Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.12.31.

2021 a remény éve lesz – Jövőre együtt legyőzzük a járványt!

A vártnál korábban, már szerdán megérkezett hazánkba az újabb szállítmány a Pfizer-vakcinából, összesen 70 ezer adag, és azt azonnal szétosztották az ország 21 oltóközpontja között. Kezdődik a klinikai együttműködés az orosz Sputnik-V oltóanyaggal is. Ma azzal a gondolattal kívánunk egymásnak boldog új esztendőt, hogy 2021 a remény éve lesz, és összefogással, az oltás segítségével legyőzzük a világjárványt.

Nehéz év áll mögöttünk, külön-külön és együtt is megvívtuk harcunkat a koronavírus-járvánnyal. Orvosok, nővérek, tanárok, rendőrök és eladók váltak hőseinkké, sokan dolgoztak azért, hogy minél kevesebben fertőződjenek meg, minél többen meggyógyuljanak, és közben ne álljon le a gazdaság, megőrizhessék működőképességüket, egzisztenciájukat a családok is.

Fotó: MTI

A járvány elleni küzdelem új szakaszába lépett, amikor megérkezett az első oltóanyag-szállítmány, mert a vakcináktól várhatjuk, hogy visszakapjuk régi életünket, szabadságunkat. A jelek biztatóak: tegnap, a vártnál is korábban megérkezett az újabb 70 ezer adag Pfizer- BioNTech oltóanyag, ezúttal repülőgépen, ahonnan a raktárbázisra vitték, majd onnan osztották szét a megyei és fővárosi kórházakban lévő 21 oltópontra. Még szerdán mindenhová meg is érkezett a vakcina.

Győr, 2020. december 30.
A győri Petz Aladár Megyei Oktató kórházba érkezett Pfizer-BioNTech vakcinákat tartalmazó dobozt katonák viszik 2020. december 30-án. Ezen a napon megérkezett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre a koronavírus elleni német-amerikai vakcina második, 70 ezer oltóanyagot tartalmazó szállítmánya, amely 35 ezer egészségügyi dolgozó oltására elegendő. A vakcinákat tartalmazó hűtőládákat 21 oltópontra szállítják, az oltóanyag több fővárosi és vidéki kórházba jut el.
MTI/Krizsán Csaba

Az elmúlt négy nap alatt már 3789 egészségügyi dolgozó felvette az oltást, az új szállítmány 35 ezer ember beoltására lesz elegendő, a jövő héttől pedig folyamatosan érkeznek újabb szállítmányok. Egy-egy oltóponton több szobában is folyamatosan oltanak.

Nyíregyháza, 2020. december 27.
Leszkoven János, a Covid-intenzív részleg egyik vezető főorvosa megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szakrendelőjének épületében kijelölt dolgozói oltóponton 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.
MTI/Balázs Attila

Eddig több mint 600 ezer ember jelezte, hogy szeretne vakcinát kapni, a számuk folyamatosan nő. A tömeges oltás márciusban kezdődhet meg, és az optimista szakemberek szerint nyárra letehetjük a maszkot, 2021-ben pedig legyőzhetjük a világjárványt és visszakaphatjuk a járvány előtti életünket.

Háromezer önkéntes kaphatja meg az orosz vakcinát

Megérkezett hazánkba az orosz Sputnik-V vakcina, amit háromezer önkéntes fog megkapni, ezzel Magyarország bekapcsolódik a klinikai vizsgálatokba. A Szputnyik-V vakcinával Oroszországban eddig mintegy 22 ezer embert oltottak be, a napokban már a 60 év felettieket is oltják. Megkezdték a tömeges oltást Argentínában és Fehéroroszországban is. A vakcina egyébként egy úgynevezett vektorvakcina, ez a technológia 20 éves múltra tekint vissza.

Fotó: Shutterstock

Lényege, hogy ártalmatlan humán vírusokba bejuttatják a veszélyes vírus egyes részeit kódoló géneket, és a szervezet így megfertőzött sejtjei maguk termelik meg az immunrendszert felkészítő, a veszélyes vírusra jellemző molekulákat. Az eddigi adatok szerint 95%-os hatékonyságú, és szintén kétszer kell beadni. A gyártó Gamaleya Központ egyébként részt vett a MERS és az Ebola elleni vakcinák kifejlesztésében is.

Nagy-Britanniában újabb oltás kapott zöld utat

A Pfizer-BioNTech vakcinája után Angliában zöld utat kapott a hatóságoktól az AstraZeneca gyártmánya is. Az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett oltóanyagot január 4-én kezdik el beadni a szigetországban, első körben 100 millió adagot rendeltek belőle – írják a brit lapok. Ez a vakcina ugyanazzal a technológiával készült, mint az orosz, tehát vektorvakcina. A hatékonyságát 70,4%-ban állapították meg, ami elég ahhoz, hogy a beoltottak, még ha meg is betegednek, nem kerülnek kórházba. Angliában egyébként elég nagy a baj: rekordot döntött a megbetegedések száma az új koronavírus mutáció miatt: legutóbb több mint 53 ezer beteget regisztráltak.

Még egy kicsit ki kell tartani!

Ahhoz, hogy jövőre jobb évünk legyen, meg kell őrizni a fegyelmezettséget és a következő hetekben, hónapokban még ki kell tartani. Nem szabad belefáradnunk a járványügyi intézkedések betartásába. Különösen szilveszterkor fontos, hogy betartsuk a kijárási korlátozást és azt, hogy legfeljebb tízen szilvesztereznek együtt, lehetőleg csak az együtt élő családtagok. Hiszen szeretnénk jövőre is a szeretteinkkel köszönteni az új évet. Aki szeretné megkapni az oltást, feltétlenül regisztráljon!

vakcinainfo.gov.hu

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ilyen még nem volt: aranyat lövell ki egy vulkán

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

metropol.hu

Széteshet Szoboszlai Dominik csapata, Klopp után egy másik kulcsember is leléphet

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

metropol.hu

„Soha életedben nem csillogtál még így!” – Tóth Gabi fotóval jelentette be a váratlan örömhírt, záporoznak a gratulációk

vg.hu

Alba Aréna: megnyílt Magyarország legújabb sportarénája – fotók

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 20-21.: Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után

INSIDER

Hétvégén sem élvezhetjük ki a tavaszt - erre jobb, ha felkészülsz

INSIDER

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát