POLITIK

Házibulikat, grillpartikat zavar szét a brit rendőrség

A legújabb kori brit történelemben példátlan módon házkutatási parancs nélkül megy be magánházakba a brit rendőrség, hogy eleget tegyenek a gyülekezési és kijárási tilalomnak. Több házi grillpartit és házibulit, sőt sporteseményeket is feloszlattak.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A Boris Johnson miniszterelnök által hétfő este bejelentett szigorú szabályok szerint a kijárási tilalom idején az emberek csak akkor hagyhatják el a lakásukat, ha élelmiszert vagy gyógyszer vesznek, munkába mennek vagy onnan jönnek, testmozgást végeznek, ahova legfeljebb közvetlen családtagjaik kísérhetik el őket.

Kivételt jelent ezenkívül, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, ha más, rászoruló emberről kíván gondoskodni, vagy ha munkába utazik, de ez utóbbi is csak akkor, ha feltétlenül szükséges, és ha az adott munkát otthonról nem lehet elvégezni.

Ha két embernél több csoportosul az utcán a rendőrség feloszlathatja őket. Az utcákon, a kereszteződésekben minden előzetes bejelentés nélkül ellenőrző pontokat állítanak fel, ahol kikérdezik az emberek, azt akarva megtudni, hogy valóban elkerülhetetlen és nélkülözhetetlen-e az, hogy az utcán tartózkodjanak.

A rendőrök már több száz esetben számoltak fel házi összejöveteleket, partikat, családi rendezvényeket is beleértve. Különösen fegyelmezetlenek a tizen- és a huszonévesek, akik egyfajta új bulizási lehetőséget látnak a kijárási tilalomban és az iskolák bezárásában.

Egy közvélemény kutatás szerint a britek 8 százaléka egyáltalán nem szándékozik betartani a korlátozásokat, amelyeket feleslegesnek és túlzottnak tart. 6 százalékuk, azaz körülbelül 3 millió ember semmit sem hajlandó feladni korábbi szokásaiból a járvány megfékezése érdekében.

A most maximálisan kiszabható 30 fontos, vagyis körülbelül 10-11 ezer fontos bírságoknak sincs különösebb visszatartó hatálya. Sokan félnek attól, hogy a hétvégére várható jó idő megint százezreket csal ki a szabadba a tiltás ellenére.

Nagy-Britanniában 2 hét alatt került sor 180 fokos fordulatra a koronavírus járvánnyal kapcsolatban.

Boris Johnson brit miniszterelnök nagy meglepetést keltett, amikor március elején bejelentette: kormánya az ázsiai és az európai országokban követett drákói koronavírus-ellenes intézkedésekkel szemben a lépcsőzetes védekezés stratégiáját választotta. Nem rendelnek el iskolai szünetet és a sporteseményeket sem napolják el, továbbá azt ajánlják azoknak az embereknek akik erősen köhögnek, hogy egy hétre izolálják magukat másoktól. Emellett az idősek elszigetelésére sem tesznek kiemelt kísérletet.

A kormány nem eltüntetni akarja a betegséget, hanem elnyomni – fejtegette alig több, mint 2 hete. A koronavírus-járvány a jövőben várhatóan évről évre visszatér majd, ezért az a társadalom lesz vele szemben a legellenállóbb, amely rendezett, menedzselt módon kifejleszti tagjaiban a kórokozóval szemben immunitást. Azoknak az országoknak a lakói, amelyek most a drákói intézkedésekkel megállítják a járvány terjedését, később, amikor visszatér a vírus, sérülékenyebbek lesznek, mert nem épül fel bennük a kellő ellenálló-képesség a betegséggel szemben.

Aztán látva a járvány brutális terjedését, szinte egyik napról a másikra taktikát váltottak a a britek és szinte totális kijárási tilalom lett a dologból... A pillanatnyi helyzet szerint 9529-en betegedtek meg Nagy-Britanniában a koronavírus következtében, a halálos áldozatok száma pedig 465.

 

 

 

címkék:
És ezeket olvastad már?