INSIDER

3 gyereket nevel a magyar lányt megerőszakoló szomáliai

Albérletben, a nemi erőszak helyszínétől nem messze élt 3 gyerekkel és egy nővel az a migráns férfi, aki megerőszakolt egy magyar lányt Budapest közepén. A férfi Kenyából 2014 decemberében repülővel érkezett Európába, kenyai papírokkal, ám kiderült, hogy az összes irata hamisítvány volt. Mivel mindig új történetet adott elő a személyazonosságáról, nem kapta meg a menekült státuszt, ideiglenes oltalmazott lett.
  • Szerző: Ripost

Három gyereket nevel az a szomáliai férfi, aki megerőszakolt egy magyar lányt hétfő éjjel Budapesten – tudta meg a . A 30 éves Ahmed A. B. január 20-án a VII. kerületi Kéthly Anna téren lévő parkba csalta, majd dulakodás után megerőszakolta a 25 éves egyetemistát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Furcsa, zárkózott alaknak tartották

A járt abban a háromemeletes társasházban, ahol Ahmed élt. A szomszédok jó része legalább látásból ismerte, és meg is volt róla a véleményük. Mind mondták: furcsa, zárkózott életet élt, és úgy tűnt, van családja, hiszen egy nővel és 3 gyerekkel élt együtt.

Ebben a lakásban rengeteg a bérlő, de a „régi” lakók ismernek mindenkit

– kezdte Ahmed egyik szomszédja.

A postaládára ki van írva a neve. Fotó: Ripost

„Körülbelül egy éve élt itt a férfi egy nővel és három gyermekkel. Nem tudni, hogy „igazi” feleség-e, vagy valami iszlám jog szerinti házasság, de az biztos, hogy családként viselkedtek, a férfi apaként bánt a három gyerekkel. Nem beszél magyarul, így nem igazán kommunikáltunk.”

Mindig hajnalban járt haza

„Mindig hajnali négy óra körül érkezett haza, gondolom dolgozni volt, vagy ki tudja… A nőt mindig a gyerekekkel láttam, két nagyobb fiúval és egy kislánnyal. De furcsa, hogy napok óta nem láttam őket hazajönni. Bár ők mindig zárkózottak voltak, valójában nem is tudjuk, kicsoda ő…” – mondta a -nak az asszony.

Fent, a lakás ajtaján már más nevek vannak. Fotó: Ripost

A mai napig nem derült ki, kicsoda valójában

Ahmed A. B. története rávilágít az Európai Unió migránspolitikájának teljes zűrzavarára: arra, hogy milyen súlyos veszély eredeti dokumentumokkal nem rendelkező embereket ellenőrizetlenül, kizárólag a saját elbeszélésük alapján, valódi kontroll nélkül átengedni a határon. Az erőszakot elkövető Ahmed A. B. pontos személyazonosságára ugyanis a mai napig nem sikerült fényt deríteni. Az tény, hogy Kenyából 2014 decemberében repülővel érkezett Európába, kenyai papírokkal, de miután ezek valódisága megkérdőjeleződött, később többféle mesét is mondott a különböző hatóságoknak. Ám egyiket sem tudta dokumentumokkal alátámasztani.

A norvégok már kiutasították egyszer

Előbb a Norvégiába történő bejutással próbálkozott, egy ott élő nagynénire hivatkozva, de a norvég hatóságok végül kiutasították.

Mivel a kenyai gép, amivel eredetileg érkezett, Budapesten landolt, visszatoloncolták Budapestre. A magyar hatóságokban erős kétely támadt Ahmed A. B. igazi személyazonossága és kenyai papírjainak valódisága felől, ezért többször és hosszasan kihallgatták.

Azt mondta, egy kenyai piacon vette a papírjait

A sokadik alkalommal már azt vallotta, hogy a papírjai nem valódiak, azokat Kenya fővárosában, az egyik piacon, a Maasai-marketen vásárolta. Hirtelen váltott a hatóságok előtt az állampolgárságát illetően is, innentől kezdve az állította, hogy nem is kenyai, hanem szomáliai. Erről azonban semmiféle dokumentumot, bizonyítékot nem tudott felmutatni.

Az életkora is tisztázatlan

Ahmed A. B. ekkor az életkorán is „változtatott”. Az először bemutatott kenyai papírokon az áll, hogy 1989-ben született, vagyis 2014-ben 25 évesen érkezett Európába. Az új, már semmiféle papírral alá nem támasztott verzió az volt, hogy ő 7 évvel fiatalabb, vagyis 1996-ban született, tehát érkezésekor legfeljebb a 18. életévét töltötte be. A kérdésre, hogy miért nem tud semmiféle bizonyítékot mutatni személyazonosságát illetően, azt állította, hogy Szomáliában egy olyan kisebbségi törzsi területen született, ahol nincs hivatal, közigazgatás, anyakönyvezés, és a meséje szerint apját és bátyját az Al-Shabaab muszlim katonai alakulat megölte. Ezért ő menekülésre kényszerült.

Ittt, a parkban történt az erőszak. Fotó: Keller Mátyás/Ripost

Volt már rendőrségi ügye Magyarországon

Az ellentmondásos körülmények és amiatt, hogy hosszú időn át a hamis papírokkal próbálkozott, végül nem kapta meg a menekült státuszt, ideiglenes oltalmazott lett, mivel egyelőre azt sem lehetett tisztázni, hogy hova lehetne visszatoloncolni. 2015 februárjában, a megérkezése után néhány héttel – a értesülése szerint – máris rendőrségi eljárás indult ellene, mivel kábítószerrel kapcsolatos ügybe keveredett.

A magyar lány az államvizsgáját ünnepelte

A megtalálta a lányt, akit a szomáliai férfi megerőszakolt, de annyira megviselte az eset, hogy kerülni akarja a nyilvánosságot. Mint a környezetéből megtudtuk, nagyon megbánta, hogy ennyire megbízott egy idegenben, a belvárosi szórakozóhelyről semmiképp sem lett volna szabad elindulnia egyedül vele… A lány és a barátnője éppen a sikeres államvizsgáját ünnepelte – adta hírül a rendőrség. Miután a lány barátnője hazament egy fiúval, a migráns férfi hajnalban haza akarta kísérni a lányt. Megálltak a közeli Kéthly Anna téren, ahová a migráns becsalta a lányt. Ahmed ekkor fogdosni, csókolgatni kezdte. Dulakodni kezdtek, majd a férfi földre vitte a lányt, ahol lehúzta a nadrágját és megerőszakolta. A rendőrség tájékoztatása szerint egy amerikai férfi sietett a lány segítségére, akit a migráns férfi megtámadott. Elvette a lány telefonját és elmenekült a helyszínről. Ugyanakkor a nyomozók a térfigyelő kamerák felvételei alapján le tudták nyomozni a férfi menekülési útvonalát, és fél nap alatt elkapták az erőszakolót.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?