Létrehozva: 2021.08.02.

Gulyás Gergely: A ma élő nemzedékek feladata a történelmi emlékek ápolása

A ma élő nemzedékek feladata a történelmi emlékek ápolása – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap a Fejér megyei Nádasdladányban, ahol átadták a megújult Nádasdy-kastélyt.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a Nádasdy-család története rendkívül elismerésre méltó, hiszen a legnehezebb helyzetekben is kitartottak az ország mellett, többek között ők bújtatták IV. Bélát a tatárjárás idején. Úgy vélte, kastélyuk megújítását követően büszkén mondható, hogy olyan helyet hoztak létre, amely valóban méltó emléket állít a családnak.

A miniszter szerint a fejlesztéssel visszaállították azt a gazdagságot, amelyben a főúri családok élhettek, s ezt most már a helyiek és az egész ország megtekintheti.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az Egyesült Királyságot idéző kastély páratlan érték, amely most már megújult terekkel és parkkal várja a látogatókat.

Jelezte, hogy a kormánynak van még egy tartozása a Nádasdy-család felé: Sárváron a Nádasdy-várat eredeti formájában helyreállítani.

Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 1,723 milliárd forint uniós és 212 millió forint hazai forrás felhasználásával, 1,935 milliárdból valósult meg a fejlesztés.

Glázer Tamás elmondta, hogy a keddtől újra látogatható Nádasdy-kastély fejlesztése során megvalósult a 29 hektáros kastélykert revitalizációjának első üteme, amely közvetlenül érintette a megújuló tavat, a körülötte lévő sétányt.

A kétezer négyzetméteres kastélyépületben befejeződött a földszint rekonstrukciója, elkészültek a gombamentesítési feladatok, korszerű múzeumshop, vetítőterem, kávézó és múzeumpedagógiai foglalkoztató létesült. Ezeken túl a pincében és az emeleten üzemeltetési és kiszolgálótereket alakítottak ki.

Kiemelte: visszakerültek a családtagokat ábrázoló festmények, amelyek eredetileg is az Ősök csarnokába készültek.

Törő Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője leszögezte: Nádasdladánynak kiemelten fontos, hogy olyan turisztikai célponttal gazdagodott, mint a kastély és annak parkja.

Virág Zsolt, a Miniszterelnökség Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa közölte, hogy 38 év után újult meg az épület, amelynek az államosítást követően igen hányatott sors jutott. A program keretében nemcsak értékeket őriztek meg tartós megoldásokkal, hanem a szellemi rehabilitációra is kiemelt figyelmet fordítottak – tette hozzá.

A történelmi család képviseletében gróf Nádasdy Borbála úgy fogalmazott, hogy „az állam elvette, de a nemzet visszakapta a kastélyt”.

A hűség és a szerelem kastélya
Mintha, csak a Tudor-korabeli Angliában járnánk a Sárvíz partján, ebben a historizáló, soktornyos neogótikus kastélyban, amelyet ma is áthat az építtetők és őseik rendíthetetlen hűsége és kiállása a haza és a család mellett. Egy olyan családról beszélünk, amelyben a kor szokásai ellenére mindennapos volt a házastársak közötti mély kötődés, számos generáción át.A kastély építtetői, Nádasdy Ferenc gróf és Zichy Ilona grófnő is ilyen szerelemmel viseltettek egymás iránt, együtt tervezték közös életüket a mesekastélyban, amely sajnos fájdalmasan rövidre szabatott: az ifjú grófné, három gyermek édesanyja 24 évesen kolerában meghalt. A gróf sohasem nősült meg többé, a kastélyt szerelmével közösen tervezte és annak halála után így is rendezte be. A női szalon és a kápolna az elhunyt kedvesre emlékeztette, az oltárképen Szent Ilona az ő arcvonásait viselte.

A helyreállított kastély fényét emeli, hogy visszakerültek a családtagokat ábrázoló festmények, amelyek eredetileg is az Ősök csarnokába készültek. Így a kastélyban olyan neves festők munkáival találkozhatnak a látogatók, mint Benczúr Gyula, Barabás Miklós, Valentiny János és Emil Adam.

A legfőbb attrakciók, érdekességek:

  • Az Ősök csarnokába restaurálás után visszakerültek az eredeti, a Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokában őrzött portré festmények, ezzel teljes egészében hitelesen helyreállították az impozáns tér, Magyarország legszebb ősgalériáját.
  • A portrékon szereplő családtagok története rendkívül izgalmas, bemutatásra érdemes, így a legérdekesebbeket animációs filmen mesélik el a szereplők a látogatóknak. A gyönyörű történeti tér integritását megőrizve ezt a vetítést az Ősök csarnoka alatti, pincei apszisba helyezték, ahol a projection mapping technológia és a speciális fényviszonyok keltette térélmény segítségével a látogató részesévé válik a történetnek.
  • Az eredetihez hasonló enteriőrök és a modern, digitális technológia révén a látogató betekintést nyerhet a kastély történetébe, mindennapjaiba, használhatja a replika bútorokat, lapozhatja a korabeli újságok másolatát, kávét, süteményt fogyaszthat az egykori ebédlőben, mintha csak vendégségben járna a családnál.
  • A festményeken szereplő ruhák másolatait felpróbálhatja a látogató, valamint a ház korszerű műszaki felszereltségét megidéző eszközöket (beszélőcső, telegráf) is használhat.
  • A könyvtárban a kastély tervezéséhez felhasznált korabeli angol mintakönyveket és az eredeti tervrajzok másolatait lapozgathatjuk, illetve egy applikáció segítségével magunk is „megépíthetjük„ a nekünk tetsző kastélyt a megadott elemekből.
  • A gyermek látogatókat korabeli játékok kipróbálható replikáival berendezett játszószoba várja, a gyermekcsoportok részére jól felszerelt múzeumpedagógiai tér és foglalkozások állnak rendelkezésre.
  • Az óratorony tetőkilátója külön jeggyel látogatható, itt nemcsak a kilátásban gyönyörködhet a látogató, hanem egy kronoszkóp eszköz segítségével felülről „beleláthat” az archív fotók alapján megelevenedő századfordulós szobákba.
  •  

  • A látogatást visual guide eszköz is segíti, bérelhető tableteken, illetve a látogató telefonjára letölthető változatban. Ezeken – a kiállításban egyébként nem elérhető – plusz érdekességeket, virtuális időutazást, audio guide funkciót találhat a látogató.
  • A megújuló kastélyparkban újjáéledt a park kiszáradt tava. A tavon csónakázási lehetőség és kipróbálható vitorlásmodellek várják a látogatókat. A kertben interaktív tanösvények vezetnek be a park történetébe és az azt benépesítő növények és állatok világába, gyermekek számára egykori fotók ihlette, húzható kiskocsi és tricikli, illetve a nagyobbaknak nyugágy is bérelhetők. A park területén, több helyen fára szerelt, különféle hinták, hintaágyak várják a felnőtteket és a gyerekeket. A megszépült park rendezvényeknek, családi kikapcsolódásnak ad színteret a Nádasdyak egykori otthonába vendégségbe érkezőknek.
  • A kastély ezenkívül is számos érdekességgel szolgál: terveit és berendezését mintakönyvekből „legózták„ össze, és az urak és a szolgák kényelmét egyaránt szolgáló, modern gépészettel látták el.

    A nádasdladányi Nádasdy-kastély keddtől vasárnapig látogatható, 10 és 18 óra között.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Váratlan hír érkezett Putyinról

    origo.hu

    Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

    borsonline.hu

    Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

    hirtv.hu

    Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

    ripost.hu

    Miért lépünk félre? Kiderült az igazság, nem a rossz kapcsolat a felelős érte

    hirtv.hu

    A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

    origo.hu

    Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

    mindmegette.hu

    Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

    origo.hu

    Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    jatek.hirfm.hu

    Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

    ripost.hu

    Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    POLITIK

    TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

    POLITIK

    Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

    POLITIK

    Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

    POLITIK

    Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

    POLITIK

    Karácsony elismerte, hogy sok kérdésben kamuzott

    POLITIK

    Ma tartja utolsó beszédét Brüsszelben Ursula von der Leyen

    POLITIK

    Az egri polgármester DJ Dominique megöléséről beszélt

    POLITIK

    Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek