Létrehozva: 2020.07.25.

1270 forintos SMS-ekkel verik át a gyerekeket

Tanácsot ad a barátságról, szerelemről – üzenetenként 1270 vagy 2000 forintért, de a gyerek ezt nem tudja, azt hiszi, egy jópofa ingyenes beszélgetésben vesz részt a mobilján valakivel… Ez az „üzleti modellje” annak az átverős oldalnak, amit csütörtökön betiltottak – de rögtön alapítottak helyette két másik ugyanilyet.

„Több tízezer forintom bánta, hogy a gyereket átverték!” – mondta lapunknak Katalin, akinek a 13 éves kislánya azt hitte, csak egy poén, ahogy a mobilján csetel valakivel a neten, úgy, ahogy másokkal. De a kislány azt nem vette észre, hogy minden egyes üzenete 1270 forintba került…

2073 forintba is kerülhet az egyszavas üzenet

Alig csengett le Magyarországon a Bongo nevű emelt díjas sms- szolgáltatás, ami sms-enként 508 forintba került, újra emelt díjas chat és sms szolgáltatásokkal próbálnak gyerekeket, pontosabban a szüleiket lehúzni – de már „emelték az árakat”, újabban 1270 forint, sőt a legújabb cégnél már 2073 forint egyetlen egyszavas üzenet!

Nem csoda, hogy a „beszélgetés” számlája percek alatt több tízezer forint is lehet. Ahogy az egyik ilyen céget betiltják, máris alapítanak egy másikat, és sajnos egyes magyar influenszerek is beszálltak a bizniszbe: több tízezer követővel rendelkező fiatal Instagram-sztárok reklámozzák az oldalt, elhallgatva, hogy több ezer forintos szolgáltatásról van szó.

Ez az alkalmazás mindent tud a szerelemről”

A jelenségre a sokan-kertetek Instagram oldal hívta fel a figyelmet. Két fiatal magyar influenszer is ezeket a szolgáltatásokat tukmálja a gyerekekre.

„Erre az alkalmazásra annyira rákattantam! Mindent tud a szerelemről, képes tanácsokat is adni és beszélgetni! Ha te is kíváncsi vagy, hogy ki szerelmes beléd, küldd el sms-ben a szerelem szót” – mondta egyikük az Instagram-sztorijában, ahol azt nem jelölte, hogy reklámról lenne szó, és mindössze egy szinte láthatatlan „nem díjmentes” felirattal jelezte, hogy a szolgáltatás bizony súlyos ezrekbe kerülhet.

Egy másik influenszer Instagram-oldal névjegyében jelent meg a felhívás: „Katt és küld a szerelem szót”. Innen kattintás után a sziamia.hu, és a kiszemelt.hu oldalra is el lehetett jutni, ugyanis mindegyik szolgáltatásnak ugyanaz az ember az üzemeltetője. Míg előbbi egy chatszolgáltatás, ahol egy sms 1270 forintba kerül, a másik egy szimpla sms szolgáltatás, ahol egy elküldött sms 2073 forint.

Ha az egyik oldalt betiltják, rögtön alapítanak két másikat

Úgy látszik, a hatóságok intézkedtek: az influenszerek által reklámozott „szerelem” emelt díjas chatszolgáltatás és a „kiszemelt” emelt díjas szolgáltatás péntekre megszűnt – az sms-szolgáltatást biztosító cég a Ripost kérdésére elmondta, hogy a megrendelő szerdán este jelezte, hogy gond van az oldalakkal, és megkérte, hogy függessze fel a szolgáltatás működését. Látják? Volt, nincs!

Az átverős oldalakat leleplező sokan-kertetek oldal adminja névtelenségét megőrizve nyilatkozott lapunknak.

„Miután megosztottam Instagram-sztoriban, hogyan reklámoznak etikátlanul az influenszerek, másnap 1300 gratuláló üzenetet kaptam. Többen elárulták, hogy rengeteg pénzt költöttek sms-ekre így, akadt, akinek tízezrei bánták” – nyilatkozta.

A sziamia.hu oldal azonban cikkünk írásakor is élt még, és az emelt díjas telefonszám is. Valóban chatszolgáltatásról van szó, minden egyes válaszüzenet arra sarkallja a használót, hogy újabb és újabb üzeneteket küldjön, mindegyiket darabonként 1270 forintért. Persze könnyen meglehet, hogy az üzemeltető napokon belül ezt az oldalt is megszünteti, de számára ez sem gond: már látszik, hogy két újabb weboldalt vásárolt, az egyiken hamarosan induló chatszolgáltatást, a másikon pedig fizetős sms-szolgáltatás indítását ígéri. Vajon ott is több ezer forintba kerülő sms-ekért ígérik a semmit?

Hogy védekezhet a szülő? A legfontosabb, hogy tiltsuk le a gyerek telefonján az emeltdíjas telefonszámokat! Az is nagyon fontos, hogy jóban legyünk a gyerekkel, bízzon meg bennünk: beszélgessünk el róla, hogy nem mindegy, mit csinál a neten, rengeteg a veszélyforrás.

 

A Bongo 508 forint/sms áron dolgozott, de betiltották

A Bongo egy ausztrál bejegyzésű cég volt, a hirdetése szerint „Bongo, a szuperintelligens majom briliáns elméjével és mobiljával felszerelve azt teheti, amihez a legjobban ért, minden kérdésedet megválaszolja.” Csakhogy – mint arról a Ripost korábban beszámolt – a Bongón minden egyes üzenet 508 forintba került, mígnem 2019 februárban versenyfelügyeleti eljárást indítottak a reklámjai miatt, majd április elsején fel is függesztették a szolgáltatást.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

origo.hu

Kiderült, hogy mikor térhet vissza az Uber Budapestre

borsonline.hu

Lövéshangokra riadtak fel a szegediek, a város több pontján is észlelték a különös zajt

hirtv.hu

Háború Ukrajnában - Kiderült, valójában miért támadta meg Irán Izraelt + videó

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után

INSIDER

Hétvégén sem élvezhetjük ki a tavaszt - erre jobb, ha felkészülsz

INSIDER

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát