Létrehozva: 2019.07.27.

A székelyföldi terrorper célja a magyarok megfélemlítése

Embertelen körülmények között tartják fogva a feketehalmi börtönben a terrorizmus miatt elítélt Beke Istvánt és Szõcs Zoltánt. A két székelyföldi aktivista ügyének témájában tartott tusványosi panelbeszélgetésen elhangzott: a matracaikat le kell tenniük a cellájuk padlójára, mivel ott kevésbé csípnek a poloskák.

A narrátor azt is elmondta, hogy egy baromfifarmra osztották dolgozni be az elítélt székely aktivistákat, ez azonban azzal is együtt jár, hogy nem tudják látogatni azokat a kurzusokat, amelyek előnyt jelentenének számukra a minél előbbi szabadlábra helyezésük szempontjából.

Fejér László Ödön RMDSZ-es szenátor arról beszélt, hogy véleménye szerint nincs sok esély arra, hogy a két elítélt a rájuk kiszabott öt év letelte előtt szabaduljon a börtönből. Azt is hozzáfűzte, hogy ennek ellenére a törvény adta lehetőségek mentén a továbbiakban is megtesznek mindent a kiszabadításuk érdekében.

„Romániában ma is létezik az a háttérhatalom, amely azt a régi modellt viszi tovább, hogy Romániát csak románok lakhatják.

Itt vagyunk azonban mi magyarok, akik szülőföldünkön szeretnénk maradni, és ők ezt nem tudják elfogadni.

Ebből fakad az a viselkedés, amit a két fiatal is megtapasztalt. Amíg Románia feudalista gondolkodásmódját nem tudjuk megváltoztatni, és nem látják be, hogy Románia nem a románoké, hanem az országban élő embereké, addig nagyon kevés esélyünk lesz arra, hogy a két fiatalt kihozzuk a börtönből" – magyarázta Fejér.

 

Bajkai István országgyűlési képviselő is úgy látja, hogy egy mesterkélt, a politikát kiszolgáló ítélet született a Beke–Szőcs-ügyben. Mint mondta,

az bármely más országban is előfordulhat, hogy néha egy hibás ítélet születik, mindenik jogrendszerben lehetnek hibák, az azonban példa nélküli, hogy a politika által ellenőrzött ítéletek szülessenek.

Az, hogy fiatalemberek magyar zászlót birtokolva és szilveszterre petárdát vásárolva terroristának minősüljenek, és bűnössé váljanak, nem lehet véletlen. Ilyen hibát egy jogrendszer nem tud elkövetni.
Ezzel az ítélettel az volt a nyilvánvaló céljuk, hogy egyrészt megfélemlítsék az itt élő erdélyi magyarokat, hogy ne gondolkodjanak autonómiában, másrészt pedig a félelemkeltésen túl mindenki számára azt üzente Románia, hogy bármit megtehet a saját kisebbségével az ország határain belül, úgysem fogja ezért senki sem elítélni sem a nemzetközi fórumokon, sem az országon belül".

Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke elmondta, hogy  Vasvári-díjjal tüntették ki Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt is és a számukra kiállított kitüntetést meg is mutatta a jelenlévőknek. Hozzátette, a Vasvári Pál Polgári Egyesület által számukra odaítélt díjakat szabadulásuk után, méltó körülmények között vehetik majd át.

„Ez is érzékelteti, hogy egészen más az álláspontja a magyar nemzetnek és Romániának. Miért van szükségük évtizedekkel a Ceausescu-diktatúra után ilyen perekre?

Nemzetbiztonsági kockázatként tekintenek az itt élő magyarokra, különösen az egy tömbben élő székelyekre,

és ezért mindig szükség van olyan üzenetekre, amelyekből megérthetik a magyarok, miként vélekedik róluk a román hatalom és a román társadalom nem elhanyagolható része.

Ha azt szeretnénk, hogy itt egy fél évszázad múlva is magyar közösség legyen, és ne csak akkor legyenek magyarok, ha busszal ideérkeznek az anyaországból, akkor a megkezdett harcot folytatni kell, és semmiképpen sem szabad megalkudni. Elfogadhatatlan, hogy ártatlan embereket becsukjanak csak azért, mert az Isten magyarnak teremtette őket, és ehhez ragaszkodnak".

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elfelejtett melltartót venni a nyitott blúza alá a Next Top Model Hungary versenyzője - kép

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

metropol.hu

Heti horoszkóp: Jobb, ha ez a csillagjegy nem tesz könnyelmű ígéretet!

hirtv.hu

Hallgatásba burkolózott Magyar Péter az adatkezelési botrány kapcsán

ripost.hu

Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

mandiner.hu

Putyint rettenetesen felbőszítette a lengyelek terve – a legsúlyosabb válaszlépést lengette be

origo.hu

Meglepő véleménye van a modellkedésről Kiszel Tünde lányának

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok, nem is kell rá sokat várniuk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

HARCÉL

Kovács Zoltán: Magyarország tekintélyének, becsületének és intézményrendszerének megvédése kötelességünk

POLITIK

Vesztegetés: Megkezdődött a nyomozás a hídpénz-botrányban

POLITIK

Az oroszok két újabb települést foglaltak el

POLITIK

Magyar Péter titkolni próbálja Bajnaihoz fűződő kapcsolatát

POLITIK

Sulyok Tamás: Magyarország nem adja fel szuverenitását

POLITIK

Elfogadják-e végre a migránstörvényt a brit parlamentben?

POLITIK

Magyar Pétert már körbefonta a dollárbaloldal

POLITIK

Újabb nehéz időszakra számít a fronton Ukrajna