Létrehozva: 2020.05.24.

Görögország és Ciprus rövidesen megnyitja kapuit a turisták előtt, de a britek nem jöhetnek

Két hét múlva, június 9-étől a görög és a ciprusi repülőterek már fogadnak nemzetközi járatokat. Görögországon belül már csaknem teljesen felszámolták a korlátozásokat, a strandok már ezen a hétvégén megteltek, egyelőre csak a helybéliekkel.

A több hónapon át tartó korlátozások után a görögök egyfajta felszabadulás-ünnepként élték meg az elmúlt napokat. Ellepték Athén több évezredes műemlékeit, az Akropolisz dombot, az azt körülvevő óvárost, és az ország strandjai is megteltek a fürdőzni vágyókkal. Az Athénhoz legközelebbi Kavaouri strandon igazi nyári zsúfoltság volt a jellemző, a kötelező másfél méteres távolság betartásáról szó sem lehetett. A görög szigeteken egyébként már 30 fok feletti a hőmérséklet.

Egyelőre csak görög szót hallani a turisták által kedvelt helyszíneken, hiszen az ország még nem nyitotta meg határait a külföldiek előtt, erre még több, mint két hetet kell várni. A tervek szerint június 9-én nyitnak majd ki a nemzetközi repülőterek, az ország ekkortól fogad majd külföldi turistákat. Ez azonban nem vonatkozik a brit turistákra. Már most kijelentették a görög hatóságok, hogy Nagy-Britanniából egyelőre nem érkezhetnek látogatók, ugyanis úgy ítélik meg, hogy az Egyesült Királyság még nincs túl a járvány nehezén. Bizonyára nem volt könnyű erre az elhatározásra jutni ugyanis az előző években mindig Nagy-Britanniából érkezett a legtöbb nyaraló a görögökhöz, akik nyilvánvalóan sok száz milliót költöttek el náluk.

Sokan irigylik most Görögországot azért, hogy az elsők között térhetnek vissza a normális kerékvágásba. Amit annak köszönhetnek, hogy az ország nagyon hamar, már február végén felismerte a járványveszélyt és szigorú korlátozásokat vezetett be, másokkal szemben, akik még hetekig késlekedtek.

Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök jobboldali kormánya számára egyfajta a járványon túlmutató próbatétel is volt minden ami az elmúlt hónapokban történt. Sikerülhet-e egy olyan országban amely mindenekelőtt lazaságáról, fegyelmezetlenségéről, „mediterrán tempójáról” nevezetes a karanténnal összefüggő szigorú intézkedéseket keresztülvinni.

Az egykori bankár hamar felmérte, hogy az évek óta szükségköltségvetésből gazdálkodó görög kórházak hamar összeomlanának egy kirobbanó járvány következtében, így a lehető leghamarabb lépett, hogy megfékezze a bajt.

A görögök mindössze 4, az olaszok 18, a spanyolok 30 nappal azt követően rendelték el a nem létfontosságú üzletek bezárását, hogy elhunyt az első beteg az ország területén koronavírusban.

Azzal, hogy a görögök korán észbe kaptak, megóvták az egészségügyi ellátórendszert a drámai túlterheltségtől és ha minden jól sikerül megmentették az egyik legfontosabb ágazatukat, a turizmust is.

Az idegenforgalom adja Görögország hazai össztermékének 30 százalékát. A szállodák, éttermek, utazási irodák egyharmada már csődtől tartott az elmúlt hetekben a járvány miatt. Eddig 45 ezer munkahely szűnt meg a szektorban a ragály miatt. Emiatt létfontosságú, hogy már június első felében meginduljanak a turistákat hozó repülőjáratok.

A még pontosításra váró információk szerint koronavírus teszt nélkül utazhatunk majd Görögországba, akár turisztikai céllal. Természetesen karantén sem vár az utasokra, viszont ha a hatóságok úgy látják, bizonyos esetekben mintát vehetnek.

A következő 5 hónapra a tömegközlekedési jegyek áfáját 24-ről 13 százalékra csökkentik, ebbe természetesen beleértendők a szigetek közti kompjáratok is. Csökkenés várható a kávé és a nem alkoholos italok forgalmi adójánál is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Korda Györgyöt fél óránál tovább nem hagyhatja magára Klárika

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

hirtv.hu

"Sírjál, majd elmegy a tejed!", reagált Magyar Péter, amikor Varga Judit kétségbeesésében sírt

ripost.hu

"Megmutatom, milyen felsőbbrendűnek lenni" – Alekosz testvére most Opitz Barbit hódítaná meg

mandiner.hu

Miért rúgta ki a jóbarátját Novak Djokovics?

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

travelo.hu

Videó: Ez a somogyi település a húsvéti dekorációk mogulja

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

ripost.hu

Mindenki csak találgat: döbbenetes dolgot fedeztek fel a Google Maps-en

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat