INSIDER

18 éve süti a magyar mester az ínycsiklandozó lángost – most elárulta a titkát!

Végre megint jön a nyári meleg, mindenki strandolna és lángost enne. De sokan nem tudják, miért nem sikerül olyan jól az otthon sütött lángos, mint amit a strandon kapunk – feltéve persze, ha hozzáértő ember süti… Erről beszélgettünk egy igazi szakértővel: Földesi József lángossütővel a budapesti Paskál Strandon.
  • Szerző: Ripost

18 éve akár napi 500 lángost is kisüt az éhes fürdőzőknek Földesi József. Nem túl megbecsült szakma az övé, pedig lángost minden magyar evett már, igazi hungarikum a jó lángos – ám elkészíteni kemény fizikai munka a nagy hőségben. De hogy lett Józsefből lángossütő?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Földesi József
Fotó: Ripost

„Amíg piacok és strandok lesznek, lángos is létezni fog”

„Már korábban is szerettem sütni-főzni: különleges hamburgereket, sülteket otthon is szívesen készítek. A lángossütés ötlete 18 éve, egy baráti társaságban merült fel először. Aztán megismertem egy nagyon profi lángosost, egy idős urat, akitől ellestem a titkokat, és azóta folytatom. Amíg piacok és strandok lesznek, addig lángos is lesz, a magyarok kedvence marad, amíg csak léteznek büfék.”

Fotó: Ripost

Mi a titka az igazán finom lángosnak?

A lángos egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége, hiszen nem kell más hozzá, csupán liszt, tej, víz, cukor, só és élesztő. Mégis nehéz jót sütni: József ennek a titkát is elárulta a -nak.

Más otthon 10-15 db-ot megcsinálni, vagy egy strandon 400-500 darabot, egészen más technikára van szükség. Ahhoz, hogy mindig megkelt tésztánk legyen, gyakorlottnak kell lenni. Mindig azt mondják, hogy akkor igazán jó a gulyás és a halászlé is, ha a legnagyobb edényben készül, vagy bográcsban, ez a lángosra is igaz, és itt is nagyon fontos, hogy a lángos bő zsiradékban süljön. Ugye nem grillezzük a lángost” – tette hozzá mosolyogva, majd így folytatta: „A lényeg, hogy mindig, mindkét oldala átsüljön, lebegjen, habos legyen. Ez kell hozzá, meg legalább 15 liter olaj. Ami a tésztát illeti: annak pedig kell a meleg, hiszen kelnie kell.”

Fotó: Ripost

Fél 12-től estig áll a sor

Sajnos, mint sok más régi szakma, a lángossütő is „kihalóban van” – azok a vendéglátóhelyek, amelyek a lángost is szeretnék felvenni a kínálatba, nincsenek könnyű helyzetben, mert egyre kevesebben jelentkeznek erre a kemény melóra. József szerint ez nehéz, nem túl egészséges munka, és megtanulni sem könnyű.

„Én kézzel dagasztok, általában 5 kilót egyszerre – amíg az ember fizikálisan bírja. Ennyit le lehet dagasztani biztonságosan, hogy minél előbb megkeljen, mert ugye áll a sor, és kétpercenként kérik a lángost. A munka úgy fest, hogy dagasztok, majd ha megkelt, nyújtom, sütöm, és ha fogy a tészta, újra dagasztom. Ezt kb. fél 12-től – ha jó idő van, és lent van a strandon több ezer ember – este 6-ig. Azért ehhez rutin és gyakorlat kell, egy kezdőt nem szabad ideállítani. Nagyon meleg van, és az ember folyamatosan füstben dolgozik – nem a legegészségesebb szakma, nem sokan bírják, de ha valaki szereti csinálni, örömét leli ebben is. Én már 18 éve csinálom, szeretem, és biztos, hogy amíg bírom, csinálni is fogom.”

Van sérülésveszély is

Egy lángossütő – még a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is – akár naponta megégetheti magát a forró olajjal, zsiradékkal, és ezek az égési sérülések nagyon komolyak is lehetnek. Ugyanúgy, mint bárkinek otthon a konyhában, nekik is ráfröccsenhet a lábukra, karjukra a forró olaj, csak náluk ennek az esélye sokkal magasabb, mint egy civilnél.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?