POLITIK

Horn Gyula "Bakter Marija" beköltözött Márki-Zay irodájába

Horn Gyula titkárságvezetőjét alkalmazza Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely új polgármestere, aki Baranyi Máriára bízza kabinetirodája felállítását és vezetését.
  • Szerző: Ripost

Több vásárhelyi polgár is megerősítette, hogy Baranyi immár vezetőként koordinálja a titkárságot,  ő irányítja a polgármesterhez érkezőket. Kérdés azonban, hogy Márki-Zay vendégeit is ugyanúgy fogja-e kiválogatni, ahogy egykoron a szocialista kormányfőhöz érkező vendégeket?

A Promenad.hu internetes és egyéb források alapján utánajárt, ki is a titokzatos új titkárságvezető, pályafutásának mely vonatkozásaira figyelhetett föl Márki-Zay Péter, amikor az alkalmazása mellett döntött.

Kiderült, hogy egy vérbeli szocialista politikai szereplőről van szó, aki nemcsak rajongója volt a pufajkás, kommunista múltú Horn Gyula miniszterelnöknek, de még formálni is igyekezett annak tevékenységét.

Azt, hogy milyen fontos szerepe volt Horn irányításában, pontosan érzékelteti a Miniszterelnöki Hivatal sajtótitkára, Hajdú András blogbejegyzése, melyben arról panaszkodott, hogy Horn Gyulához csak kivételes esetekben, „a titkárságát ego-mániásan vezető Baranyi Mária jóindulatával” juthatott be.

Nem hallgatott ránk. Pontosabban: nem ránk hallgatott, hanem titkárságvezetőjére; (…) Az eredmény ismert.

Visszaemlékezések szerint a Horn-érában a „Vörös Mária”, a „Rém” és a „Bakter Mari” gúnynévvel illették Baranyi Máriát. A 2010-ben „Egy előszoba titkai – Horn Gyula közelről 1994-1998” címmel megjelent kötetét olvasgatva áll össze a kemény, ravasz, számító már-már kegyetlenül szigorú baloldali politikacsináló asszony képe, aki nem csinált titkot belőle, hogy furmányos és fondorlatos eszközökkel megpróbálta fogni a kormányfő kezét a döntéshozataloknál.

A könyvében ilyenekre emlékezik:

„…munkámmal hozzájárultam az események alakulásához”; „Azt is megpróbáltam jelezni, én mit tartok kívánatosnak.”; „Olyan ügyeket mozdítottam előre, amelyekről úgy véltem, hogy felkarolásuk, megvalósításuk hozzájárul az ország fejlődéséhez, a miniszterelnök politikai sikeréhez… Azokat a lépéseit viszont igyekeztem megakadályozni vagy ellensúlyozni, amelyek számomra mindennek ellenkező hatását sugallták.”

Politikai értelemben tehát egy "hétpróbás vörös amazon" vezeti tehát Márki-Zay Péter a függetlennek mondott polgármester kabinetirodáját…

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?