Létrehozva: 2020.10.15.

Hadházy is megtaposta a baloldal bukott jelöltjét, még fel is jelenti

„Bíró László ügyét itt a magam részéről most egy darabig lezárom, azzal, hogy valószínűleg feljelentést fogok tenni. Őszinte kíváncsisággal és reménnyel várom, hogy az ellenzéki pártok az összes dokumentum részletes megismerése után revideálják-e az ügyről vallott nézetüket. Márki-Zay Péter részben már megtette, de még lesz beszélnivalónk az ügyben” -írta egy Facebook bejegyzésben.

Miután a baloldali pártok vezetői közös nyilatkozatban határolódtak el Hadházy Ákostól, amiért korrupciós ügyként jellemezte Bíró László varrónős botrányát, a politikus nyilvánosságra hozta a történet eddig kevésbé ismert részleteit. A közreadott bizonyítékok alapján nagyon úgy tűnik, hogy neki volt igaza, nem pedig Gyurcsány Ferencéknek. Miután a baloldal borsodi jelöltjének a hátrányos helyzetű tagok megsegítésére létrejövő szövetkezete felmarkolt 50 millió forintnyi uniós forrást, azt furcsábbnál furcsább célokra fordította, és a pénz (egy része) furcsábbnál furcsább cégeknél kötött ki. Hadházy várhatóan feljelentést fog tenni az ügyben. Gyurcsány, Fekete-Győr és Jakab Péter azt állítja, hogy Hadházy nem szólt neki, de Hadházy ennek az ellenkezőjét állítja.

Addig-addig bírálták, amíg kitálalt

Bár Hadházy Ákos a baloldal érdekeire hivatkozva a kampányban hallgatott Bíró László súlyos botrányáról, azonban a választás estéjén már 50 millió forintos korrupciós ügynek titulálta a baloldali jelölt által korábban igazgatott Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet csődbemenetelének körülményeit. A módszert „szociális szövetkezetezésként” jellemezte, szerinte az ügy „alkalmas lett volna egy Korrupcióinfó illusztrálására.” Magyarán, a választási eredmény nyilvánosságra hozatala után az LMP volt társelnöke korrupcióval vádolta meg a baloldal borsodi jelöltjét, Bíró Lászlót.

A helyzetet súlyosbította, hogy állítása szerint minderről tájékoztatta a baloldali pártvezetőket. Emiatt aztán kapott hideget-meleget: elsőként Jakab Péter Jobbik-elnök az Origónak nyilatkozva, majd nem sokkal később az LMP társelnökei cáfolták Hadházynak azt a kitételét, miszerint megkereste őket ez ügyben. Ezután jöttek a többiek is, aminek az lett a vége, hogy kedden a baloldali pártelnökök közös nyilatkozatban mentek neki baloldali társuknak. Álláspontjuk szerint Hadházy semmiféle jelzést nem adott, és a rendelkezésre álló információk alapján Bíró Lászlónak nem volt korrupciós ügye.

Röviden a baloldali jelölt korrupciógyanús ügyéről
Mint ismert, a tiszaújvárosi-szerencsi időközi választás kampányát, és vélhetően végeredményét alapjaiban határozta meg a baloldali pártok által támogatott Bíró László varrónős botránya. Az ügy röviden összefoglalva: miután Bíró korábbi cége, a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet 2014-2015 környékén 50 milliós állami támogatást kapott, egy évvel később gyanús körülmények között csődbe ment, jelentős tartozással. A vállalkozásban pár hónapos megszakítással, 2013 augusztusa 2016 májusa között a baloldali politikus vezető beosztásban volt, ami azért lényeges, mert éppen távozása idején került lejtmenetbe a társaság. Nem véletlenül: egy olyan vállalkozónak játszotta át a céget, aki alatt sorra mentek tönkre a vállalkozások, a felügyelőbizottságba pedig romos, lakatlan házakba bejelentett személyek kerültek be. Ekkor merült fel Bíróval szemben a vád, miszerint stróman(ok) segítségével tüntette el tartozásait és vállalkozását.
Azt, hogy önös érdekek mentén pályáztak, mi sem mutatja jobban, minthogy az elnyert támogatást arra akarták használni, hogy más vállalkozásaikban gyártani szándékozott mosóport csomagoljanak. „Ha ehhez akartak volna támogatást szerezni, akkor közvetlenül arra kellett volna pályázni, nem pedig azt hazudni, hogy ők szociálisan hátrányos helyzetű emberek, akik zacskózó üzemet álmodtak meg maguknak” – magyarázta, miért volt törvénytelen ez a megoldás, hozzátéve, hogy ezzel a valódi mélyszegénységben élő emberektől vették el a lehetőséget. Ugyanis az ötvenmilliós támogatás
  • kisebbik része ment fizetésekre, amiből a jómódú alapítók is részesültek;
  • a nagyobb része pedig furcsábbnál furcsább célokra, vagy különféle (akár saját) cégekhez ment;
  • ötmillió érkezett nyilvánosságbiztosításra saját cégnek, marketingre egy rejtélyes budapesti cégnek, ötmillió projektmenedzsmentre.
  • Bíró saját cége, a Hunola Kft. számlázott, a politikus havi 200 ezres fizetést kapott a menedzselésért
  • Hadházy szerint ennél is durvább, hogy „üzleti tanácsadásra” 2,8 milliót fizettek ki egy Roboáni Kft. nevű cégnek: a vállalkozás 2015-ben a semmiből hirtelen nulla nyereséggel 100 milliós forgalmat csinált, majd eltűnt;
  • szintén üzleti tanácsokért 1,2 milliót fizettek egy fitnesztermet üzemeltető Not Jam Fit Kft.-nek is.
  • Havi 300 ezerért béreltek üzemet a helyi takarékszövetkezet vezetőjétől, kiépítettek benne 800 ezerért egy biztonsági berendezést, felújították 10 millióért a termet az EU-s pénzből, majd egy év után otthagyták az egészet. A takarékszövetkezet vezetője vagyonának az értéke így a legszegényebbeknek szánt EU-s pénzből nőtt 11 millióval. Ebből a pénzből pl. száz, valóban hátrányos helyzetű gyerek kaphatott volna 100 ezer forintos ösztöndíjat – írja Hadházy.
Mindez sokatmondó, mint ahogyan az is, hogy Hadházy egészen a választás estéjéig hallgatott a súlyos, korrupciógyanús ügyről. Mint arról a HírTv beszámolt, Tényi István korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása miatt az ügyészséghez fordult. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője arról tájékoztatta a televíziós csatornát, hogy három napon belül döntenek a beadványról.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország a front több pontján előretört, Ukrajna katonai toborzást indított

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Utolsó óráit családjával töltötte, elhunyt a legendás zenész

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

mindmegette.hu

Íme a tavasz legfinomabb étele: egyszerű és olcsó alapanyagokból készül a zöldséges lasagne

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna