KÜLFÖLD

Fordulat a sziámi ikreknél, mindketten túl vannak az életveszélyen

A magyar orvosok által bravúrosan szétválasztott sziámi ikrek állapota stabil, és mindketten túl vannak az életveszélyes időszakon.
  • Szerző: J.J.

A dengue-lázat, ami az indiai térségben terjedő fertőző betegség, mindkét kislány elkapta, és amíg Rabia erős szervezete viszonylag könnyen legyőzte, addig Rukia állapota válságossá vált. Most azonban ő is magához tért és kinyitotta a szemét, bár még lélegeztetőgépen van.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„A kis Rukiának vírusos láza van. Ez minden diszharmonikus klinikai képre a magyarázat. 48 óra alatt valószínűleg kiderül, hogy kibírja-e” – üzente a szétválasztó műtétet irányító dr. Csókay András idegsebész a Mária rádión keresztül augusztus 14-én.

Fotó: Sulyok László / Ripost

Azóta már háromszor 48 óra is eltelt, és egyre bizonyosabb, hogy Rukia szervezete is legyőzte a kórt: a kislány jobban van.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány hivatalosan is közölte: a két szétválasztott kislány állapota stabil, de hosszú távú következtetéseket csak 3-6 hét múlva tudnak levonni az orvosok. A lábadozás hosszú lesz, és korrekciós, elsősorban plasztikai műtétek sora vár a testvérekre.

„Alapítványunk rendkívül hálás a műtétsorozatot lehetővé tévő anyagi és lelki támogatásért: munkánk a tudományos-szakmai felkészültség és a hit egyensúlyán alapszik” – hangsúlyozták. Mint arról a beszámolt, magyarok tízezrei imádkoztak a bangladesi sziámi ikrekért. Az orvostörténeti jelentőségű bravúros műtétre az egész világ felfigyelt, és itthon is elismerést váltott ki.

Kitüntették Csókay doktort

Dr. Csókay András munkássága elismeréseként Pro Urbe díjat kapott Mosonmagyaróváron augusztus 20-án. Az idegsebész ugyan nem mosonmagyaróvári, de a nyarait gyakran ott töltötte nagyszüleinél, és kötődése a városhoz azóta is megmaradt. A kitüntetett orvos a Pro Urbe díját családjának ajánlotta. Dr. Csókay András a Nyugdíjas Egyetem legjobb előadója díjat is átvehette.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?