POLITIK

Hollik: A V4-ek nélkül nincs politikai egyezség az Unióban

„Ahogy Trócsányi László jelölése Magyarország számára egy komoly siker, úgy a V4-es országok számára is siker, hogy von der Leyen bizottsági elnök asszony milyen bizottságot állított össze„ – mondta a Hír tv műsorában Hollik István.
  • Szerző: Ripost

A kormányszóvivő kiemelte, hogy Ursula von der Leyen bizottságában a V4-es országok fontos területeket – ahogy Brüsszelben mondják: portfóliókat – kaptak, két fontos alelnököt is ad a V4. Tehát határozottan állítható, a V4-ek politikai befolyása megnőtt, a V4-ek nélkül nem lehet ma az Európai Unióban politikai egyezségre jutni.

„Ez a szempont úgy látszik érvényesült a bizottsági tagok, illetve az általuk viendők, vagy később viendő portfóliók esetében is” – hangsúlyozta Hollik István.

A Jászberényben elbocsátott 800 dolgozó megsegítésére vonatkozó tervekről Hollik István közölte: Varga és Palkovics miniszterek még szerdán ellátogattak Jászberénybe, „ott megerősítették azt, hogy a kormány számára minden egyes munkavállaló számít, 2010 óta mindig mondjuk, hogy számunkra munkahely teremtés az egyik legfontosabb politikai célkitűzés”.

Ennek szellemében egy ideiglenes munkaügyi irodát nyitnak, amelynek az lesz a célja, hogy a január elsejétől kezdődő csoportos leépítést megelőzően úgy találjon munkát az ott dolgozóknak, hogy az érintett dolgozóknak egyetlen napot se kelljen munkanélküliként megélniük.

A babaváró hitelről Hollik István elmondta, hogy ez az egyetlen olyan költségvetési kiadás, amely esetében örül a kormány, hogyha a kiadás minél nagyobb.

„Minden igénylést be fogunk fogadni és minden támogatást, amit igényelnek a családok, azt a kormány ki fogja fizetni” – erősítette meg Hollik István, aki szerint már most látszik, hogy 200 és 300 milliárd forint között lesz az a forrás összeg, amit a családvédelmi akcióterv keretében a kormány a magyar családok számára biztosít.

A minap kirobbant adatkezelési botrány kapcsán leszögezte: az lenne a jogállamisággal összeférhetetlen, ha egy felmerülő jogsértést a rendőrség nem vizsgálna ki, a hatóságok végzik a dolgukat.

„Ma Magyarország – ellentétben e korábbi szocialista, vagy Gyurcsány korszakkal – egy jogállam. Én azt tartanám furcsának, ha egy ilyen gyanú felmerül, akkor a rendőrség nem kezd el nyomozni.”

És ezeket olvastad már?