HARCÉL

Varga Judit: Tartsa be az EU a saját szabályait

Az Európai Unió Bírósága hétfőn tárgyalja Magyarország megsemmisítési keresetét a jogsértő szavazatszámítással elfogadott Sargentini-jelentéssel szemben.
  • Szerző: Ripost

Tegnapi Facebook-bejegyzésében Varga Judit igazságügyi miniszter azt írta, reméli, hogy Brüsszel magára nézve is kötelezőnek tartja a jogállamisági elveket.

A miniszter felidézi, hogy 2018 szeptemberében szavazott az Európai Parlament az úgynevezett Sargentini-jelentésről, amivel a nemzetközi baloldal nyomást akart gyakorolni Magyarország bevándorlás politikájára. A képviselők 448 igen, 197 nem és 48 tartózkodó szavazatot adtak le, amivel elfogadták a holland politikusnak a magyar jogállamiság helyzetéről szóló, végletekig elfogult, és hazug közhelygyűjteményét.

A 7-es cikket elindító határozat elfogadásához előírt kétharmados támogatottsághoz az összes leadott szavazat (693) kétharmadára, azaz legalább 462 igen szavazatra lett volna szükség. Az EP azonban önkényes módon úgy döntött, hogy a tartózkodás nem számít leadott szavazatnak, így azokat mellőzte a kétharmad megállapításakor – emlékeztet Varga Judit.

A miniszter rámutat, hogy az Uniós Szerződések, valamint az EP eljárási szabályzata és eddigi gyakorlata is egyértelműen Magyarországot igazolja. „Egy EP-képviselő három gombot nyomhat meg, azaz háromféle szavazatot adhat le: igen, nem és tartózkodás. Aki pedig nem akar szavazni, az egyik gombot sem nyomja meg vagy be se megy a terembe – és bizony ilyen EP-képviselő is akadt 2018. szeptember 12-én. Tudatos döntés volt ugyanis minden EP-képviselő részéről, hogy a háromféle szavazati lehetőség és a szavazógomb be nem nyomása közül melyiket választotta a nyilvános jegyzőkönyvben is rögzített voksolás során.”

Az EP jogértelmezése a tartózkodó szavazatot megfosztaná minden tartalmától és úgy tekintené, hogy a képviselő egyáltalán nem szavazott. Ez nemcsak a joggal és a józan ésszel ellentétes, de felveti a képviselői szabad mandátum korlátozásának kérdését is.

Varga Judit kijelentette, hogy határozott és erős jogi érvekkel készülnek a hétfői tárgyalásra.

„Bízom benne, hogy az uniós intézmények magukra nézve is kötelezőnek tekintik a jogállamisági elveket, köztük az eljárási szabályok átláthatóságát, amelyek tiszteletben tartását oly nagy lelkesedéssel kérik számon másokon. Az EU jogállamisági kezdeményezései szempontjából szerintem ez alapvető hitelességi kérdés.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?