrák rendőrség különleges egysége, a Cobra védelme alá helyezték Karl Nehammer belügyminisztert és Susanne Raab integrációs minisztert , számolt be az osztrák APA hírügynökség. Az intézkedés azután történt, hogy a miniszterek halálos fenyegetéseket kaptak a Szürke Farkasok nevű török szélsőséges szervezettől a közösségi médiában.

„Nem engedem, hogy ilyen fenyegetésekkel megfélemlítsenek. Nem fogok letérni a megkezdett útról, továbbra is határozott lépéseket teszek a szélsőséges ideológiák, mint a politikai iszlám, illetve a török befolyás ellen” – jelentette ki Susanne Raab az Osztrák Néppárt közleményében.

Karl Nehammer a hét elején bejelentette, hogy kerekasztal-megbeszélést kezdeményez az Ausztriában erősödő radikalizmusról. „Zéró toleranciát hirdetünk az erőszak ellen, függetlenül attól, hogy milyen oldalról érkezik. Az is egyértelmű, hogy semmilyen ok nem létezik a törökországi ​​konfliktusok osztrák földön történő rendezésére” – fogalmazott a belügyminiszter szerdán.

Az eseményekről készült videókon látható, hogy több száz fiatal török férfi Recep Tayyip Erdogan török elnököt élteti hangosan, valamint a radikális Szürke Farkasok kézjeleit mutatták. Másnap megrongáltak egy kulturális központot is, amelyet a kurdok mellett egy török baloldali szervezet is használ.

Megszólalt az ügyben Heinz-Christian Strache volt alkancellár is aki közleményében határozottan elítélte a történteket, a jobboldali politikus szerint Erdogan török belpolitikájának semmi keresnivalója Bécs utcáin. Hangsúlyozta, mindez azt mutatja, hogy még a negyedik generációs bevándorlók integrációja is kudarcot vallott. Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke szerint a randalírozó külföldieket következetesen ki kell utasítani Ausztriából.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?