INSIDER

3+1 dolog, amivel le fogjuk győzni a vírust

Miközben világszerte tombol a koronavírus és rekordszámú megbetegedéseket, haláleseteket okoz, már látszik az alagút vége. Több vakcinagyártó is a célegyenesben, ám addig még rengeteg múlik az egyéni felelősségen – a rendelkezéseken is túlmutató fegyelmezettségen.
  • Szerző: Ripost

Távolságtartással a kórházrendszerért

Az egészségügyi rendszer életben tartása kulcsfontosságú, hiszen, ha a kórházak megtelnek, az egészségügyi dolgozók pedig erejükön felül sem győzik az elszabaduló betegszám kezelését, akkor hazánkban is olyan helyzet alakulhat ki, mint Európa több másik országában.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Olaszországban például Bolzano kormányzója azt kérte az emberektől, csak az menjen kórházba, aki életveszélyben van, de ismert olyan dél-olasz kórház is, amelyik a parkoló autójukban látja el a fertőzötteket. Belgium és Franciaország egészségügye is az összeomlás szélén, kénytelenek több beteget is Németországba szállítani.

COTUGNO HOSPITAL, NAPLES, CAMPANIA, ITALY – 2020/11/07: Az orvosok már autóval érkező koronavírusosokat is lélegeztetnek, mert a kórházak tele vannak. (Photo by Salvatore Laporta/KONTROLAB/LightRocket via Getty Images)

Éppen ezért, hogy hazánkban ne alakulhassanak ki ilyen körülmények, döntő fontosságú a távolságtartás, az, hogy a személyes találkozók helyett telefonon vagy videóhíváson keresztül tartsuk egymással a kapcsolatot és tudatosan kerüljük a társas összejöveteleket, ünnepléseket. „Nemcsak emberek lehetnek szuperterjesztők, hanem események is!” – figyelmeztet Kemenesi Gábor virológus egy friss videóinterjúban.

Versenyfutás a vakcináért

A szakértők szerint a vakcina a megoldás a koronavírus ellen. Több gyártó is célegyenesbe ért a védőoltásával. Merkely Béla professzor szerint decemberben már oltani fognak Európában.

• A német–amerikai Pfizer és BioNTech csúcstechnikával készülő oltóanyaga saját vizsgálati eredményei szerint 90 százalékos hatékonyságú – ebből 200 millió adag szállítására szerződött le az Európai Unió.

• Az orosz Szputnyik V. vakcina a III. fázisú klinikai vizsgálatok félidejénél 92 százalékos hatékonyságot mutat, s a szakemberek szerint megvan az esély arra, hogy a koronavírus elleni oltóanyagot Magyarországon is gyártsák. Beszédes, hogy a készítményből 1,5 millió adagot rendelt Izrael – írja a Haaretz izraeli portál.

Fotó: Getty Images

• Szintén közel jár a piaci megjelenéshez az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös vakcinája, melyből több tízmillió készülhet el karácsonyra – tudósít a The Sun brit napilap. A készítményről azt állítják a szakemberek, hogy adagonként várhatóan 2,23 angol fontba (900 forint) kerül majd, szemben a Pfizer és BioNTech 29,47 fontos (12 ezer forint) oltóanyagával, ráadásul a tárolása is könnyebb lesz, mivel nem igényel extrém hideg, mínusz 78 fokos tárolást, mint a német–amerikai vakcina.

Gyógyszerek javíthatnak a fertőzöttek állapotán

Több, alapvetően más betegségre kifejlesztett készítmény is hatékonynak bizonyult a koronavírusban szenvedő betegek kezelésére.

A favipiravirt influenzára fejlesztették ki Japánban, ám hatékonynak bizonyult azoknál a koronavírus-betegeknél, akiknek a szervezetében még nem alakult ki súlyos gyulladás. A szájon át szedhető készítmény (képünkön) klinikai tesztelése idén megkezdődhet, s a szakemberek képesek a hatóanyag előállítása mellett a kapszula gyártását is biztosítani Magyarországon.

Favipiravir kapszula (Fotó: Meditop Gyógyszeripari Kft.)

Az eddigi vizsgálatok alapján átlagosan 6 nap alatt kisöpri a kórt a szervezetből. Hazánkba nemrég 1-1 millió tabletta érkezett Kínából és Japánból.

Egy másik, amerikai gyógyszer, a remdesivir ebola ellen született, ám kiderült, hogy felgyorsítható vele a középsúlyos és a súlyos koronavírusbetegek gyógyulása. A hírek szerint Donald Trumpot is ezzel kezelték, amikor megfertőződött. A Magyarországon sikeresen előállított gyógyszer jelenleg a klinikai tesztelések III. fázisánál tart.

Szigorítsunk egyénileg a korlátozásokon!

Miközben a kormány a hazai fertőzésszám és az osztrák intézkedések alapján újabb szigorításokat hozott a második hullám idején, Kemenesi Gábor virológus azt tanácsolja, hogy azok betartása mellett érdemes további korlátozásokat is felállítani önmagunknak. A a következőket javasolja olvasóinak:

• Rövid távon inkább sétáljunk, ne használjuk a tömegközlekedést!

• A liftben és a lépcsőházban is viseljünk maszkot!

• Célirányosan vásároljunk, most ne nézelődjünk hosszasan a boltokban!

• Amit lehet – a vásárlástól a nyelvtanuláson át az ismerősökkel való beszélgetésig, de akár a munkáig is – intézzünk az interneten keresztül!

• Ne vigyük a gyereket zsúfolt játszótérre!

• Rendszeresen mossuk, illetve cseréljük a maszkunkat!

• A MÁV járatain – bár engedélyezett – ne együnk és igyunk, tartsuk magunkon a maszkot a teljes utazási idő alatt!

És ezeket olvastad már?