HARCÉL

Bild: Orbán Viktor másodszor bizonyította be, hogy nélküle nem megy

A nemzetközi sajtó szinte egyöntetűen pozitívan ír Orbán Viktor brüsszeli csúcson elért sikereiről. A legolvasottabb német napilap, a Bild például arról cikkezik, hogy a magyar miniszterelnök az európai politika megkerülhetetlen figurájává vált.
  • Szerző: WM

Mintegy 90 órányi tárgyalás után, a brüsszeli EU-csúcson történelmi megállapodás született kedden kora reggel. A 27 tagállam vezetői abban egyeztek meg, hogy egy 750 milliárd eurós helyreállítási alapot indítanak 2021-től. Emellett a „normál” EU-s költségvetés keretösszege 1074 milliárd euró lesz. Így összességében egy 1824 milliárd eurós döntést hoztak meg a tagállamok. A „deal” óta számtalan értelmezés látott napvilágot, amelyek arra próbálnak választ keresni, hogy kik a nyertesei és a vesztesei a megállapodásának.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar kormányfõ a Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón.
Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A legolvasottabb német napilap, a Bild például emlékezteti olvasóit, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök rövid időn belül másodszor bizonyította be, hogy nélküle nem születhet komoly megállapodás Európában. A német lap felidézi, hogy tavaly a magyarokat élesen támadó Manfred Weber Európai Bizottság elnöki kinevezését akadályozta meg a magyar kormányfő, míg a mostani EU-csúcson azt sikerült elérnie, hogy politikai kérdéseket ne lehessen összekötni gazdasági érdekekkel.

A Politico ennek kapcsán arról írt a tárgyalások után, hogy törölték a jogállamisági mechanizmusra vonatkozó szövegrészt az EU-csúcstalálkozón a záródokumentumból.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?