POLITIK

Gulyás Gergely: A törvényeket az ellenzéknek is be kell tartania

Magyarország nagy jelentőségű, az unió jövője szempontjából kulcsfontosságú területet kaphat az Európai Bizottságban, ami elismerés mind az országnak, mind Trócsányi László biztosjelöltnek – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.
  • Szerző: Ripost

Gulyás Gergely hangsúlyozta: szükség van a Balkán integrációjára, a csatlakozási tárgyalásokat meg kell kezdeni vagy gyorsítani kell mindazon államokkal, amelyek megfelelnek a feltételeknek.

Az európai parlamenti meghallgatások során érhetik majd támadások a magyar jelöltet, hiszen a portfólió szorosan összefügg az Európát megosztó bevándorlás kérdésével.

A várható támadásokat a bevándorláspolitikában elfoglalt magyar álláspont miatti bosszúként értékelte a miniszter, hozzátéve: Trócsányi Lászlót Magyarországon is a bevándorláspártiak támadják.

Fotó: MTI

A botrányos választási csalás-ügyről a miniszter közölte, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, a feljelentést viszont nem a kormány, hanem a helyi választási bizottság tette, vagyis úgy gondolták, a gyanú megalapozott. Ezért történt házkutatás.

„Az ellenzék semmitől nem riad vissza a kampányban, egyetértek Kocsis Mátéval abban, hogy aki esetlegesen csalásra képes, az mindenre képes, mint ahogy Kocsis Máté azon véleményét is osztom, hogy Pikó Andrásnak vissza kellene lépnie a polgármester-jelöltségtől”.

“A sajtóban is megjelent fotót, amelyen ellenzéki csapat dolgozik az ajánlóíveken nehéz másként magyarázni, mint ami a gyanú. Megdöbbentőnek tartom, hogy az ellenzéki sajtó és ellenzéki politikusok nem az elkövetővel és a cselekménnyel szemben foglalnak állást”.

Pikó Andrásék és Udvarhelyi Tesszáék magyarázkodását úgy értékelte, hogy nincs igazmondási kötelezettsége annak, aki a bűncselekményt elkövette, ennek szellemében kell értékelni az ő megszólalásaikat.

A minisztertől megkérdezték, miért indítottak nyomozást a józsefvárosi adatgyűjtés ügyében, miközben a kerületben toronymagas esélyes a Fidesz jelöltje? Egyesek szerint politikai megrendelésre.

Gulyás Gergely határozottan cáfolta ezt. Hozzátette: éppen akkor beszélhetnénk politikai befolyásról, ha nem lenne nyomozás és nem tartottak volna házkutatást. A törvényeket pedig mindenkinek be kell tartania, függetlenül attól, hogy milyenek a választási esélyek.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány szerdai ülésén a családvédelmi akciótervvel kapcsolatban hallgatott meg jelentést. Eddig 18 800 szerződést kötöttek meg a bankok; a szerződések 88 százaléka a legmagasabb összegre, 10 millió forintra köttetett, további 5 százalék 8 és 10 millió forint közötti összegre, 5 százalék 5 és 8 millió forint közötti támogatásra, míg az 5 millió alatti összegre kötött szerződések aránya 2 százalék volt – ismertette a jelentés főbb adatait a babaváró támogatásról szólva.

Gulyás Gergely úgy összegzett: így eddig a babaváró támogatással kapcsolatban 181,5 milliárd forint értékben született szerződés, az átlagosan felvett összeg pedig 9,7 millió forint, vagyis a legtöbb család a teljes elérhető összeget felveszi.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?