INSIDER

200 nyugdíjast tornáztat meg a kőbányai edző a nappalijából

Potos Ilona a mi hősünk! Az ő kezdeményezésére partvisnyéllel tornásznak, üvegekkel súlyzóznak, köntösövvel végeznek otthon szalaggyakorlatokat a Fortuna Sportegyesület lelkes, idős tagjai. A koronavírus miatt most nem gyűlhetnek össze a tornatermükben, de edzőjük, Potos Ilona online órákat tart.
  • Szerző: Ripost

„Mindig bemelegítéssel kezdünk, fentről indulva mozgatjuk át az izmokat. Én a saját testsúlyos edzésre esküszöm, mert ilyen korban az a legbiztonságosabb, de hogy izgalmasabb legyen, eszközöket is segítségül hívunk. Mindent, ami otthon is van: partvisnyél botos edzéshez, üres üvegek súlyzónak, de egy köntös övvel is lehet remek szalaggyakorlatokat végezni” – mondta el a -nak az edzéseket tartó Potos Ilona. Hozzátette: az egyesület tagjai keresték meg, hogy oldják meg valahogyan a kialakult helyzet miatt elmaradt tornákat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Potos Ilona (Fotó: Ripost)

„Kétségbeesve írtak, hogy hiányzik a mozgás. Először e-mailben küldtem nekik edzéseket, majd Sztovicsné Márta tagunk javasolta, hogy csináljunk a Facebookon egy csoportot. Azóta itt tartok nekik heti 3 alkalommal 60 perces órát, élő bejelentkezésben. Több mint kétszázan vagyunk, ami boldoggá tesz”mondta el Potos Ilona.Remekül működnek az online edzések, minden hasonló egyesületet arra biztatok, hogy próbálják ki!”

Sztovicsné Márta otthoni edzés közben (Fotó: Ripost)

Icuka nem engedi, hogy elhagyjuk magunkat”

Sztovicsné Majercsik Márta is nagy lelkesedéssel végzi minden alkalommal az online feladatokat.

„Nagy segítség ez Icukától, remek inspiráció, mert az ember hajlamos elhanyagolni a mozgást. De Icuka nem engedi, utólag mindig kér beszámolót, hogy mennyi gyakorlatot végeztünk el. Azoknak is nagy segítség, akik egyedül élnek, hiszen ez a csoport egy összetartó csapat, sokat beszélgetünk a sporton kívül is, ami lelkileg is segít. Én a férjemmel élek, és bár ő nem szokott tornázni, de mindig megdicsér, hogy milyen kitartó vagyok” – meséli lapunknak Sztovicsné Márta, akit azért hozzátette: hiányzik a személyes kapcsolattartás, és remélik, hogy hamarosan újra a teremben és a szabadban edzhetnek, együtt.

Fotó: Ripost

 

Óvónőként kezdte, a munkája a hobbija

Az egyesület szíve-lelke, Potos Ilona „Icuska” óvónőként kezdte a pályáját, majd a testnevelési főiskola után főállású sportvezető és edző lett. Már 30 éve a kőbányai sportegyesület elnöke. Élettársával él, gyermekei, unokája nincsenek, de edzőként sokat foglalkozott gyerekekkel is. Ma is a munkája a hobbija, boldog, hogy megmozgathatja a nyugdíjasokat...

Fotó: Ripost

 

88 éves a legidősebb tagjuk

Potos Ilona a 30 éve alakult Kőbányai Sportszövetség elnöke. Ide tartozik több sportegyesület is, mint a Fortuna Senior Szabadidő Egyesület, ahol olyan idős emberek gyűltek össze, akik régen aktívan sportoltak, és még mindig szeretik csinálni. Nekik kezdett el először gerinctornákat is tartani Potos Ilona, amire egyre nagyobb volt az érdeklődés, így kibővítették a tevékenységüket: meridiántornával, nordic walkinggal, és több edzőtábort is tartottak már a tagjaiknak, akik közül a legidősebb 88 éves. A koronavírus előtt egy tornateremben gyűltek össze heti kétszer, de sajnos ezt most nem tehetik meg, így jött a Facebook-csoport és az online órák ötlete.

Mire kell odafigyelnie edzés közben egy idős embernek?

– Nagyon fontos a bemelegítés

– A lényeg, hogy a fejbúbtól a lábujjhegyig átmozgassák az izmokat.

– Fontos a kötőszövetek, ízületek megfelelő nyújtása

– A gyakorlatokat lassan és egyenletesen végezzék!

– Mindenkinek érdemes személyre szabott feladatokat is adni, hiszen mindenkinek más és más mozgásszervi gondja van.

 

Zumbáznak is online az idősek

A csoport néhány tagja még az év elején eldöntötte, hogy megtanulnak zumbázni is, elég jól haladtak, de jött a járvány. Az volt a tervük, hogy május 1-jén fellépnek egy közös koreográfiával a kőbányai majálison, de ez most meghiúsult. A táncot viszont nem adják fel, hasonlóan a tornához ezt is folyamatosan gyakorolják, online.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?