Létrehozva: 2020.10.13.

Ha a baloldalon múlna, már most sem lenne hitelmoratórium

Ha a baloldalon múlna, már most sem lenne hitelmoratórium – írta a Fidesz legújabb közleményben.

A nagyobbik kormánypárt Varju Lászlónak, a DK alelnökének azon kijelentésére reagált, miszerint a kormány átverte az embereket, amikor azt ígérte, hogy a hitelmoratórium lejárta után nem fognak nőni a törlesztőrészletek.

A Fidesz közleménye szerint, elképesztő, hogy azok papolnak hitelmoratóriumról, akik egyszer már nemet mondtak az intézkedésre, veszélybe sodorva ezzel a családok életszínvonalát és a munkahelyeket.

Ezt az bizonyítja, hogy amikor a veszélyhelyzet megszűnt, a baloldal Gyurcsány irányításával nem volt képes támogatni az átmeneti szabályokat, így többek között a hitelmoratórium év végéig történő meghosszabbítását sem – írták.

Ugyanakkor, a védekezés elősegítése helyett most is „kamuhíreket” gyártanak – tették hozzá.

A Fidesz közlése szerint a fizetési moratórium 1,6 millió magyar embernek és több mint 60 ezer vállalkozásnak nyújt segítséget, mintegy 2000 milliárd forint értékben.

„A Fidesz ezért továbbra is kiáll a kormány világszerte is egyedülálló intézkedése mellett és kész minden támogatást megadni, ahhoz, hogy a családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak és a bajba került vállalkozók esetében, januártól további hat hónappal meghosszabbítsuk a moratóriumot” – tartalmazza a közlemény.

Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke félrevezető és valótlan híreket terjeszt a hitelmoratóriumról -írja a Pénzügyminisztérium (PM) a Magyar Hírlaphoz eljuttatott közleményben.

A közleményben kiemelik, hogy a fizetési moratórium miatt a törlesztőrészlet nem növekedhet, a változó kamatozású hiteleket érintő növekedés vagy csökkenés a moratórium igénybevételétől teljesen független. Sajnálatos, hogy miután az MSZP vasárnap az uniós munkahelyvédelmi hitelprogramról terjesztett álhíreket, a DK ma a több mint 1,6 millió ügyfelet segítő hitelmoratóriumról terjeszt valótlan információkat -húzta alá a PM. Nyomatékosan kérjük a baloldal képviselőit, hogy ne gátolják a járvány elleni védekezést hangulatkeltő és a riogató akciókkal, álhírekkel. A fizetési moratórium alatt a futamidőt úgy kell megnövelni, hogy a törlesztőrészlet ne emelkedjen, az az elhalasztott kamattal együtt ne haladja meg az eredeti törlesztőrészlet összegét. A változó kamatozású hiteleknél a kamat kamatperiódusonként – így a moratórium ideje alatt is – változhat, ez az emelkedés azonban a moratórium igénybevételétől teljesen független. A kamatváltozás miatti emelkedés körülbelül 5-6 százalékot jelenthet, nagyságrendileg 4-5 ezer forintot, ami jelentősen kisebb a devizahiteleknél korábban tapasztalt akár 20-40 ezer forintos emelkedésnél. A fizetési moratórium nagy segítséget jelent a családoknak, az érintett háztartások 59 százaléka élt a törlesztés felfüggesztésének lehetőségével, 2,7 millió lakossági ügyfélből 1,6 millió veszi igénybe a kedvezményt. A családok 41 százaléka, akik tudják teljesíteni a törlesztést, változatlanul fizetik a hitelüket. A legkiszolgáltatottabb emberek esetében hosszabbodik meg fél évvel a hiteltörlesztési moratórium, mert a kezdeti szakaszban is inkább a sérülékenyebb csoportok éltek a lehetőséggel – közölte korábban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője. Binder István elmondta: a moratórium bevezetésének köszönhetően 2000 milliárd forint maradt a lakosságnál. Az MNB korábban felszólította a bankokat, hogy a bankszámlaadatok alapján monitorozzák ügyfeleiket, hogy lássák, milyen helyzetben vannak. Körülbelül 160-240 ezer család került nagyon sérülékeny helyzetbe, nekik mentőöv a moratórium meghosszabbítása. Hozzátette: tavasszal körülbelül 60 ezer vállalkozás vette igénybe a moratóriumot, a nehéz helyzetbe került cégek pedig, ha jelzik a banknak, élhetnek a hosszabbítással. Binder István közölte: tavasszal Európa döntő részén moratóriumot hirdettek, sok országban pedig meg is hosszabbították azt. Orbán Viktor miniszterelnök szeptember utolsó hétvégéjén jelentette be, hogy automatikusan meghosszabbítják a moratóriumot a gyermeket nevelő családoknál – függetlenül attól, hány gyermeket nevelnek -, a nyugdíjasoknál, a munkanélkülieknél és a közfoglalkoztatottaknál. A vállalkozásoknak a magánszemélyekkel ellentétben be kell jelenteniük, ha élni szeretnének a hosszabbítás lehetőségével.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutálisan összeverték az utcán a TV2 sztárját

origo.hu

Kétségbeesetten próbálja eltüntetni Magyar Péter a Bajnai Gordonhoz vezető nyomokat

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

magyarnemzet.hu

Így vágott vissza Menczer Tamás Magyar Péternek + videó

ripost.hu

"Ez nyílt titok..." – Azt pletykálják, egy rapperrel jött össze Fésűs Nelly lánya

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

origo.hu

Brutálisan kiraboltak több luxusüzletet BudapestenBrutálisan kiraboltak több luxusüzletet Budapesten

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„Elkezdett flörtölni velem...” – kiakadtak Petrán a Házasság első látásra nézői

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt