HARCÉL

Hamisított statisztikával kampányol Gémesi György

Gödöllő polgármestere kínos botrányba keveredett, ugyanis visszaélt a KSH logójával. A történet ott kezdődött, hogy Gödöllő város honlapján még július 3-án megjelent egy hír, mely szerint a város mindenkit megelőzött a kategóriájában – írja az Origo.hu.
  • Szerző: ripost

Gémesi György a saját Facebook-oldalán is örömmel számolt be a KSH eredményéről. Ráadásul arra is kitért, hogy ő már korábban megkapta ezt az adatot a KSH-tól informális úton.

A bejegyzés a hírportál egyik olvasójának tűnt fel, aki megpróbált utánanézni az adat hitelességének a KSH honlapján. Ott azonban nem talált semmi erre utaló közlést, vagy hivatalos nyilatkozatot.

Ezt követően levelet írt a KSH-nak, amelyben többek között azt kérdezte a hivataltól, honnan tudta ezt az adatot a polgármester, mielőtt ez megjelent volna? Lehet-e ilyen adatot közzétenni a hivatalos megjelenése előtt, és kérte erősítsék meg, hogy a polgármester adatai hitelesek-e.

Pár napon belül választ is kapott a KSH-tól, amiben azt közölték, hogy
a Központi Statisztikai Hivatal nem készített fejlettségi rangsort, nem publikált ezzel kapcsolatban statisztikákat.

A statisztikát, amely Gödöllő honlapján található, az önkormányzat saját maga alkotta, ismeretlen módszertannal, erre közvetlenül ők tudnának választ adni – tették hozzá. A szervezet válaszából az is kiderült, hogy a gödöllői honlapon nem hivatkoznak a forrásra, arról csupán annyit említenek meg, hogy a KSH legfrissebb adataiból származik.

Gémesi György tehát hazudott a KSH neve mögé bújva. Az erről szóló hír egyébként továbbra is megtalálható a város honlapján, és a polgármester a saját közösségi oldalán sem tett említést arról, hogy valótlanságokat közölt az olvasóival.

Egyébként Gödöllőn a jelek szerint végérvényesen szétesett az ellenzéki összefogás: a polgármesterjelöltek szintjén két, míg a körzetekben vélhetően három kormányellenes induló lesz. A legnagyobb meglepetésre az 1990 októbere óta a város élén álló Gémesi György ellenzéki kihívót kapott. A helyi DK, Jobbik, Párbeszéd, MSZP és Szolidaritás ugyanis a napokban ráindította a szocialista Kovács Barnabást, aki egyébként a legutóbbi önkormányzati választáson is szerencsét próbált vele szemben, nem sok sikerrel.

A gödöllői polgármester az Origo cikkének megjelenése után magyarázkodásba kezdett. Azzal próbálta cáfolni a leírtakat, hogy „való igaz, hogy a KSH a témában összesítéseket nem végez, de ezt nem is állítottuk.”

Ezzel szemben a valóság az, hogy a város honlapján a KSH logójával jelentették meg a hírt. Világos, hogy a hírt a KSH logójával illusztrálták, amiből mindenki azt a következtetést vonhatta le, hogy a KSH hivatalos nyilatkozatáról van szó.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?