Létrehozva: 2021.03.12.

Indiai vakcinával oltanak. Elképesztően nő az új betegek száma Ukrajnában

Ukrajnában rendkívüli mértékben felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése, csütörtökre több mint kilencezer új beteget jegyeztek fel, ami mintegy 2700-zal haladja meg a megelőző napi adatokat, ismét kiugróan sokan, több mint 260-an haltak bele egy nap alatt a betegségbe, és kórházba is nagyon sokan kerültek.

Egy nappal korábban, szerdán mintegy 6400 új betegről adtak számot az előző napról, ami csaknem kétszerese volt már a hétfői számnak.

Kijevben volt a legtöbb új eset

A csütörtökön közölt adatok alapján az elmúlt napban 9084 új esettel 1 425 522-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 262-vel 27 685-re. Eddig 1 210 246-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont csaknem 3500-zal 187 591-re nőtt.

Kórházba az elmúlt napban megint kimagaslóan sok, 4250 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg megelőző két napban számuk kétezer alatt volt.

A legtöbb új beteget, 853-at megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol az azonosított fertőzöttek száma már meghaladta a 144 ezret, a halálos áldozatoké 25-tel 2834-re nőtt.

Az elnök szerint visszatérhetünk majd a normális életünkhöz

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a Twitteren azon meggyőződésének adott hangot, hogy az oltási kampánnyal és a biztonsági óvintézkedések betartásával mindenki, így

az Ukrajnában élők is visszatérhetnek majd a normális élethez.

Ezt abból az alkalomból írta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éppen egy éve nyilvánította a világjárványnak a koronavírus-fertőzés terjedését.

Csak egyfajta oltóanyag van az országban

Ukrajnában eddig 29 378 embert oltottak be, közülük előző nap 5898-at. Egyelőre egyfajta oltóanyag van az országban, az AstraZeneca licence alapján Indiában Covishield néven gyártott vakcina.

Eközben az ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia legfrissebb, szerdán közzétett előrejelzésében arra figyelmeztetett, hogy a járvány mostani, tavaszi hulláma sokkal veszélyesebb, mint a tavaly őszi volt. A betegség súlyosabb lefolyású a középkorúaknál, és a halálozási arány is magasabb: a február 1-je körüli napokban, amikor a legkevesebb új fertőzöttet regisztrálták, a betegek körében a halálozási arány megközelítette a 2,9 százalékot – idézett az UNIAN hírügynökség az akadémia prognózisából.

Az egészségügyi minisztérium napi jelentése szerint kissé gyorsult az oltási kampány, előző nap 4362 embert oltottak be, velük együtt mostanáig 23 480-an kapták meg a koronavírus elleni védőoltást.

Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke ugyanakkor egy Facebook-bejegyzésében kijelentette: az oltási kampány háromszor lassabban zajlik, mint ahogy azt az egészségügyi minisztérium tervezte. Emlékeztetett arra, hogy különösen a nyugati országrészben rossz a járványhelyzet. Ivano-Frankivszk megyében például teljesen telítődött tíz, Covid-betegek ellátására kijelölt egészségügyi intézmény.

Raduckij hangsúlyozta, hogy a járványt csak kollektív immunitással lehet megfékezni, ez pedig úgy érhető el, ha a lakosság többségét beoltják. Az oltási kampány lassúságát azzal magyarázta, hogy kezdetben kevés volt az oltásokat végző mobil brigád, volt olyan régió, amelyben csupán egy-kettő volt. Majd hozzátette, hogy ma már 130 mobil oltócsapat van, és az egészségügyi tárca ígérete szerint a hét végre 200 oltócsapatot állítanak fel.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) hétvégén közzétett felmérése ugyanakkor azt mutatta, hogy az ukránok mindössze 24,1 százaléka kész beoltatni magát koronavírus ellen, 60,2 százalékuk pedig elutasító választ adott.

Ukrajnában február 24-én kezdődött az oltási kampány, és egyelőre egyfajta oltóanyaggal rendelkezik az ország: az AstraZeneca licence alapján Indiában Covishield néven gyártott vakcinával.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mutatjuk hol lesz eső és szélvihar a hétvégén

origo.hu

Kiderült, hogy mikor térhet vissza az Uber Budapestre

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

magyarnemzet.hu

Akkora a baj Pécsett, hogy a rendőrség engedélyezte a vadászatot a belvárosban

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

magyarnemzet.hu

Az IMF szerint nem értek célt az Oroszország elleni szankciók

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Újabb milliomosa van Magyarországnak: hatalmas összeget nyert egy szerencsés

ripost.hu

Oroszországban élhet az OBI tulajdonosa, aki 6 éve tűnt el rejtélyes körülmények között

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Karácsonyékhoz kerülhettek a hídpénz-botrány lenyúlt milliói

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen