Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2020.04.02.

Koronavírus: a 7 legveszélyesebb pont a boltokban

Az egyetlen hely, ahová még mindannyian eljárunk járvány idején is: a bolt. Megmutatjuk, hogyan vásároljunk, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a megfertőződés esélyét az élelmiszerboltban. A következő 7 dologra figyeljünk a legjobban!

1. A bevásárlókosár karja

Fotó: ripost

A kosarak karjai, tolórészei olyan felületek, amiket jó néhányan végigtapogatnak egy nap. Még „békeidőben” is rengeteg vírus és baktérium megtelepszik rajtuk: egy 2002-es amerikai kutatás kimutatta, hogy a megvizsgált bevásárlókosarak 73 százaléka fertőzőképes: csak az E. coli baktérium megtalálható volt minden másodikon. A koronavírus is megtelepedhet rajtuk, ha fertőzött ember fogdosta össze. Megoldás lehet saját fertőtlenítővel érkezni a boltba és letörölni, mielőtt megfogjuk.

2. Hűtők fogantyúi

Fotó: shutterstock

A kosaraknál egy fokkal még veszélyesebb pontok a tolóajtós fagyasztók, hűtők fogantyúi, mert ezeket nagyságrendekkel több ember érinti meg naponta. Túlzott óvatosságnak tűnhet, pedig hasznos lehet egy zsebkendővel, törlőkendővel megfogni ezeket, majd a kendőt nejlonzacskóba tenni és egyből kidobni a vásárlás után.

3. A pénztár

Fotó: ripost

Először is, legyünk kedvesek a pénztárosokkal: ők azok, akik a járvány idején az első vonalban küzdenek, folyamatos fertőzésveszélyben. Aminek persze mi is ki vagyunk téve, ezért jó tartani a legalább egyméteres távolságot. A legrosszabb készpénzzel fizetni és a pénztáros kezébe adni a bankjegyeket. Ha már kápéval fizetünk, tegyük a pénzt a pultra, nem megérintve az átvételi pontot. Még jobb a kártyás fizetés. Ha kénytelenek vagyunk PIN-kódot beütni, nem árt az ujjaink és a gombok közé tenni valamit, majd eldobni. De egyre terjed a világban a műanyag, eldobható pálcikák, fogpiszkálók használata is a nyilvános készülékek gombjainak nyomogatására.

4. Kemény felületű árucikkek

Fotó: shutterstock

A vírusok könnyebben tapadnak meg a kemény műanyagon, fémen, mint az olyan puha felületeken, mint például a ruhánk, mert utóbbi jobban szellőzik. Ezért ha olyan árut veszünk, ami kemény dobozban van – konzervek, dobozos ételek, stb. –, ajánlott hazaérve fertőtlenítővel egyből áttörölni ezeket.

5. Nyersen fogyasztott zöldségek, gyümölcsök

Fotó: ripost

Almák, paradicsomok, paprikák és társaik: ezek olyan zöldségek, gyümölcsök, amiket nyersen is fogyasztunk és sok élelmiszerboltban, piacon szabadon ki vannak téve – nem tudjuk, hányan fogdosták, köhögték össze őket. A koronavírus sütés-főzés közben elpusztul, de ha nyersen esszük meg ezeket a növényeket, előtte érdemes organikus, természetes gyümölcsmosó sprével, koncentrátummal megmosni őket.

6. A többi bevásárló

A legnagyobb veszélyt egy olyan vásárló jelentheti, aki fertőzött, de nincs tudatában és lejár a boltba. A WHO 1,5–2 méteres távolságtartást ajánl, de ha sokan vannak a boltban, ezt nehéz betartani. Ebben az esetben próbáljunk legalább egy métert tartani végig a vásárlás során. Amikor egy ember lélegzik, beszél, legfeljebb 70-80 cm-es körben teríti maga körül az aeroszol részecskéket – ebbe a körbe nem kellene belépnünk.

7. A saját kezünk

Nem lehet elégszer elmondani: ne érjünk az arcunkhoz! Lehet akármennyi vírus a különböző felületeken, ha nem visszük be a szervezetünkbe, akkor nem fertőződünk meg. Akármennyire is óvatosak vagyunk, a kezünkön lehet vírus, ezért ne dörzsöljük a szemünket, ne piszkáljuk az orrunkat, ne nyúljunk a szánkba, egyáltalán ne érjünk az arcunkhoz, amíg nem fertőtlenítettük a kezünket. Hazatérve alapvető a nagyon alapos kézmosás, de sokat segítünk a helyzetünkön, ha vásárlás közben is végzünk kézfertőtlenítést egy magunkkal vitt fertőtlenítővel.

Mikor menjünk boltba?

  1. szabály: Ritkábban
Egyszerű a képlet: minél többször mozdulunk ki, annál nagyobb eséllyel fertőződünk meg. Emiatt próbáljuk csökkenteni a bevásárlások számát. Heti egyszeri (legfeljebb kétszeri) bevásárlással el tudunk boldogulni, így feleslegesen sem halmozunk fel semmit, de kevesebbszer megyünk a boltba, mint szoktunk.
  1. szabály: 65 év felettiek 9 órakor
Az új rendelet szerint a 65 év felettiek 9 és 12 óra között vásárolhatnak a boltban. Nekik érdemes minél korábban, tehát 9 órakor érkezniük, mert a boltokat fertőtlenítik nyitás előtt, így ilyenkor még minden tisztább.
  1. szabály: Amikor kevesen vannak
Boltonként változó, hogy mikor van csúcsforgalom, de érdemes kitapasztalni, hogy a mi helyünkön hogy alakul általában a mozgás és akkor menni, amikor a legkevesebben vannak. Mert a védekezés legfontosabb eleme: a távolságtartás.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Házasság első látásra: csalódott a menyasszony, nem ilyen férjet akart

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

borsonline.hu

Hamarosan indul a forgatás: Stohl Andrást követelik a kommentelők az Ázsia Expressz új évadába – íme a többi favorit

mandiner.hu

Szökevény székelyek – lenyűgöző új elmélet született a székelyek eredetéről

ripost.hu

Újabb legenda távozott: elhunyt a népszerű rockbanda frontembere - Videó

vg.hu

Valami eltörött: a magyarországi Spar kivonulásáról beszélt az osztrák anyacég vezérigazgatója – „Harcolunk”

origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

mindmegette.hu

Ez Rácz Jenő kedvenc süitje - nem hiszed el, milyen pofonegyszerű!

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Liu Shaolin Sándor megforgatta a magyarok szívében a kést

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Mindenkit meglepett Kulcsár Edina, bejelentette a nevet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-