HARCÉL

Ijesztő sebességgel terjed a terhes nőkre veszélyes vírus!

Az elsősorban szúnyogok által terjesztett Zika-vírus már Nagy-Britanniát is elérte. A kórokozó jelenlétét eddig három brit kismamánál mutatták ki. A járvány súlyos születési rendellenességet, úgynevezett kisfejûséget okozhat a magzatoknál.
  • Szerző: Doris

Már Európát is elérte az a gyorsan terjedő járvány, ami elsősorban a terhes nőkre jelent komoly veszélyt. Az úgynevezett Zika-vírus extrém esetben súlyos születési rendellenességet, úgynevezett kisfejűséget okozhat a magzatnál, a kórokozókat pedig az anya is  átadhatja születendő gyermekének.

A járvány még tavaly októberben tört ki Brazíliában, azóta pedig már 22 országban megjelent. Az aggasztó sebességgel terjedő betegség legutóbb Nagy-Britanniában ütötte fel a fejét, a főleg szúnyogok által terjesztett vírust eddig három brit nőnél mutatták ki.

Dél-Amerika és a környező régió lakosságát annyira rettegésben tartja a járvány, hogy több országban arra kérték a nőket, hogy lehetőleg ne most essenek teherbe. A kolumbiai egészségügyi miniszter szerint hat-nyolc hónapig kéne várniuk a nőknek a gyermekvállalással, Salvadorban azonban biztonságosabbnak tartják a 2018-as határidőt.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a vírus és a kisfejűség kapcsolata még nem bizonyított. Az azonban tény, hogy több, súlyos szülési rendellenességben elhunyt csecsemő szervezetében is kimutatták a Zikát.

A járvány a kisbabákon kívül másokra nem veszélyes, csupán enyhe, influenza-szerű tünetekkel jár, és körülbelül egy hét alatt el is múlik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?