INSIDER

10-ből 9 magyar változtatna étkezési, vásárlási szokásain a klímavédelem kedvéért

A jelszó: nem nőhet a rezsi és az élelmiszer ára, ne az emberekkel fizettessék meg a klímavédelem árát – közzétették a kormany.hu honlapon a 2030-ig szóló energia- és klímavédelmi stratégia négy dokumentumát.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az emberek 92 százaléka hajlandó lenne saját vásárlási és étkezési szokásain is változtatni a klímavédelem kedvéért – többek között ez derül ki azokoból a dokumentunokból, a mit a kormany.hu oldalon tettek közzé. Csaknem 200 ezer ember válaszolt a konzultációs kérdésekre, és kiderült: az embereket igenis érdekli a klímavédelem, és még maguk is tennének ezért – de nagyon fontosnak tartják, hogy a nagy cégeket is változásra kényszerítsék, hiszen, mint az egyik hozzászóló írja, „a lakossági szokások sokkal kisebb mértékben járulnak hozzá a klímaváltozáshoz, mint az igazán nagy multinacionális cégek. Ezen kell változtatni, mely csakis központilag lehetséges.” Egy másik hozzászóló azt mondja, ő az étkezési szokásait nem változtatná meg, például soha nem lenne vegán, de az életmódját, vásárlási szokásait igen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123RF

„A legfontosabb cél az volt, hogy biztonságos és megfizethető maradjon az energiaellátás Magyarországon. Ezt össze kellett hangolni a környezet- és klímavédelemmel, hiszen az energiaszektor a legnagyobb szennyezőnek számít: a klímaváltozást okozó káros anyagok mintegy 80 százalékáért felelős„ – mondta Kaderják Péter energia- és klímaügyi államtitkár. „Tiszta és zöld, de a lehető legmagasabb technológiai színvonalú, és főként a magyar szereplőkre épülő gazdasági növekedést szeretnének elérni” – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, a stratégia nagy hangsúlyt fektet a hazai megújuló energiákra: a legnagyobb lehetőségek a nap- és a geotermikus energia, illetve a biomassza kihasználásában rejlenek. Kitért arra is, a villamos energia tárolásának átalakítása, illetve az energiarendszer „okosítása”, rugalmasabbá tétele nagyon nagy beruházásokat fog igényelni, de nagy lehetőségek vannak az energia megtakarításban is.

címkék:
És ezeket olvastad már?