INSIDER

Elkezdődött az érettségik hete, itt vannak a legfrissebb információk

Május 5-én történelemből írnak érettségit a középiskolások.
  • Szerző: Ripost

A héten – a járványügyi szabályok betartásával – országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. A sulilife.hu percről percre tudósít az érettségiről, a hét minden napján adnak összefoglalót, illetve percről percre típusú cikket, a fő tantárgyakból pedig az érettségi feladatok megoldásának linkjét is közzéteszik, melyet profi oktatók oldanak meg még aznap délután videóban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Május 5-én, szerdán van az írásbeli érettségi harmadik napja, történelmet írnak a fiatalok. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint történelemből középszinten 66 396, emelt szinten 8 301 diák vizsgázik ma.
A vizsga reggel 9-kor kezdődik, megoldására középszinten 180 perc, míg emelt szinten 240 perc áll rendelkezésre.
A feladatlap két részből épül fel. Első felében 12 rövid kérdésre kell választ adnia a vizsgázónak, míg a második felében esszéfeladatok találhatók. 4 esszé található.

A középszinten vizsgázók egyszerre kapják meg a feladatsort és az 4 esszé témát is. A 4 esszéből 2 rövid és 2 hosszúm, a diákoknak ezekből 1 rövidet és 1 hosszút kell választaniuk, és azokat kidolgozniuk.

Emelt szinten azonban két részletben kapják meg a diákok a vizsgakérdéseket, az első feladatlap megoldására 100 perc áll rendelkezésükre, ez tartalmazza a 12 rövid kérdést. A második feladatsor megoldására 140 perc áll a diákok rendelkezésére, itt egy rövid, egy hosszú és egy komplex esszét kell kidolgozniuk.

A vizsgán összesen 100 pont szerezhető, melyből 50 pont kapható 12 egyszerű, rövid választ igénylő feladatra. A másik 50 pont kifejtendő feladatért jár, melyben egy rövid és egy hosszú kifejtést kell megírni egyetemes illetve magyar történelmi kérdésekkel kapcsolattal (két-két téma közül lehet választani).

Az idén – akárcsak tavaly – a koronavírus járvány miatt a szóbeli vizsgák elmaradnak, így az írásbeli megírása után az érettségizők fellélegezhetnek.

Ez volt eddig

Az első érettségi napon, május 3-án magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról.

Képünk illusztráció
Fotó: Török János / Délmagyarország

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.
Két különböző feladatlapot kellett a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.
A második feladatlap megoldására 150 percet kaptak az érettségizők. Ennél szintén választani lehetett, egy műértelmező szöveget kellett megírni, amelynek 400-800 szóból kellett állnia. Ez lehetett egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.
Kedden a matematika érettségi következett, ami 180 perces volt. Az első feladatlap megoldására 45 perc, a másodikra 135 perc állt rendelkezésre. Az első lapot háromnegyed óra elteltével a tanár összegyűjtötte. Ezt követően kiosztotta a másodikat, és elindul a 135 perc. A második rész két alrészre oszlott. Az első alrészben (A) 3 darab, több, egymásra épülő kérdésből álló feladat volt. A második alrész (B) 3 darab feladatot tartalmazott, amelyek természetesen ugyanannyi pontot értek. Ebből a háromból a vizsgázó egy általa kiválasztottat kellett csak megoldania.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár közölte: egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat – a másfél méteres távolság betartásával, számukra megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata, ők kesztyűt és védőmaszkot is kapnak, ugyanakkor a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott.

Idén 112 ezren nyújtották be jelentkezésüket felsőoktatási képzésre. Míg a tavalyi évben 91,4 ezren felvételiztek, ami 20 ezer fős visszaesést jelentett a 2019-es évhez képest. Emögött az állhat, hogy a tavalyi évben csak azok érettségizhettek, akiknek a továbbtanuláshoz feltétlen szükséges volt vizsgát tenniük. Idén azonban ismét körülbelül 20 ezer fővel nőtt a felvételizők száma, ezzel visszatérve a 2019-es jelentkezőszámhoz.

Magyar nyelv és irodalom: megvannak a megoldások!

A héten – a járványügyi szabályok betartásával – országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Ma írták az érettségizők a magyar nyelv és irodalom középszintű és emelt szintű vizsgát. A sulilife.hu már ki is tette a megoldásokat, ide kattintva érheted el őket.

A vizsga során alkalmazandó egészségvédelmi intézkedések:

  • egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó tartózkodhat úgy, hogy közöttük biztosítani kell a legalább 1,5 méter védőtávolságot,
  • minden vizsgahelyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani,
  • a védőmaszk viselése a felügyelő tanároknak kötelező, a tanulóknak a vizsga előkészületei során kötelező, az írásbeli alatt pedig ajánlott.

A diákok hétfőn magyarból vizsgáznak

Az első héten minden vizsga 9 órakor kezdődik.
A magyar feladatlap kitöltésére 4 óra áll rendelkezésre. Az első részben szövegértés található, amelyet 90 perc alatt kell megoldaniuk. Ezután a felügyelőtanárok beszedik a lapokat. A következő rész a szövegalkotás. Ezt a fennmaradó 150 percben kell abszolválniuk a tanulóknak. Szövegalkotáskor három opcióból egyet szükséges választani. Ezek az érvelés, a gyakorlati szövegalkotás és a műértelmező szövegalkotás.

Milyen pontozási szabályoknak kell megfelelni a középszintű magyar érettségin?

Az írásbeli résznél 100 pont a maximum. 90 pontot lehet elérni magukkal a feladatokkal, 8 pontot adhatnak a helyesírásra és 2 pontot az írásképre.

A feladatokért járó 90 pont a következőképpen oszlik el:
1. feladatrésznél: 50 pontot (szövegértés 40 pont, szövegalkotás 10 pont)
2. feladatrésznél: 40 pontot (tartalmi minőség 25 pont, nyelvi minőség 15 pont) lehet elérni.

Nem mindegy, hogy miért késtél

Ha a vizsgázó az írásbeli vizsgáról fel nem róható okból elkésik, távol marad, a megkezdett vizsgáról engedéllyel eltávozik mielőtt a válaszadást befejezné, az adott vizsgatantárgyból pótlóvizsgát tehet. Ezekről az igazgatóság dönt.
Ha a vizsgázó az írásbeli vizsgáról felróható okból elkésik, távol marad, vagy a vizsgáról engedély nélkül eltávozik, az adott vizsgatantárgyból javítóvizsgát tehet.

Tehát nem dől össze a világ, ha valamilyen okból kifolyólag elkéstél, de természetesen nem szerencsés élni ezzel a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?