Létrehozva: 2021.01.11.

120 év után újra lesz hőlégballon a Városligetben

Újabb különlegességet hoz vissza a Liget Budapest Projekt a Városligetbe. A tervek szerint 2021-ben újra hőlégballonnal lehet a főváros második legnagyobb zöldterülete fölé emelkedni és gyönyörködni a nem mindennapi kilátásban.

Izgalmas változások zajlanak a Városligetben, ahol a díjnyertes, modern formavilágú új épületek mellett több olyan különlegesség is helyet kap, mely hitelesen idézi meg a századelőt. Elég csak a Millennum Házára gondolni, melynek a helyreállított Olof Palme Ház ad otthont, de ilyen a Kis Botanikus kert, mely az újranyitás alkalmából Mőcsényi Mihály nevét viseli.

S ilyen lesz majd a Páva-sziget is a Széchenyi fürdő közelében, valamint még idén visszanyeri régi fényét a park egykori történeti bejárata, a Rondó, s várhatóan ősztől újra lesz hőlégballon a ligetben!

Fotó: Liget Budapest Projekt

1811-ben szállt fel először hőlégballon a Ligetben

Korabeli feljegyzések őrzik emlékét az első városligeti hőlégballon-felszállásnak. A különleges, hidrogénnel töltött szerkezetet két orvos-fizikus: a Bécsben működő Gregor Kraskovics és a bécsi születésű, ám Pesten praktizáló Johann G. Menner tervezte és készítette.

A Hazai és Külföldi Tudósítások című újság a következőket írta: „A léggömb textilből készült, és hidrogénnel volt megtöltve. Selyemháló burkolata volt, amelyről a lefutó 40 erős zsineg tartotta a hosszúkás kosarat. Ebben különféle műszerek és kellékek mellett a léghajós helyezkedett el. A légi járműre a tulajdonosa sasokat és különféle figurákat, feliratokat festett.”

Johann G. Menner vállalkozott is a nagy kalandra, és 1811. június 3-án felemelkedett a Városliget egyik tisztásáról. Egészen Gencspusztáig utazott a szerkezettel, ahol sikeresen földet ért. Úgy tudni, a hőlégballonos két évvel később ismét levegőbe emelkedett a Városligetből.

Utasokat keresett Lehmann kapitány

1846-ban a német Christian Lehmann invitálta utazásra a magyarokat, s bár kezdetben senki nem mert jelentkezni, később páran összeszedték a bátorságukat, így az év március 17-e volt az első nap, amikor utasokkal teli hőlégballon emelkedett a levegőbe a Városligetből. Pár nappal később, 1846. március 25-én újabb sikeres felszállást hajtott végre Lehmann kapitány utasokkal teli hőlégballonjával a ligetből.

Több százszor szállt fel a Ballon Captif

A francia léghajós családból származó Louis Godard kapitány nagy lehetőséget látott a hőlégballonozásban és különleges, 18 méter átmérőjű hőlégballonjával ezreket emelt a magasba a Városligetben 1896-ban. A hidrogénnel megtöltött ballonnak és 12-14 utast befogadó pányvás kosarának magasságát gőzgép segítségével szabályozták. A szerkezet 500 méteres magasságba emelte fel a kalandvágyókat. Bár a szerkezet júliusra már 600 emelkedés felett járt, egy pusztító orkán augusztusban tönkretette a szerkezetet.

Godard hőlégballonja, a Ballon Captif

A játszótéri hőlégballon izgalmas társat kap

A 2019-ben megnyílt Városligeti Nagyjátszótér egyik szenzációja, a Színyei Merse Pál Léghajó című festménye ihlette háromszintes mászóka a Liget Dózsa György út és Ajtósi Dürer sor közelében található.

Városligeti Nagyjátszótér (Fotó: Balajti Péter/Ripost)

Ugyanakkor a hatalmas park átellenes sarkában, a Koós Károly sétány Hermina úthoz közeli részén kap majd helyet a Városliget új Hőlégballonja, mely várhatóan idén ősztől kínál majd különleges élményt és panorámát a vállalkozó kedvű utasoknak.

Fotó: Liget Budapest Projekt

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

life.hu

Lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Ezek a nők isznak a legkeményebben a Covid-járvány óta - Mutatjuk, hogy kik ők

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: „Panaszkodás helyett dolgozni kellene! Változást Budapesten!”

INSIDER

Budai Gyula: a NAV nyomoz a Lánchíd felújítása ügyében

INSIDER

Fontos: Itt vannak a kormány legújabb bejelentései - Videó