INSIDER

130 ezer maszkot varrtak eddig az angyalok

Már közel 130 ezer maszkot varrtak meg a Szájmaszk Készítő Angyalok. A civil önkéntesekből álló csoportnak országszerte több ezer tagja van, és mintegy 400 varrónő dolgozik szinte minden nap az arcvédő eszközökön.
  • Szerző: Ripost

Akár a kultikus film, a Charlie angyalai is eszünkbe juthat arról a civil csoportról, amely Szájmaszk Készítő Angyalok néven készít védőeszközöket rászorulók számára.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ilyen kedves, rajzfilm figurás maszkokat is gyártanak az angyalok Fotó: Facebook

Koordinátoruk, Brillmann Zsolt fejében még a koronavírus-járvány első hullámának kezdetén, tavasszal fogalmazódott meg, hogy azzal kellene segíteni az embereknek, amire egy ilyen helyzetben a legnagyobb szükség lehet: védőeszközzel, vagyis arcmaszkokkal, méghozzá úgy, hogy közben a környezetet is védik, hiszen moshatókat készítenek. Ehhez toborzott angyalokat, akik – saját bevallása szerint – az első szóra jöttek is.

Brillmann Zsolt koordinálja a maszk készítő kis csapatot

„Létezik egy országos csoportunk, mellette pedig egy budapesti és egy debreceni. Ezeknek a csoportoknak több ezer tagja van, de konkrétan jelenleg 400 varrónővel dolgozunk együtt. Nagyon büszke vagyok rájuk, mert ezek a nők, asszonyok bebizonyították, hogy ennek az országnak a gerince a magyar nő, a magyar asszony! A mi önkénteseink olyanok, mint 1848-ban a forradalmi asszonyok voltak: csak most nem kokárdákat varrnak, hanem maszkokat” – mesélte büszkén lapunknak Zsolt, aki azt is elmondta: a maszkok természetesen minden esetben adományként készülnek, és eddig közel 130 ezer darabot varrtak meg. Bárki jelentkezhet náluk, ha szüksége van rá: tanároknak, diákoknak, óvónőknek, bolti – és egészségügyi dolgozóknak, és természetesen rászoruló családoknak is szívesen készítenek.

Fotó: Facebook

Ágoston- Radics Georgina a makói angyalok tagja, a fiatal, két gyermekes családanya munka mellett varrja a maszkokat. Elmondása szerint volt olyan nap, amikor 100 darabot sikerült neki elkészíteni.

Fotó: Ágoston-Radics Georgina

„Korábban is részt vettem már számos jótékonysági programban, magam is szervezek ilyeneket, mert nagyon fontosnak tartom, hogy segítsünk egymásnak. Mivel van két gyermekem és főállásom is, napi pár órát tudok csak a varrásra szánni, de nagyon szívesen teszem, mert szeretek is varrni. Izgalmas, hogy mennyiféle anyagból és mintával készülhet egy- egy maszk, nekem például a kalocsai mintás a kedvencem” – árulta el Georgina a -nak, hozzátéve, hogy ők főként a Makó környékén lévő kis falvakban élő, rászoruló családok számára varrnak.

Fotó: Facebook

A Szájmaszk Készítő Angyalok tagjai minden egyes maszkot a saját pénzükből finanszíroznak, ám nekik is jól jönne a segítség – akár kellékek (gumi, cérna, stb.) akár anyag, vagy pénz formájában. Aki szeretne és tud is segíteni, az a Facebook-on eléri a csoportot, de megkeresheti Brillmann Zsoltot is, ugyanitt.

Kiállításuk is lesz

Az angyalok már annyi különleges maszkot készítettek, hogy úgy döntöttek: egy kiállításon be is mutatják őket. Erre pedig szeptember 11-én, szombaton kerül sor Algyőn, a könyvtárban.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?