Létrehozva: 2019.09.11.

V4NA: Tízszeresére nőtt a terror áldozatainak száma 2015-ben

Több mint tízszer annyian haltak meg terrorcselekmény következtében 2015-ben Európában, mint az azt megelőző három évben összesen. A menekülthullám kitörésének évében 150 embert öltek meg terroristák.

2012 és 2014 között összesen 13 ember halt meg iszlamista terrorcselekményekben Európában, míg ez 2015-ben, egyetlen év alatt több mint 150-re nőtt. Az első nagy menekülthullám évében tehát több mint tízszer annyian haltak meg egyetlen esztendő leforgása alatt, mint az azt megelőző három évben összesen. Tavaly tizenhárom ember, 2015-2018 között összesen 358 civil esett iszlamista terrorcselekmény áldozatául – derül ki a Maryland-i Egyetemen készült Globális Terrorizmus Adatbázisból, amely az 1970-2019 között világszerte elkövetett közel 180 ezer (!) terrorcselekményről tartalmaz adatokat.

Azt biztosan tudni, hogy a legnagyobb port felkavaró európai esetek iszlamista szervezetek félelemkeltő akciói voltak. Ilyen a legtöbb életet követelő terrortámadás a párizsi merényletsorozat 2015. november 13-án, amelyben három helyszínen 130 ártatlan embert öltek meg. Szintén Franciaországban történt a második legsúlyosabb merénylet, 2016. július 14-én egy szintén iszlamista terrorista az utcán ünneplő tömegbe hajtott teherautójával, és megölt 86 embert, valamint 458-at megsebesített.

Harmincketten haltak meg abban a belgiumi robbantás-sorozatban, amit az Iszlám Állam vállalt magára. 2016. március 22-én a brüsszeli repülőtéren, Zaventemben és a Maalbeek metróállomáson több pokolgép robbant, a halálos áldozatok mellett 340 ember megsérült.

Az OECD országok között a leginkább terrorfenyegetett államok Izrael, Franciaország és az Egyesült Királyság a visionofhumanity.org 1970 és 2016 között mért adatai szerint.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint a 2015-ös párizsi, vagy a 2016-os brüsszeli merényletek elkövetői eleve a terrorizmus szándékával érkeztek az unióba. „Többségük a háború sújtotta Szíriából érkezett, ám előtte az Iszlám Állam kiképezte őket bombák készítésére Szíriában vagy Irakban. A párizsi robbantásokhoz logisztikai hátteret biztosító Szalah Abdeszlamról ez egyértelműen kiderült” – emlékeztetett a szakértő.

Georg Spöttle szerint az, hogy 2016-ról 2017-re nagyjából felére csökkent az EU területén elkövetett merényletek száma, elsősorban a titkosszolgálatok hatékonyabb munkájának köszönhető.

„Németországban idén eddig 11 embert vettek őrizetbe, akik gázolásos merényletre készültek gépjárművel. Telefonokat hallgattak le, e-maileket ellenőriztek a hatóságok, ennek köszönhetően több mint kétezer ember ellen indult eljárás.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tragikus hír érkezett a kávéról

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

ripost.hu

Mindenki csak találgat: döbbenetes dolgot fedeztek fel a Google Maps-en

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-