Létrehozva: 2021.01.07.

3 nap alatt híres lett az oltásnaplós doki

Lőrincz M. Ákos , a székesfehérvári kórház belgyógyásza január 1-jén kapta meg a koronavírus elleni oltást, azóta naplót vezet arról, hogyan érzi magát, és mi zajlik a szervezetében.

Hétköznapi nyelven magyarázza el az oltás hatásait Lőrincz M. Ákos úgy, hogy egy laikus is könnyen megértse. A székesfehérvári kórház belgyógyásza pár nap alatt híres lett az oltásnaplójával. A fiatal orvos egyik nap arra ébredt, hogy már 13 ezer idegen ember követi őt a Facebook-oldalán, ami megdöbbentette, de úgy érzi, rajtuk, orvosokon nagy a felelősség, hogy jól tájékoztassák az embereket. Így nem volt kérdés, hogy folytatja-e az oltási naplót. A Ripost-nak arról is mesélt, hogyan zajlik élesben a vírus elleni harc, hiszen Covid-intenzíven dolgozik.

Lőrincz M. Ákos

Ripost: Hat nappal ezelőtt kapta meg a Pfizer koronavírus elleni vakcináját. Hogy van?

Lőrincz M. Ákos : Köszönöm jól, nagyon jól! Semmiféle tünetem nincs, semmit sem vettem észre. Nem volt láz, semmi, csak egy napig fájt az oltás helye. Közben pedig csendben a mélyben megindultak az immunológiai folyamatok, ami el fog vezetni a védettség kialakulásához, amiről részletesen is írok az Oltásom Története c. bejegyzésekben a Facebookon, a Koronás Mesék című oldalamon. Ez egyébként tavasz óta létezik.

Fotó: Facebook

Ripost: Honnan jött a blog ötlete?

L. M. Á.: Március közepén találkoztam az első covidos betegekkel, és emlékszem, akkor úgy mentem haza, jó, akkor ez már itt van. És át kellett gondolnunk az egész életünket főleg a szülők, barátok miatt. Van egy 7 éves és egy 4 éves fiam és ők nem értették, hogy mi történik, miért változik meg az életünk. Ezért megpróbáltam nekik ezt elmesélni, lerajzolni. A feleségem szerint ez nagyon jól sikerült, javasolta, hogy mutassam meg a barátainknak, ők meg nem restelkedtek ezt tovább küldeni. Így született meg a Facebook-oldal, amit már 18 ezren követnek, és volt olyan bejegyzés, ami több mint 1 millió emberhez elért. Ez az egész megdöbbentett, mert ráadásul egyik nap arra keltem, hogy a privát oldalamon is elkezdett 13 ezer ember követni. Azt sem tudtam még akkor, hogy egyáltalán ez mit jelent.

Ripost: Milyen visszajelzéseket kap?

L. M. Á.: A többségnek nagyon tetszik, nagyon sok kérdést kapok. A legtöbb embert az érdekli, hogy ki az, aki felveheti ezt az oltást, és ki az, aki nem. Viszont sajnos egyre többen vannak azok is, akik elbagatellizálják a vírust, vagy valamilyen álhírnek felülnek a vakcinák kapcsán. Azt tapasztalom, hogy sokan félnek még az oltástól, nagy a bizonytalanság. Éppen ezért nekünk, orvosoknak nagy felelősségünk van abban, hogy az embereket minél hitelesebben tájékoztassuk az oltás előnyeiről és természetesen az esetleges kockázatokról is.

Oltásom története 4. nap Január 1-én kaptam meg a koronavírus elleni oltásomat és ennek örömére naplót indítottam, hogy... Közzétette: Koronás mesék2021. január 4., hétfő

Ripost: Ön elkapta már egyébként a koronavírust?

L. M. Á.: Nem, hála istennek, folyamatosan tesztelnek bennünket, és eddig mindig negatív lett az eredményem. Az oltást viszont már nagyon vártam, mert azzal tisztában kell lenni, hogy ennek az egész katasztrófahelyzetnek csak az oltás tud véget vetni. És itt nem csak a közegészségügyi válságra gondolok, hanem a gazdasági, szociális és a kulturális válságra is. Ezeket a területeket is meg kell menteni.

„Minden egyes beteg, aki hazajut a kórházból, 1-1 megnyert csata a háborúban”

Lőrincz Márton Ákos a mindennapi munkáját most Covid-intenzív osztályon tölti, elmondása szerint pozitív történet minden egyes beteg, akit haza lehet engedni.

„Nap mint nap látjuk, hogy mire képes ez a vírus. Tényleg, minden egyes beteg aki hazamegy 1-1 megnyert csata a háborúban. Volt egy fiatalember, nálam is fiatalabb, aki úgy került hozzánk, hogy semmilyen alapbetegsége nem volt. De még épp időben került be, mert nagyon gyorsan romlott az állapota. Két hétig rezgett a léc, hogy túléli-e, de egy új lélegeztetési technikának – a magas nyomású oxigénterápiának – és az iszonyatos élni akarásának hála ő is haza tudott menni. Éppen karácsony előtt.”

Székelyföldről származik, a szülei is orvosok voltak

Lőrincz Márton Ákos Székelyudvarhelyen született, és 1990-ben települtek át az anyaországba a családjával. Ekkor hat éves volt. Elmondása szerint, bár szülei is orvosok voltak, mégsem csak ezért döntött az orvosi pálya mellett.

„Nem csak ez befolyásolt a döntésben, hanem az is, hogy segíteni fogok tudni másokon, illetve a biológiát is nagyon szerettem. Azt még édesanyám szerettette meg igazán velem, mert rengeteget mesélt a testünk működéséről. Lehet, hogy az írói – mesélős vénámat tőle örököltem” – meséli nevetve Ákos.

A fiatal férfi egyébként a székesfehérvári kórházban végzett belgyógyászati munka mellett készül a kardiológiai szakvizsgájára is, valamint a Semmelweis Egyetemen oktat és kutat, méghozzá elméleti immunológiát.

Ez is érdekelhet

origo.hu

15 év után szakított a magyar énekesnő

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

metropol.hu

Közleményt adtak ki a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

metropol.hu

Szoboszlai a rossz példa, a pénz nem minden

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.