INSIDER

35 tagú magyar csoport segíti a sziámi ikrek szétválasztását

Végre hírt adott a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány is a bangladesi sziámi ikrekről. Közölték: 19 magyar orvos és 16 tagú segítő személyzet utazik Bangladesbe a szétválasztó mûtét legkényesebb, utolsó fázisára, a vezető orvosok és az ikrek a családjukkal már Dakkában vannak.
  • Szerző: Ripost

Mint arról beszámoltunk: a bangladesi sziámi ikrek, Rabia és Rukia a körülményekhez képest jól vannak, és harmadik születésnapjuk lehet egyben újjászületésük napja is. Bár a végső szétválasztó műtét pontos időpontját még tegnap sem közölték, azt megerősítették: arra hamarosan sor kerül, a gyermekek családjukkal és a vezető orvosokkal visszarepültek Bangladesbe, a sorsdöntő beavatkozásra Dakkában kerül sor.

„A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek jól vannak: műtétsorozatuk fél éves magyarországi plasztikai sebészeti szakasza sikerrel zárult, a gyermekek állapota optimális, így hamarosan sor kerülhet a végső szétválasztásukra”  erősítette meg az alapítvány közleménye.

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapatát 2017 novemberében kérték fel a szülők és a bangladesi orvosok a sziámi ikrek szétválasztására. Az Operation Freedomnak keresztelt műtétsorozat több eredeti megoldást is kívánt. Az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztását 2018-ban Bangladesben Dr. Hudák István vezetésével végezték el. A kislányok nővérükkel és a szülőkkel január 5-én érkeztek Magyarországra. Január 25-én egy speciális magyar tervezésű tágító implantátumrendszert ültettek be a fejbőr és a lágyrészek tágítására Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével.

Ezt követően hetente 1-2 alkalommal kellett tölteni a speciális szövettágítót, cserélni a kötést, kezelni a sebet, az elmúlt fél évben körülbelül negyven alkalommal kezelték az ikreket Budapesten a Semmelweis Egyetemen, illetve a Premium Plasztikai Sebészeten. A Heim Pál Gyermekkórház is segített bizonyos vizsgálatok elvégzésében. A végső szétválasztás során keletkező kiterjedt sebet így saját szövetekkel tudják majd befedni.

„Olyan mértékben sikerült növelnünk a szövettágító implantátumok térfogatát itt, Budapesten, amire sem hazánkban, sem külföldön nem volt még példa, mert korábban ez elérhetetlennek tűnt ilyen kicsi gyermekeknél" – közölte az alapítvány.

Dr. Csókay András idegsebész már Bangladesben van kis pácienseivel, ő vezeti a harmadik fázist, a két agy és koponya végleges szétválasztását. Ezt követően pótolják azokat a részeket, amik nem fejlődtek ki, és a koponyát a szövettágítási folyamattal nyert szövetekkel fedik be. A műtét időpontját azonban nem hozzák nyilvánosságra.

A Semmelweis Egyetem arról tájékoztatta a %%-ot, hogy nem náluk kerül sor a végső műtétre, hanem a gyermekek szülőhazájában, ők a plasztikai sebészeti beavatkozást előkészítő speciális MR vizsgálatban, majd a bőrtágító eszköz behelyezéséhez szükséges operáció és az azt követő, hónapokig tartó tágítási folyamat során működtek közre, mindent megtéve a szétválasztás sikeréért.

 

A két gyermek jól van, de az egyiküknél egyéb szervi eltérést is diagnosztizáltunk

– közölte lapunkkal az egyetem. Később az alapítvány hozzátette: nincs szó olyan szervi elváltozásról, ami ellenjavallatot jelentene a végső szétválasztást illetően.

Ez azt jelenti, hogy a napokban valóban sor kerül a kockázatos és bonyolult, hosszú órákon át tartó, ám a két kislány számára az önálló és egészséges élet lehetőségét biztosító műtétre, amire a világon egyedül a Cselekvény a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata vállalkozott.

 

Több mint 50 órán át tartott egy pakisztáni sziámi ikerpár szétválasztása: 
Rabia és Rukia műtétje még bonyolultabb lesz, mint annak a pakisztáni sziámi ikerpárnak a műtétje, amit Londonban végeztek el. Safa és Marwa Ullah is a fejüknél nőttek össze, de a fejtetőn, koponyájuk és érrendszerük volt közös. Rajtuk is három műtétet hajtottak végre, az elsőt 19 hónapos korukban, 2018 októberében, a nagy szétválasztó műtétet pedig február 11-én végezték el. A kétéves lányok ma már önállóan tudnak mozogni, gyógyulófélben vannak.
A szakértők virtuálisan jelenítették meg a lányok koponyájának szerkezetét, a két agy és a közös erek pontos helyzetét. A csapat 3D-s nyomtatást is igénybe vett, ezeken a modelleken gyakorolták az operáció mozdulatait. Elsőként az ikrek érrendszerét különítették el, és egy műanyagot ültettek a koponyájukba. Az utolsó műtéttel új koponyát építettek nekik, a saját csontjuk felhasználásával. A műtétsorozat több mint 50 órán át tartott és több mint 100 orvos és szakember vett benne részt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?