INSIDER

Elkezdődött a visszaszámlálás, kiderült, mikor lesz kész a magyar vakcinagyár

Egyre kedvezőbbek a járványügyi adatok Magyarországon. Folyik a magyar oltóanyag-fejlesztés is.
  • Szerző: Ripost

Rengeteg téma előkerült a hétfői Operatív Törzs tájékoztatóján.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. György László bejelentette: 100 nap múlva fogják letenni Debrecenben a magyar oltóanyag gyár alapkövét. Ez azért is jelentős lépés, hiszen a nemzetgazdaságot is jelentősen fogja erősíteni ez az intézmény. Továbbá ezért is fontos a gyár megépítése, hogy a hazai szükségleteket biztosítani tudják a lakosság számára.

Müller Cecília fontos dolgokról beszélt
Fotó: M1

„A nemzeti oltóanyaggyár létesítése egy olyan ipari kultúrához vezet, ami magas béreket fizet és magas hozzáadott értékkel rendelkezik majd. Ez egy komoly lehetőség, hogy bekapcsolódjon a nemzetközi ellátásba” – mondta az ITM államtitkára, majd hozzátette: 2022 végétől termelhet a nemzeti oltóanyaggyár.

Május 17-én a védőoltások előtti tisztelgést ünnepeljük. 1749-ben ezen a napon született Edward Jenner, a himlőoltás feltalálója.

Müller Cecília bejelentette: egyre kedvezőbbek a járványügyi adatok Magyarországon. Az országos tisztifőorvos továbbá közölte a napi járványügyi adatokat, mint az új fertőzöttek száma és az oltás jelenlegi helyzete.

„A harmadik hullám leszálló szakaszának a vége felé közeledünk” – hangsúlyozta Müller Cecília.

Már több mint 4,5 szerese a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekhez képest. Vakcinabőség van, most már csak az egyénen múlik, él-e a védőoltás lehetőségével. Hétfőn 38 400 Janssen-vakcina érkezik. Szerda estig lehet Pfizer-vakcinára időpontot foglalni.

A lakosság 47 százaléka már beoltott, az uniós átlag 31 százalék. AstraZeneca- és Szputnyik V-oltás már csak korlátozott számban áll rendelkezésre.

Müller Cecília elmondta, hogy Magyarországon már évtizedek óta nagyon magas szinten van a vakcinák készítése és ellenőrzése. Nagyon fontos tényező ez a betegbiztonság szempontjából is, hiszen a védőoltások az elsődleges megelőzés eszközei.

Folyamatosan haladnak a magyar szakemberek az oltóanyag kifejlesztésében. Egy olyan vakcinát akarnak kifejleszteni, ami a magyar emberek számára a leghatékonyabb. Az oltóanyag hasonló lesz az agyvelőgyulladás és az influenza elleni oltáshoz.

Kiss Róbert rendőralezredes
Fotó: MTI

Kiss Róbert rendőralezredes közölte az elmúlt 48 óra rendőri intézkedéseit. 1435 személy szegte meg a maszkviselés szabályát. 532 ember szegte meg a kijárási tilalmat a hétvégén. Kitért rá, hogy Budapesten a VI. kerületben egy magánlakásban 22 ember bulizott, közülük 8-an külföldi állampolgárok.

Már több mint 130 ezer ember töltötte le a védőoltást igazoló applikációt.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 639 299 fő, közülük 2 727 165 fő már a második oltását is megkapta. 426 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 798 573 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 213 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 630 976 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 138 384 főre csökkent. 2259 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen. Már több mint 5 millióan regisztráltak oltásra és 81%-uk meg is kapta azt. Ma is folytatódik a regisztrált és időpontot foglalt 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon. Őket kérjük, hogy ne felejtsék otthon a szülői hozzájáruló nyilatkozatot! Korlátozott mennyiségben lehet még foglalni Szputnyik és AstraZeneca oltásokat az időpontfoglalóban, és keddig még kevés Pfizert is annak, akik SMS-t kapott. A Sinopharm-oltásokat továbbra is folyamatosan hirdetik a kórházak köszönhetően a hazánkba érkezett bőséges szállítmányoknak. A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal tudják folytatni az oltást. Már ingyen le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemmódban működő mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltásra.

A Google Play áruházban „EESZT alkalmazás” nevű, az App Store-ban pedig „EESZT Lakossagi” nevű applikáció nagyban megkönnyíti mind az oltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (pl. mozik, színházak, koncertek, fesztiválok, sport és egyéb rendezvények szervezőinek, vagy akár éttermek) dolgát. Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól – a védettségi igazolvány felmutatása helyett – akár QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem. Az alkalmazás Androidos és iOS-es mobiltelefonokra is letölthető, és az a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/pentektol-ingyenesen-letoltheto-vedooltast-igazolo-mobilalkalmazas-szolgaltatoknak-es-az

Azok a regisztráltak, akik SMS-t kapnak, nagyon korlátozott mennyiségben még Pfizer-oltást is tudnak foglalni az online időpontfoglalóban. A következő interneten foglalható Pfizer-oltásokat a következő Pfizer-szállítmány beérkezése után tudják majd meghirdetni a kórházak. Emellett minden 18 év feletti regisztrált számára továbbra is nyitva van az időpontfoglaló Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásra. Időpontfoglaló: www.eeszt.gov.hu

Ma is 101 kórházban folytatódik a regisztrált 16 és 18 év közötti fiatalok oltása Pfizer vakcinával. Azoknak a fiataloknak is nyitva van még az időpontfoglaló, akik SMS-ben kaptak jogosultságot az időpontfoglalásra, de eddig mégis elmulasztották azt. Szülői hozzájáruló nyilatkozat letölthető:https://koronavirus.gov.hu/cikkek/16-18-evesek-vigyetek-magatokkal-szuloi-hozzajarulo-nyilatkozatot-az-oltasra

Az oltási program előrehaladásával és a járvány megfékezése érdekében már a Magyarországon élő külföldiek és a TAJ-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is tudnak regisztrálni az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu
honlapon. Bővebben: https://vakcinainfo.gov.hu/hirek/keddtol-mar-a-magyarorszagon-elo-kulfoldiek-es-a-taj-szammal-nem-rendelkezo-kulfoldon-elo-es-kulhoni-magyarok-is-tudnak-regisztralni-az-oltasra

Az újraindítás következő fokozata 5 millió beoltottnál várható – ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be péntek reggeli nyilatkozatában.

A védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, azt a magyarorszag.hu Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Lásd: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/idopontfoglalas-nelkul-intezhetok-vedettsegi-igazolvannyal-kapcsolatos-ugyek

Ha valaki a védettségi igazolvány kiállítása miatt szeretné ellenőrizni, hogy oltását a háziorvosa illetve oltóorvosarögzítette-e az eeszt.gov.hu honlapon keresztül egyszerűen megteheti. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/igy-ellenorizheti-hogy-rogzitve-van-e-az-oltasa

Felhívjuk a figyelmet, hogy a brit vírusmutáns továbbra is terjed, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet! Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be! Akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a Favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását.

Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Az uniós beszerzésből 5 gyártótól várunk 24 millió adag vakcinát: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?