Létrehozva: 2022.01.23.

10 fontos tény az omikronról, a hazai esetszámok 90 százalékáért felelős mutációról

Szélsebesen terjed a világban és hazánkban is a koronavírus omikronnak nevezett variánsa: a magyarországi esetszámok mintegy 90 százalékát ez a mutáció okozza.

A tudósok világrekorder mutációnak tartják a fertőzőképességét illetően. Mi vár még ránk ebben a világjárványban? A Ripost7 dr. Rusvai Miklós víruskutató és dr. Mangó Gabriella háziorvos segítségével összegyűjtött egy sor érdekes tényt az omikronról.

1. Egy hónap alatt elárasztotta a világot

Az első omikron-fertőzést Dél-Afrikában igazolták tavaly novemberben. A koronavírus omikron-variánsa soha nem látott sebességgel terjed, az azonosítása után egy hónap alatt elárasztotta a világot. Fertőzőképességét a kanyaróhoz hasonlítják, amely a világ egyik legfertőzőbb betegsége. Számítások szerint egy kanyaróban szenvedő személy átlagosan 15 másikat fertőz meg, az omikron 6-ot, de az sem mindegy, mennyi idő múlva válnak ők is fertőzőkké. Ez kanyaró esetén körülbelül 12, az omikronnál mindössze 4-5 nap.

Fotó: Shutterstock

Egy kanyarófertőzés 12 napon belül 15 fertőzést okoz, míg egy omikron-fertőzés 4 nap alatt 6-ot, de 12 nap alatt már 216-ot, számolta ki az El País Roby Bhattacharyya orvosra hivatkozva, aki a Massachusetts General Hospital fertőző betegségek szakértője. Egyetlen fertőzött 14 millió embert fertőzhet meg 60 nap alatt!

2. Jelentősen megváltozott a tüskefehérjéje

A koronavírus külsejét tüskefehérjék borítják, ezek az omikron-vírusvariánsnál jelentősen megváltoztak, ezért mondta a WHO november 26-án, hogy ez aggodalomra okot adó változat.

„Jelen tudásunk szerint közel 40 mutáció van a vírus tüskefehérjéjén, összességében pedig a vuhani változathoz képest 60 mutáció található a vírus teljes genomján, amivel a tudósok szerint világrekorder a mutációk tekintetében is” – mondta Rusvai Miklós.

3. Az omikrontól is véd az oltás

Elterjedt az a tévhit, hogy mivel az omikron tüskefehérjéi részben mutálódtak, nem véd ellene a korábbi fertőzés vagy oltás.

Fotó: Getty Images

„Aki már átvészelt egy koronavírus-fertőzést, mindegy, melyik variánssal, annak legalább részleges immunitása van, így enyhébb tünetekre számíthat” – vélekedik Rusvai Miklós. „Az omikron ellen a korábbi oltások is védenek, sőt azok védenek a legjobban.”

4. Miért kerülnek mégis sokan kórházba?

Bár az omikron általában enyhébb tüneteket okoz és a legtöbben be vannak már oltva vagy átestek a fertőzésen, mégis sokan kerülnek kórházba – a nagy számok törvénye alapján. Mivel jóval többen kapják el a fertőzést, hiába kevesebb arányaiban a kórházi kezelésre szoruló, összességében mégis többen vannak.

Fotó: MTI

„Az omikron hihetetlenül gyors terjedése miatt megnőhet az orvosi ellátásra szorulók száma, ez pedig jelentősen megterhelheti az egészségügyi rendszert. Ugyanakkor kisebb a valószínűsége annak, hogy a betegek lélegeztetőgépre kerüljenek és a kórházi tartózkodás ideje is várhatóan rövidebb” – véli a virológus.

5. A korábbinál is fontosabb a 3. oltás

Nem bizonyított, hogy az omikron kevésbé jelent veszélyt az oltatlanok és az immunhiányosok számára, mint a korábbi vírusmutációk, ezért fontos, hogy mindenki beoltassa magát.

Fotó: MTI

„A rendelkezésre álló oltóanyagok mind a fertőzés, mind a halálozás ellen komoly védelmet nyújtottak az eddigi járványhullámok során, ugyanakkor 4 hónappal az első, illetve második oltás felvételét követően a védettség fokozatosan csökken. Ezért perdöntő jelentősége van a harmadik oltás felvételének” – hívta fel a figyelmet az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós.

6. Jobban véd ellene a kettős maszk

Mivel az omikron hihetetlenül gyorsan terjed, a fertőtlenítés és a maszkviselés is csökkenti a fertőzés veszélyét.

Fotó: Shutterstock

A szövetmaszkot érdemes kék sebészi maszkkal társítva hordani, amely jól illeszkedik az archoz, takarja a réseket, így biztosabb védelmet nyújt. Azt, hogy a maszk megfelelően illeszkedik-e, a peremeire helyezett kézzel lélegezve ellenőrizhetjük. Ha a peremek mellett kiszökik a levegő, akkor érdemes a fülpántokat szorosabbra venni vagy a maszkot az orrnyeregnél leszorítani. Az viszont jó jel, ha a maszk minden lélegzetvételnél láthatóan ki-be mozog.

7. Az is elkaphatja, aki már volt fertőzött

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdán arról beszélt, hogy a magyarországi Covid-fertőzések 87 százalékát az omikron okozta.

Dr. Mangó Gabriella arra figyelmeztet, hogy amerikai adatok alapján hetente megduplázódik az esetek száma, ugyanakkor a kórházba került fertőzöttek és az elhunytak száma nem nő. Az omikron az eredeti koronavírus szelídebb változata, az általa okozott tünetek enyhébbek, viszont az ellenanyag-termelést fokozza mind az oltottaknál, mind az oltatlanoknál – számol be tapasztalatairól a háziorvos. Egyelőre nem ismert, hogy az ellenanyag-termelés az omikron-fertőzés után mennyi ideig áll fenn.

Volt olyan beteg, aki lélegeztetőgépre került, de egy hónap után már nem volt ellenanyag a szervezetében, és olyan is, aki az elmúlt másfél év alatt ötször kapta el a koronavírus-fertőzést.

Fotó: Getty Images

8. Különös tüneteket okozhat

Míg a delta-variáns elsősorban bélrendszeri tüneteket okozott – hányás, hasmenés, erős hasfájás –, az omikronnál egészen más tünetekről számoltak be a doktornő páciensei.

„Úgy tűnik, a tüdőt kevésbé, inkább a felsőbb légutakat támadja meg. Orr-, torok-, gége- vagy légcsőgyulladást okozhat. Gyakori a gyengeség, fáradékonyság, éjszakai izzadás, torokkaparás, izom- és csontfájdalom, a fejfájás. Felső légúti panaszok, orrfolyás, köhögés és tüsszögés is kíséri a betegséget. Íz- és szagvesztéssel már viszonylag kevesen jelentkeznek, kevésbé jellemző a láz is. A tünetek egyre inkább emlékeztetnek az influenzára.”

Fotó: Shutterstock

Az Amerikai Infektológiai Központ (CDC) szokatlan tünetekről is beszámolt, ilyen például az elszürkült, sápadt vagy esetleg kékülő bőr, az ajkak és a köröm elszürkülése.

„Ezek súlyos oxigénhiány tünetei is lehetnek, aki észleli őket, azonnal forduljon orvoshoz” – figyelmeztet Mangó Gabriella. „Az omikron egyik mellékhatása lehet az alvási bénulás, azaz a sleep paralysis. Saját praxisomban is találkoztam ilyen esettel. A betegség lezajlásának vége felé jelentkezett ez a betegnél.”

9. Nem minden gyorsteszt mutatja ki

A gyorstesztek nem mindig mutatják ki az új vírusváltozatot.

„Még akinek negatív a gyorstesztje, az is lehet omikronnal fertőzött, főleg, ha oltott. Az oltottaknál a csíraszám is alacsonyabb. A fertőzés igazolására az érzékenyebb antigéntesztek használata ajánlott, és a biztos eredményért érdemes két tesztet elvégezni, de nem rögtön egymás után” – mondja Mangó Gabriella.

10. Életet menthet az oxigénmérő

Mivel az omikron-fertőzés esetén az oxigénszint akár köhögés nélkül is eshet, és láz nélkül is előfordulhat tüdőgyulladás, az oxigénszint mérése rendkívül fontos.

Fotó: Shutterstock

„Az oxigénmérő legyen alaptartozéka minden háztartásnak, így időben észrevehető a rendellenes állapot” – hangsúlyozza a háziorvos. „Fokozni kell az immunrendszer védelmét nyomelemekkel, a bélflóra javításával, D- és C-vitaminnal.”

Védettségi helyett oltási igazolvány lesz

Február 15-től csak az minősül oltottnak, aki felvette mindhárom oltását. Oltási igazolvánnyá alakul át a védettségi igazolvány. Az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a másodikat hat hónapon belül. A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő. Az omikron-variáns miatt az, hogy valaki átesett a fertőzésen, nem jelent védettséget, csak az oltás. Nem adnak ki új igazolványokat, a QR-kód alapján a meglévő igazolvánnyal is ellenőrizhető az oltottság.

Rövidebb a karantén ideje

Rövidebb lett a koronavírus miatti karanténkötelezettség ideje, felnőtteknél hét napra módosult. Öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírusteszttel megszüntethető a karantén. Az iskolákban a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, ha az osztályban fertőzöttet találnak, de ez is csak azokra vonatkozik, akik még nem kaptak oltást. A karanténban lévőknek közvetíthetik online az oktatást.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

vg.hu

Különösen pusztító vírust terjesztő kullancsfaj jelent meg hazánkban

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast