Létrehozva: 2021.05.21.

Gyurcsányné a magyar Elena Ceausescu

A háta mögött a saját pártjában régóta Elenának gúnyolják Gyurcsány feleségét. Utalva az erőszakosságára, visszautasítást nem tűrő modorára, arra, hogy lényegében ő diktál a pártban. Akárcsak valaha Elena Ceausescu a férjének.

Aki elmélyed a família kisebb-nagyobb titkaiban, hamar arra a következtetésre juthat, hogy itt Gyurcsányné és a kedves mama az igazi irányító. Maga Gyurcsányné fecsegte el a róla szóló 2007-es propagandakönyvben, hogy a családi asztalnál dőlnek el a legfontosabb politikai kérdések.

Az akkoriban egyértelműen „észosztó” Index jutott még 2007-ben arra a következtetésre, hogy Gyurcsánynénak van a legeslegnagyobb politikai befolyása a miniszterelnökre…

Fotó: MTI

A 168 óra újságíróinak Bajnai Gordon kormányzásáról írt könyvéből az is kiderült, hogy Dobrev részt vett a Gyurcsány lemondásáról döntő szűk körű megbeszélésen Tokajban 2009. március 13–14-én. A 16 fős Gyurcsány-stáb válságtanácskozásán be kellett látniuk, hogy szégyen a futás, de esetenként hasznos. Arra jutottak, hogy nincs olyan megoldás, amellyel a gazdasági csőd és a teljes politikai vereség egyaránt elkerülhető. Így hát végül, mivel az ő „Elenája” is így akarta, lemondott „a Feri”.

Tokajból hazafelé a miniszterelnöki konvoj egyszer csak megállt, a Gyurcsány házaspár helyet cserélt a kormányőrökkel. A testőrök a miniszterelnöki Audiban maradtak, a kormányfő pedig maga vezette az autót hazáig. Mellette a felesége ült: lassan haladtak. Volt mit átbeszélni az úton – olvasható a könyvben.

Később megbánták, hogy leléptek

Érzelmileg persze felkavarta őket a kudarc beismerése. Dobrev Klára elsírta magát. Később persze megbánhatták, hogy gyáván leléptek, mert 2015-ben az Origónak Gyurcsányné ezt mondta: „Ha a Feri nem mond le 2009-ben, akkor nincs Fidesz kétharmad 2010-ben. 2009-ben az MSZP kiment mögüle, egy miniszterelnök pedig nem tud kormányozni párt nélkül.”

Egy nagy különbség persze van Elena Ceauescu és Gyucsányné között. A román diktátor felesége, bár mindig irányította, gyakran dróton rángatta a férjét, nem akart a helyébe lépni.

Gyurcsányné, Elena Ceausescu (Fotó: Origo/ Arhív)

Gyurcsányné azonban kénytelen volt előjönni a sötétből. Látva, hogy mennyien utálják, sőt gyűlölik a férjét, úgy döntött, hogy megpróbálja helyette saját magát eladni. Rá kellett döbbennie, hogy Gyurcsánynak nincsenek már komoly esélyei, hát akkor inkább jöjjön ő.

Pedig nem akart ő politikus lenni...

Korábban egy interjúban (HVG 2005/35) Gyurcsányné még arról panaszkodott, hogy iskolás korában valahogy mindig a gonosz banya és a boszorkány szerepét osztották rá. Akkor még azt állította, hogy esze ágában sincs politikusnak lenni.

Fotó: YouTube

Azt mondta: „gerincsebészi ambícióim sincsenek”, utalva arra, hogy nem kezd olyasvalamibe, amihez halvány dunsztja sincs. Úgy látszik, aztán mégiscsak meggondolta a dolgot.

Az európai parlamenti választáson 2019-ben azonban már Gyurcsányné vezette a DK listáját, és villámgyorsan az Európai Parlament alelnöke lett. A régi elvtársak gyorsan felkarolták a káderlányt.

Aki aztán, ahogy a kommunista himnuszban, az Internacionáléban meg van írva, nyomba azon kezdett el dolgozni, hogy „nemzetközivé legyen a világ”. Késlekedés nélkül meghirdette, hogy célja az Európai Egyesült Államok létrehozása, vagyis hogy elérje a nemzet­államok, így Magyarország beolvasztását, önállóságának teljes feladását.

Idén május 2-án pedig bejelentette: indul az ellenzéki előválasztáson, méghozzá férje helyén miniszterelnök-jelöltként. Programja a régi kommunista mintát követi: bosszúállás, vagyon­elkobzás, a feltörekvő polgárság megbüntetése és megsarcolása, a szegények megvesztegetése, a politikai ellenfél megvádolása mindazzal, amire a hatalomátvétel után készül: korrupció, a saját klientúra kistafírozása, demokráciának álcázott diktatúra.

Tényleg utálja Putyint?

Az állítólagos orosz befolyás elleni fellépés Gyurcsányné programjának része, azt nyilatkozta, ha hatalomra kerül az ellenzék, az orosz – és a kínai – szerződéseket felmondja. Pedig 2007-ben még így nyilatkozott Putyinról a róla szóló propagandakönyvben: „Néhány hete Vlagyimir Putyin ebédelt nálunk… Nagyon-nagyon jó, kötetlen, barátságos hangulatú ebéd volt… Tudtuk, hogy szereti a bárányt, ezért a tejfölös malacleves és az aszalt szilvával töltött túrógombóc között magyaros báránysülttel kínáltuk. Kiderült, hogy imádja a mellé felszolgált tokaji bort is, mi több, valóságos kiselőadással lepett meg minket a tokaji készítésének technológiájáról. Aggódtam, hogy diplomáciai bonyodalom lesz, mert az előre eldöntött egy és negyed órányi időt jócskán túllépte.”

Brüsszeli pénzből hirdet

Ha tudni akarjuk, kinek a szekerét tolja egy politikus, elég megnézni, honnan pénzelik. Gyurcsány Ferencné videós Facebook-kampányaira szakadatlanul ömlik a pénz Brüsszelből, csak az elmúlt másfél hét alatt újabb kétmillió forint külföldi támogatást kapott a baloldali politikus – derül ki a Facebookon elérhető adatokból.

Gyurcsányné igen jóban van a Magyarország elítélésén dolgozó Judith Sargentinivel (Fotó: Facebook)

Az Origo korábbi számításai szerint a további hirdetési pénzekkel együtt már 10 millió forintnál járhat az Európai Parlament szocialista frakciója által adott pénzösszeg. Ezeket a pénzeket Gyurcsányné Dobrev Klára imázskampányának népszerűsítésére költik, melynek fő üzenete a járvány elleni védekezés támadása. Az európai szocialisták más DK-s politikusok hirdetéseire is jókora összegeket áldoznak.

„A hangsúly egyértelműen Gyurcsánynén van: a felvételek nagy részében ő a főszereplő, és a legnagyobb pénzeket az ő közösségi oldala kapja. A brüsszeli támogatásból megfogalmazott üzenetei faék egyszerűségűek, és erősen a finanszírozó felé hajlanak: az Európai Unióban minden csodálatos, Magyarországon minden borzasztó” – mutatott rá az Origo.

Abban a villában élnek, amit a nagypapa Nagy Imre elítéltetéséért kapott

A Gyurcsány házaspár egy olyan budai luxusvillában lakik, amit a náci megszállás alatt a nyilasok nyilvántartásba vettek, mint elkobozandó zsidó vagyont – aztán a kommunisták uralma idején Gyurcsányné nagyapja kapta meg jutalomból, miután személyesen felügyelte Nagy Imre és mártírtársai koncepciós perét. Apró Antal egy szakácsnő törvénytelen gyermeke volt, aki nézeteit az érdekeihez igazította. 1945-ben a Kommunisták Magyarországi Pártjának színeiben lett ország­gyűlési képviselő. 1956. október 24-én még fasiszta csőcseléknek nevezte a forradalmárokat, de október 27-től a Minisztertanács elnökhelyetteseként és építésügyi miniszterként bekerült Nagy Imre nemzeti kormányába. November 2-án a tököli szovjet parancsnokságra menekült, és 4-én már Kádár kormányában és a megalakuló Magyar Szocialista Munkáspárt vezetésében vállalt szerepet. Ő jelentette be Nagy Imre és társai kivégzését a Parlamentben, „a nép jogos elégtételének és az ellenforradalom méltó megbosszulásának” nevezve azt. Arról persze mélyen hallgatott, hogy ő is tagja volt a Nagy Imre-kormánynak. A 159 négyzetméteres ház 1995-ben került az akkor 22 éves Dobrev Klára tulajdonába az önkormányzattól, nem egészen 9 millió forintért (Fotó: Ripost) Az árulásért kapta jutalmul a budapesti Szemlőhegy utcai villát, ami közvetlenül szomszédos volt Kádár villájának hátsó telkével, olyannyira, hogy Kádár és Apró gyakran beszélgettek a telek határa mellett sétálva. A villában ma Apró Antal lánya, Apró Piroska és a Gyurcsány–Dobrev házaspár él.

Ahogyan egy régi barát, az RTL program-igazgatója látja

Kolosi Péterrel, az RTL Klub programigazgatójával, vezérigazgató-helyettesével 14 éves koruk óta barátok.

Kolosi Péter (Fotó: Bors)

„Harag nem volt köztünk, a barátságunk mindig fontosabb volt annál” – mondta kapcsolatukról Kolosi a Dobrevről szóló könyvben. „Határozott és céltudatos, bizonyos szempontból nagyon kemény, de nekem éppen ez tetszik benne. Emellett olyan nő, akinek … nem lenne teljes az élete, ha otthon ülő háziasszony lenne. A saját egyéni érvényesülése, az elismerés, az elismertség annál sokkal többet jelent számára… Édesanyjával nagyon bensőséges, komoly, de ugyanakkor barátnőszerű kapcsolata volt mindig is.”

A cikk a Ripost7 május 18-án megjelent számában olvasható, sok más izgalmas és érdekes írás mellett. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Pornósnak állt a bombatestű focistanő - képek

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Most jött: újabb szomorú hírt kapott a királyi család, a hercegnőről van szó

magyarnemzet.hu

Elúszhatott a bajnoki cím, de Klopp már más miatt aggódik

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

hirtv.hu

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett