HARCÉL

Ijesztő, mi derült ki az e-cigarettáról

Halálos járvánnyá szélesedett az e-cigaretta-használat! – jelentette be az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ. Bár az e-cigi hívei és gyártói menő, alig káros újdonságnak próbálják beállítani, a valóságban ugyanolyan gyilkos, mint az igazi!
  • Szerző: Ripost

Az e-cigi rejtélyes járvánnyá szélesedett, aminek egyre több a halálos áldozata – és azt sem tudni, miért.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Főleg fiatalok halnak meg miatta

10 tagállamban 12 halálos áldozatot követelt és 46 államban több mint 800 embert ápolnak az e-cigaretta miatti komoly tüdő- és légúti megbetegedésekkel – ráadásul azt sem tudják, mi okozza ezeket. Döntően fiatalok betegednek meg: az esetek kétharmadában 18-34 év közöttiek, további 16 százalékukban pedig 18 év alattiak. Az e-cigarettát szívók több mint a fele 35 éven aluli, átlagéletkoruk 19 év. A magyar felmérések szerint már minden negyedik 14 éves kipróbálta, és rohamosan nő az e-cigiző gyerekek száma.

Fotó: Twitter

Pánikszerű reakciók

Nem csoda, hogy a rémisztő adatok miatt a héten lemondott a legnagyobb e-cigaretta-gyártó, a Juul vezérigazgatója, és a cég visszavonta az összes tévés, nyomtatott és online hirdetését.

A tudósok azt feltételezik, hogy az ízesített e-cigarettákban az utántöltő készülékekben vagy a töltőfolyadékban van valamilyen, az egészségre káros vegyi anyag. Donald Trump amerikai elnök a napokban jelentette be, hogy a kormányzat az aromatizált e-cigaretták betiltására készül. Amerikai törvényhozók magyarázatot kértek az internetes kereskedőktől, miként szűrik ki az illegális külföldi aromatizált e-cigarettákat. A politikusok szerint az e-cigarettáknak egyáltalán „nincs helyük az online-kereskedelemben”.

Amerikában egy csomó államban már betiltották vagy a következő hetekben betiltják az ízesített e-cigiket, és Magyarországon is készülnek hasonló tervek. A magyar egészségügyi kormányzat háttérintézményei kampányt indítanak az e-cigi ellen.

 

Kamu, hogy nem káros és hogy segíti a leszokást

„Az e-cigaretta becsapás!„ – szögezi le dr. Cselkó Zsuzsa megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos a -nak.

e-cigaretta 2

„Egészségesnek próbálják feltüntetni, s bár a használatát nem kíséri büdös füst, attól még súlyos egészségkárosodást okozhat. Az ízesítő folyadékok adalékanyagai is komoly veszélyt jelenthetnek. Az e-cigiben is rengeteg a rákkeltő anyag, mint az igaziban, és még a „nikotinmentes” változatban is van valami nikotin, ami a rászokás előszobája.”

 

Fiatal YouTube-sztárral adják el itthon az e-cigit

Az e-ciaretta-gyártók aljas trükkökkel csábítják fogyasztásra a fiatalokat: az egész e-cigizést egészséges, menő dolognak állítják be. Ráadásul sok e-cigi olyan, mint egy kütyü: összeköthető a telefonnal, zenéket lehet megosztani vele, és az ízeket is úgy „mixelhetik”, mint a digitális világban a zenéket. Egy másik trükk a fiatal YouTube-sztárok bevetése. 600 ezernél is nagyobb nézettséget hoztak az e-cigis videók Bocsó Attilának. Nem csoda, hogy az egyik elektromos cigarettamárka képviselői vele forgattak fiatalokat megcélzó videót a becsapós, Minőségi leszokás a cigiről! címmel. Szintén Bocsó nevéhez fűződnek az Amerikában halálos járványnak nevezett e-cigi menőségét hirdető trükkök, melyeket meg is tanít követőinek. Ilyen például a medúza, azaz a szabályos füstkarikán keresztülfújt füst.

A szintén magyar fiatalokból álló Smoke Brothers pedig a speciális módon szájból orrba fújt füst, azaz a Bane légzés technikájának részleteit tanítja. A légzés a képregényhős Batman legerősebb ellenfeléről, Bane-ről kapta a nevét, mert annak kígyómérget adagoló maszkját idézi – a méreg stimmel…

 

 

 

 

 

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?