Létrehozva: 2020.11.02.

Bocsánatkérésre szólították fel az RTL Klubot roma politikusok!

A Ripost számolt be arról elsőként, hogy az RTL Klub egyik legnézettebb műsorának főszereplője, Vincze Betti egy 2012-es Facebook-bejegyzés alapján még cigányokra akart vadászni gépfegyverrel.

Hallgat az ügyben a tévécsatorna luxemburgi tulajdonosa, hallgatnak a magyar jogállamiságért aggódó brüsszeli politikusok is. Ugyanakkor a lapunknak nyilatkozó roma vezetők szerint az RTL Klub nagyot hibázott, és Betti gazdának nincs keresnivalója a műsorban.

A borsodi roma közösség tagjai jól emlékeznek Vincze Bettire – vagy ahogyan az RTL Klub nézői ismerik, Betti gazdára. Ő az, aki 2012-ben még arra készült, hogy gépfegyverrel a kezében végigmegy az Ózd környéki cigánytelepeken és válogatás nélkül lemészárolja az ott lakókat.

Minősíthetetlen stílusú posztjáról először 2015-ben cikkeztek, amikor Ózd jobbikos polgármesterének, Janiczák Dávidnak lett a kabinetfőnöke.

A Ripost megkereste a helyi és az Országos Roma Önkormányzat képviselőjét az RTL Klub sztárjának botrányával kapcsolatban. A Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szerint finoman szólva sem helyes, hogy az RTL Klub egy ilyen embert szerepeltet a műsorban:

„Ez még akkor is így van, ha az illető történetesen bocsánatot kért, hiszen ez azért nem ilyen egyszerű. Betti gazda egy egymilliós kisebbséget sértett és fenyegetett meg, és ez nem bocsánatos bűn!” – mondta Váradi Gábor, aki szerint az RTL Klub nagyot hibázott, amikor teret engedett műsorukban a korábbi jobbikos politikusnak.

Hozzátette: „Sokkal nagyobb odafigyelést várnék el a csatornától, hiszen Vincze Betti szerepeltetése rájuk is rossz fényt vet. Keresztény emberként én magam hiszek a megbocsátásban, de van egy határ...”

Wolf Béla, az International Roma Right jogvédő szervezet hazai képviselője arról nyilatkozott a Ripost-nak, hogy rengeteg üzenetet kaptak a cikk megjelenése óta, és a cigányság nagy része nem fogadja el Vincze Betti tessék-lássék bocsánatkérését.

„Ilyen embernek egyszerűen nincs helye a médiában! Értem én a bocsánatkérést, de azért csendben megkérdezném, hogy vajon mi történt volna, ha a posztja után Betti talál egy betárazott Uzit a verandáján?”

Wolf Béla hozzátette: az az elvárható minimum, hogy az RTL Klub elnézést kér a Magyarországon élő romáktól, amiért nem néztek utána szereplőjük múltjának, és nem engedi többé képernyőre Betti gazdát.

Most szava sincsen Vera Jourovának

Az RTL Klub luxemburgi tulajdonosait szemmel láthatóan nem érdekli az eset, csak a profit. Brüsszel pedig félrenéz, mert – mint mondják – „konkrét műsort nem minősítenek.” A magyar RTL Klub a luxemburgi székhelyű RTL Csoport tulajdonában van. A V4NA azzal a kérdéssel kereste meg a társaságot, hogy szerintük belefér-e egy cigányellenes szereplőből sztárt csinálni. Választ ez idáig nem kaptak. Az Európai Unióhoz is kérdésekkel fordult a V4NA. Az Európai Parlament elnökét, David Sassolit, illetve Vera Jourovát, az Európai Bizottság egyik alelnökét is keresték. Utóbbitól nem érkezett válasz – a Magyarországot rágalmazó, az ő nevén megjelent Soros-jelentés után ez különösen furcsa –, az EP sajtószóvivője csak ennyit írt: „Nem áll módunkban kommentálni egy adott tévéműsort”.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

mandiner.hu

Putyin elmondta, hogy megtámadná-e Európát

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-