HARCÉL

Pengékkel megerősített kerítés fékezheti az illegális bevándorlókat

Gőzerővel építik a mûszaki határzárat a magyar-szerb határon. A munkában nemcsak a honvédség katonái, hanem közfoglalkoztatottak is részt vesznek.

Jelenleg 13 munkacsoportban 364 katona és 112 közfoglalkoztatott dolgozik a magyar-szerb határon a kerítés építésén, írja az MTI. A déli határon az eredeti ütemtervnek és az új, augusztus 31-i határidőnek megfelelően végzik a munkát.  Szerdán már elkezdték a gyors telepítésű drótakadály kifeszítését a magyar-szerb határon, az Ásotthalom-Királyhalom határátkelő közelében.

Az előző napokban a határvonaltól 2-3 méterre levert acélkarókra vezetődrótot erősítettek, majd ezen átfűzve feszítették ki a pengékkel ellátott dróthengereket. A honvédség állományából mintegy 900-an vesznek majd részt a határzár megépítésében, a közfoglalkoztatottak keretszáma pedig 350.

A kerítésépítés költsége 9,5-10 milliárd forint körül várható. A hivatalos adatok szerint egyébként idén (kedd estig) 107 ezer 678 illegális migráns lépte át a magyar határt. Péntektől vasárnapig pedig majdnem 4 ezer 500 határsértés történt.

Ideiglenes menekültszállások két település közelében

A Baranya megyei Martonfára és a zalai Sormásra tervezett ideiglenes befogadóállomásokon a magyar állam egyenként ezer ember befogadására alkalmas átmeneti szállást hoz létre. Ezek működésére addig van szükség, amíg azt a körülmények indokolják. Mindkét szállást lakott területen kívül alakítják ki, a kormány így garantálja a települések biztonságát.
 

Mivel a két ideiglenes befogadóállomás nem a települések, hanem az állam területén létesül, az állam ezzel az intézkedéssel saját döntési jogkörében járt el.

 

Tranzitterületek a fővárosban

A migránsok által önkéntesen igénybe vehető, úgynevezett tranzitterületeket alakítanak ki Budapesten, ezeken a főváros biztosítja a legalapvetőbb közegészségügyi és higiénés feltételeket. Ilyen területet alakítanak ki a Keleti pályaudvarnál, a Baross téri aluljáróban, valamint a Nyugati és a Déli pályaudvarhoz kapcsolódó közterületeken.

A főváros a három tranzitterületen vízvételi lehetőséget, zuhany- és WC-használatot biztosít. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az igénybe vett területeken - fokozott fertőtlenítés alkalmazása mellett - gyakoribb takarítást és szemetesedény-ürítést, -elszállítást szervez.

A Budapesti Közlekedési Zrt. pedig két buszt biztosít, amely a pályaudvarok között jár majd. Ezzel párhuzamosan nem tanácsolják a menetrend szerinti, közösségi közlekedési járatok használatát a migránsok számára. Jegy nélküli utazás esetén a jegyellenőrök és a munkájukat támogató közterület-felügyelők az érvényes szabályozás szerint járnak el.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kívül roppanós, belül puha habcsók
És ezeket olvastad már?