POLITIK

Idősek otthonába zárják a koronavírus betegeket Nagy-Britanniában?

A legújabb intézkedések szerint a koronavírussal fertőzött embereket az idősotthonokban helyeznék el Nagy-Britanniában. Ez azonban hatalmas kockázatot rejt magában, hiszen az idősek különösen veszélyeztetettek a vírussal szemben.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az egyik otthon vezetője egyenesen halálos ítéletnek nevezte az intézkedést az idősek számára.

A Sky News riportja megdöbbentő intézkedést fedett fel az Egyesült Királyságban. A legújabb kormányzati irányelv szerint idősotthonokban is helyezhetnek el koronavírusos betegeket. Azt írják, ezeket a betegeket teljesen biztonságosan el lehet látni a szabályok betartásával. A tervek szerint nem lenne szükséges negatív teszttel rendelkeznie az otthonba újonnan beköltözőknek, sőt, tesztelés nélkül is beköltözhetne az, aki eddig saját lakásában lakott.

Az intézkedésnek azonban számos komoly hátránya van. Talán a legfontosabb, hogy az idősek vannak a leginkább kitéve a koronavírus fertőzésnek, így ha az általuk lakott idősotthonba bekerül a vírus, az sokuk számára végzetes lehet. Mindemellett több idősotthon arról számolt be a Sky Newsnak hogy már a jelenlegi bentlakókat is alig tudják ellátni, kevés ugyanis a dolgozó és a szükséges felszerelés is.

Graham Greenaway, a devoni Warberries Nursing Home tulajdonosa elmondta, hogy tudomása szerint több a környezetükben lévő idősotthontól is megkérdezték, fogadnak-e koronavírussal fertőzött betegeket. Mindenki válasza azonban erősen nemleges volt, hiszen ezzel lényegében halálra ítélnék a bent lakókat. Ráadásul eddig éppen hogy igyekeztek mindent megtenni annak érdekében, hogy a vírus ne üsse fel a fejét az otthonokban – lezárták azokat és folyamatosan takarítanak, fertőtlenítenek. A bent dolgozók fáradhatatlanul dolgoznak, közben pedig az is probléma számukra, hogy nem tesztelnek eleget sem az ő, sem az idős lakók körében sem.

A Warberries otthon ápolási vezetője, Lucy Hall saját élményéről számolt be az otthonokban uralkodó helyzettel kapcsolatban. A Sky Newsnak elmesélte, hogy végig ott ült egy 91 éves férfi mellett, amíg meghalt. A férfinak magas láza volt és elkülönítve kezelték, a tesztelés hiányában azonban nem tudják pontosan megállapítani, hogy koronavírussal fertőzött volt-e. Az eset rendkívül szomorú volt azért is, mert a férfinak egy családtagja sem lehetett vele az elkülönítés miatt, haldoklása alatt azonban nem akart egyedül maradni. Így Lucy volt vele, közben saját magát is kitéve a fertőzés veszélyének.

Az, hogy az időseket ápolók mennyire ki vannak téve a koronvírus-fertőzés veszélyének, kijózanítóan mutatja Carol Jamabo esete is. Az 56 éves, asztmával küszködő nő szintén egy idősotthonban dolgozott az Egyesült Királyságban, miután azonban megfertőződött a vírussal, életét vesztette múlt szerdán. Ő volt az első ápoló, aki meghalt a fertőzésben az Egyesült Királyságban.

Mi a helyzet idehaza?

Csakúgy, mint a bentlakásos hajléktalanszállók esetében, az idősotthonokban is kijárási tilalmat rendelt el Müller Cecília tisztifőorvos, ám ezt több fővárosi intézményben nem tartották be.

Kedden a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonát is járványügyi megfigyelés alá vonták, miután négy gondozott kórházba került koronavírus-fertőzés gyanújával, ezt a fővárosi önkormányzat is bejelentette honlapján.

A Pesti úti idősotthonban dr. Müller Cecília tájékoztatása szerint 53 ápoltnak és 13 ápolónak lett pozitív a koronavírus tesztje, de a mintavételek még folytatódnak.

Szigorú intézkedéseket írt elő a tisztifőorvos

„A bentlakásos szociális intézmények, különösen az idősotthonok kiemelt kockázatúak, ezért a fenntartóknak különösen nagy a felelőssége a járványügyi intézkedések szigorú betartásában és végrehajtásában” – írja az operatív törzs tájékoztatója. Miután már két fővárosi fenntartású idősek otthonában is találtak fertőzötteket, ezért az országos tisztifőorvos újabb intézkedések végrehajtására kérte a fenntartókat és az otthonok vezetőit. A kormány emellett elrendelte, hogy az idősotthonokban dolgozók akár 24 órás műszakban is dolgozhatnak, ezután 48 órás pihenőidő jár.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?