INSIDER

100 másodperc harangszó a 100 éves Trianon emlékére

Megkondulnak országszerte és a határon túl is a harangok június 4-én délután fél 5-kor.
  • Szerző: Ripost

Száz éve, 1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy Trianon-kastélyban az első világháborút lezáró trianoni békeszerződést, amely területe kétharmadával megcsonkította Magyarországot, a magyarság egyharmada az új határokon kívülre került.

Budapest, 2020. június 3.
A Szent István-bazilika déli tornyának harangja.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Megkondulnak országszerte és a határon túl is a harangok június 4-én délután fél 5-kor 100 másodpercig a Nemzeti összetartozás napján, Trianon százéves évfordulóján. A kitűzött időpontot az adta, hogy pontosan ebben az időben írták alá 100 évvel ezelőtt a békeszerződést Trianonban.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) kezdeményéből született meg az a megmozdulás, hogy Magyarországon és a határon túlon is egyszerre szólaljanak meg a templomok harangjai emlékezve Trianon 100. évfordulójára.

Budapest, 2020. június 3.
A Szent István-bazilika északi tornyának harangjai, középen a templom egyetlen eredeti harangja, mellette a 3600 kilogrammos Nagyboldogasszony-harang, a 2150 kilogrammos Szent Henrik-harang (bal alsó), az 1200 kilogrammos Boldog Gizella-harang (jobb alsó), a 750 kilogrammos Szent Imre-harang (bal felsõ) és az 500 kilogrammos Árpád-házi Szent Erzsébet-harang (jobb felsõ) 2020. június 3-án.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„Trianon a nemzeti emlékezet olyan fordulópontja, melyben a Nagy Háború utójátékaként minden magyar család ismételten súlyos veszteségeket szenvedett. De tény, hogy egy ilyen trauma feldolgozásához, a gyógyuláshoz hosszú gyászmunka szükséges, melyre ez az évforduló is lehetőséget biztosít számunkra. Nekünk, akik érezzük, hogy a „Hazádnak rendületlenül” határoktól függetlenül a magyarság szívébe van írva. Akik megtapasztaltuk, hogy bár „Áldjon vagy verjen sors keze”, saját erőfeszítéseink nélkül akkor sem lehet a szétszakítottság érzését áthidalni. Akik hisszük, hogy „annyi balszerencse közt, / oly sok viszály után” is Jézus Krisztusban mindannyian összetartozunk. Mert „Még jőni kell, még jőni fog” a kor, amelyben a hit erejével sikerül feldolgozni a trianoni traumát. És tudjuk, hogy száz év sebeit nem vagyunk képesek magunk begyógyítani, ehhez az Isten megújító ereje is kell” – írta közleményében a KÉSZ.

És ezeket olvastad már?