Létrehozva: 2020.10.19.

150 ezer forint hálapénzt kapott az orvos az életmentő műtétért, a beteg két nap múlva meghalt

Nem mindenki örül, mások pedig el se merik hinni, hogy januártól büntetik a hálapénzt: azt is, aki adja, azt is, aki elfogadja. Pedig arra, hogy milyen embertelen a 70 éves, szocialista időkből ránk maradt szokás, példa Kiss Antalné Gitta története. Férje már haldoklott, amikor a főorvos szemrebbenés nélkül eltette a 150 ezer forintot.

A hálapénz senkinek sem jó, legfeljebb annak a szűk orvosi rétegnek, az orvosbáróknak, akik között van, aki előre megszabja a tarifát az állami ellátásért, más nem átall elfogadni nagy összeget akkor is, ha tudja, hogy a pénz inkább temetésre kellene.

Egymást tájékoztatták a tarifáról a betegek

Kiss Antalné Gitta hirtelen vesztette el a férjét, mindössze hat héttel azután, hogy először rosszul lett. Akkor már 53 éve éltek együtt.

„Addig soha semmi baja nem volt. Egy nyári napon otthon lett rosszul, ekkor derült ki, hogy agydaganata van” – kezdi történetét Gitta. „A Tétényi úti kórházba került, onnan átirányították egy másik intézménybe mintavételre, ott tervezték a műtétjét. Érdeklődtem a többi betegnél, hogy mi a szokás, mennyit kell adni műtét után. Azt mondták, nagyon menő orvoshoz kerültünk, 150 ezer a tarifája.”

Fotó: olvasoi foto

Az asszony összekészítette a pénzt, de a dolgok nem a terv szerint alakultak: férje a mintavétel után rosszul lett, azonnal műteni kellett. Arról, mi történt pontosan, ki és miért döntött a műtét mellett, az asszony nem tud, bár nem kérdőjelezi meg az orvosok munkáját.

A feleségnek nem is szóltak a műtétről

Másnap, amikor meglátogatta volna a férjét, a kórházi ágyban egy idegen feküdt. „Elkezdtem szaladgálni, csak akkor szólt az egyik nővér, hogy az intenzívre vitték” – folytatja Gitta. „A férjem akkor már nem volt magánál, lélegeztetőgépre kapcsolták. Az orvos, aki akkor éjjel megműtötte, csak másnap délelőtt hívott fel és mondta, hogy szeretne velem beszélni. Rögtön megértettem, mit akar. Azt, hogy a férjem meg fog halni, nem mondta, pedig utólag rájöttem, hogy neki tudnia kellett. De akkor még reménykedtem, hogy felépül és az orvos is biztatott. Odaadtam a borítékban a 150 ezer forintot, ő pedig eltette.”

Másik kórházba vitték meghalni

Gitta csak később gondolkodott el azon, mi történt. „Nem kellett volna engem akkor éjjel értesíteni?” – kérdi az özvegy. „Ha nem kellett a beleegyezésünk, akkor életmentő műtétet csináltak. Akkor viszont azért vette el tőlem a főorvos a 150 ezer forintot, hogy megmentette a férjem életét?”

A férjét átszállították egy másik kórházba, ott halt meg két nappal később. „Én a mintavétel után beszéltem vele utoljára. Pár héttel azelőtt még egy életerős, 73 éves férfi volt. Máig őrzöm utolsó sorait, amiket nekem írt” – mondja Gitta hozzátéve, hogy a Tétényi úti kórházban, ahol diagnosztizálták a férje betegségét, sem az orvos, sem a nővér nem fogadott el tőle egy fillért sem.

Rémtörténeteket mesélnek olvasóink

Hálapénzről szóló cikkeink után rengeteg levelet, hozzászólást kaptunk, de a legtöbben nem szeretnék nyilvánosságra hozni nevüket, arcukat. A történetek azonban rávilágítanak az embertelen hálapénzrendszer tarthatatlanságára.

100 ezret fogadott el hasnyálmirigyrákos betegtől

„A feleségem áttétes hasnyálmirigy daganatban hunyt el. Az orvosa tudta, hogy nem lehet megmenteni, akkor már szinte minden szervére átterjedt a daganat... Amikor megkérdeztem az orvost, hogy mire számíthatunk, azt felelte, nem lehet tudni. A borítékot, benne a 100 ezer forinttal, elrakta. A nejem két héttel később elhunyt” – meséli Zoltán.

Eltette a pénzt, pedig nem tudott segíteni

„A bátyám orvosa a műtét előtt megszabta a tarifát, de aztán annyi becsület sem volt benne, hogy a műtét után elmondja, hogy csak felnyitották, de utána már nem is csinált semmit, csak visszavarrta a sebet. Rá egy hónapra elhunyt a testvérem” – mondja Margó.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

origo.hu

Borzasztó felfedezés: megtalálták az első vámpírbaktériumokat, embervért esznek

vg.hu

Oroszország építi a szankcióbiztos kereskedelmi útvonalakat

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

vg.hu

Újabb négysávos utat adtak át Magyarországon – fotók

origo.hu

Brutálisan összeverték az utcán a TV2 sztárját

mindmegette.hu

Közel 100 új dolgozóra van szüksége a magyar Aldinak: ekkora fizetést ígérnek az újaknak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

Kiszivárgott: sürgősen költözne Katalin hercegné, az is kiderült, hová!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra

INSIDER

Járványveszély: a kormány megvédi a perrel támadott gyermekorvosokat

INSIDER

Úgy szálltak ki, mint egy tankból: gyermekes apuka karambolozott Érden - Fotók

INSIDER

Hajrá, magyarok! Országjárásba kezdenek a jövő sportsikerei érdekében