Létrehozva: 2019.07.01.

A néppárt leszavazta Merkelt, ezért bukott meg Timmermans

Az Európai Néppárt (EPP) szembement Angela Merkellel, nem választották meg Soros emberét, Frans Timmermanst, akin keresztül a Soros NGO-kat támogatták volna - így összegezték a felfüggesztett európai uniós csúcstalálkozó történéseit az ülésen és a tárgyalásokon részt vevõ, az MTI-nek név nélkül nyilatkozó magyar és V4-es delegációtagok.

Beszámolójukban felidézték, hogy az európai parlamenti (EP-) választás után a csúcsjelölti rendszerrel kapcsolatban - főleg a liberálisok részéről - erős kifogások fogalmazódtak meg, és kiderült, hogy a néppárti Manfred Webernek a tapasztalatlansága miatt nincs meg a támogatottsága az Európai Bizottság elnöki pozíciójára. A visegrádi négyek (V4) is kritizálták őt, mert nem tiszteli a közép-európai országokat, ezért alkalmatlannak tartották a német politikust - emlékeztettek.

Kifejtették: Weber "bukása" után a múlt héten Oszakában tartott G20-csúcstalálkozón született egy megállapodás Emmanuel Macron francia elnök - mint a liberálisok egyik fő vezetője -, az európai szocialisták részéről Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és a néppárti Angela Merkel német kancellár között. A megállapodás lényege az volt, hogy Webert "leveszik", a néppárt elengedi a bizottsági elnöki posztot. "Merkel megígérte, hogy ezt a néppárt el fogja fogadni", és a szocialista Frans Timmermans lesz a bizottsági elnök-jelölt.

Ezt a döntést Soros György is támogatta, hiszen Timmermans Soros embere, és a tervek szerint a Soros NGO-kat így a bizottságon keresztül tudják majd finanszírozni. Itt több milliárd euróról van szó, ráadásul Soros így bele tudna szólni az európai pénzügyi és gazdaságpolitikába is" - fogalmaztak, hozzátéve: a megállapodás értelmében így Manfred Weber kapta volna az EP-elnöki tisztséget, a liberálisok pedig az Európai Tanács elnöki posztját.

A nyilatkozó delegációtagok szerint a probléma ott kezdődött, hogy vasárnap délután Brüsszelben a néppárt fellázadt Merkel ellen, és mind az elnökség, mind a "summit" leszavazta az "Oszaka-megállapodást", amely így mindössze két voksot kapott a pártcsaládban, egyet Angela Merkeltől, egyet pedig Frank Engel luxemburgi EP-képviselőtől. "A néppárt fellázadt Merkel és az Oszaka-megállapodás ellen" - értékelték a történteket.

Azt is fontosnak tartották megemlíteni, hogy a néppárt kötött mandátumról döntött, mégpedig arról, hogy nem szabad elengedni a bizottsági elnöki posztot, azaz nem kérik az EP-elnöki tisztséget, mert az Európai Bizottság elnöki pozíciója fontosabb.
    Angela Merkel azonban a néppárt döntését figyelmen kívül hagyta az Európai Tanács ülésén, és szembement a döntéssel, lesöpörte azt. A német kancellár az "Oszaka-megállapodást" képviselte - idézték fel az EU-csúcson történteket, hangsúlyozva, hogy a V4-ek és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök - összesen mintegy 130 millió európait képviselve - határozottan szembementek ezzel, és a néppárti miniszterelnökök is lázadtak.
    Megjegyezték: volt egy olyan pillanat, amikor Merkel azt hitte, sikerült meggyőznie a néppártot, mert felajánlotta, hogy az EPP megkaphatja az Európai Tanács elnöki posztját két és fél évre az ötből, de végül ehhez sem volt meg a szükséges többség, így Merkel és Macron az ülés elhalasztását kérte keddre.
    A magyar delegációtagok azt is kiemelték, hogy volt jelentősége Orbán Viktor néppártnak szóló levelének, amelyben azt írta a kormányfő, hogy súlyos, sőt történelmi hibát követne el az Európai Néppárt, ha támogatásukkal Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság elnöke.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Bereczki Krisztián csak gépre kötve tud aludni

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 29.: Túlcsordulnak az érzelmek nagypénteken

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-