Létrehozva: 2021.08.07.

Koronavírus: tombol a negyedik hullám, minket sem kerülhet el

Több európai országban berobbant a járvány, újra vezetik be a korlátozásokat. Magyarországon még jó a helyzet.

Sorra esnek el az országok Európában, az utóbbi héten több helyen kedvezőtlenül alakult a járványgörbe, nyakunkon a 4. hullám. Idén nyáron Európa-szerte a koronavírus Indiában azonosított delta változata a meghatározó.

A helyzet romlására már hetekkel korábban figyelmeztettek szakértők. Július elején például a WHO európai igazgatója is felhívta a figyelmet az újabb hullám veszélyére.

A szomszédos Romániában újabb 30 nappal hosszabbították meg a veszélyhelyzetet csütörtökön, úgy gondolták, hogy nem lehet feloldani a korlátozásokat, mert emelkedtek a számok az utóbbi időben. Az átoltottság ott 30 százalék körüli.

Ausztria is megint szigorít a delta variáns terjedése miatt. A szállodák, éttermek, éjszakai szórakozóhelyek, de a boltok, színházak, múzeumok és szabadidő-központok is nyitva vannak most, de augusztus közepétől csak azoknak lesz szabad bejárásuk ezekre a helyekre, akik mindkét dózison túl vannak. Az ezt igazoló dokumentum, pl. EU-s oltási igazolás, vagy más nevén zöld útlevél kiváltható egy 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszttel, vagy egy olyan papírral, amely igazolja, hogy a tulajdonosa nem több mint 90 napja esett át a koronavírus-fertőzésen. Sógoréknál 12 százalékkal kisebb az átoltottság, mint nálunk.

Ukrajnában már 500 felett van a napi esetek száma napok óta.

Olaszországban augusztus 6-tól csak igazolással lehet az éttermek belső tereiben tartózkodni és több más szolgáltatást is igénybe venni. A kötelező oltásról megy a vita.

Egyre többen akarnak külön utakon járni.
Fotó: AFP

Spanyolországban és Cipruson is romlik a helyzet, Portugáliában is csak negatív teszttel vagy oltási igazolással foglalhatunk már szállást.

A Hollandoknál visszavezették sok cégnél a home office-t, mert hetek óta nő a fertőzöttek száma.

A nyaralóországokban erőteljesebben emelkednek a számok

Az átoltottságon múlik majd, hogy mennyivel lesz másabb a 4. hullám, mint az előző három. Azokban az országokban, ahol nagyobb az átoltottság, a felfutó hullám ellenére kevés a kórházi kezelésre szorulók száma, jelentősen kevesebb, mint az előző hullámokban.

Az emberek 55 százaléka nálunk túl van két oltáson nálunk, így ma Európa egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból Magyarország.

20210424 Budapest belváros terasznyitás, étterem, sörözés Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

Ezzel olyan mintaállamokat előztünk meg, mint Franciaország, Németország és Hollandia.

Ugyanakkor valamelyest emelkedésnek indult a koronavírusos megbetegedések száma Magyarországon is , a szakértők is tartanak a negyedik hullámtól. Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós nemrég arról beszélt, hogy a vírus reprodukciós rátája (R-tényező) egy fölött van. Július elején napi 30 körül volt a fertőzöttek száma, ám az utóbbi napokban már ötven körül jár.

„A fertőzöttek számának növekedése elkerülhetetlen, és már most is látszik, hogy hétről-hétre Magyarországon is egyre magasabb, nem beszélve egyes környező országokról. Az oltás a fertőzést nem akadályozza meg. Ha a fertőzöttek száma növekszik, de a betegek és az elhunytak száma nem, ez azt jelenti, hogy a vakcina teljesíti a kötelességét.Ettől nem kell bepánikolni, ezt el kell fogadni, mint természetes velejáróját minden fertőző betegségnek. Tehát a fertőzöttség számának növekedése ne ijesszen meg bennünket” – nyugtat meg Rusvai Miklós virológus. Hozzáteszi: „Nekünk csak akkor kell tartanunk attól, hogy baj lesz, hogyha a betegek száma és az elhunytak száma is növekszik. Ez adna aggodalomra okot” – magyarázza a szakember.

A felvett oltások a súlyos megbetegedéstől megvédenek, augusztus 1-től bármely magyar állampolgár kérheti a harmadik oltást is , ebből a szempontból Európában Magyarország az első, most az erősítheti meg a védelmünket, ha azok is felveszik az oltást mielőbb, akik ezt eddig nem tették meg.

Jakab Ferenc virológus professzor, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta, senkinek ne legyenek hiú ábrándjai arról, hogy leküzdöttük a járványt, az oltatlanok száma ugyanis elég magas ahhoz, hogy a negyedik hullámot Magyarországon is berobbantsa. Borítékolható, hogy Európában a delta variáns idézi elő a következő járványhullámot, ami az elsőnél biztosan erősebb lesz. A fertőzési lánc megakadályozásának egyetlen módja van: ha beoltatjuk magunkat – mondta a szakember.

Európában elsőként Magyarországon kezdődött meg a 12 év feletti gyermekek regisztrációja és oltása még júniusban. A 12-17 éves korosztályban eddig 189 ezren regisztráltak oltásra és 152 ezren (80%) már fel is vették azt. Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyermekét legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti meg. Az érvényes regisztráció után a www.eeszt.gov.hu honlapon automatikusan lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontra vagy az a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál is kérhető. Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12-18 év közöttiek oltására: a Pfizer és a Moderna.

A gyermek regisztrációját a szülőnek van joga elvégezni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az online regisztráció során meg kell adni a gyermek nevét, életkorát, TAJ-számát, lakcímét és a szülő elérhetőségeit. Ha a szülő saját e-mail-címével már korábban regisztrált oltásra, akkor a gyermek regisztrációjához új e-mail-címet kell létrehoznia.

Pontos és hiánytalan adatok esetén a regisztrációt néhány napon belül érvényesítik és mint minden más érvényesen regisztráló, a gyermeküket beoltatni kívánó szülők is automatikusan tudnak online időpontot foglalni kórházi oltópontra az eeszt.gov.hu honlapon. Ez esetben a regisztrált gyermek TAJ-számával tudnak belépni az időpontfoglalóba.

A háziorvos és házi gyermekorvos is természetesen olthatja ezt a korosztályt, ha praxisában összegyűlik annyi oltandó gyermek, amellyel egy ampulla vakcina kinyitása esetén nem megy kárba az oltóanyag.

Az oltás időpontjára kérjük, hogy vigyék magukkal a kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájáruló nyilatkozatot! Letölthető: https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/szuloi_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_12_es_18_ev_kozotti_szemelyek_reszere.pdf

Ha valaki valamilyen oknál fogva nem tud interneten időpontot foglalni, akkor augusztus végén, szeptember elején az iskolákban is lesz oltási lehetőség a 12 év felettieknek. Erről a szülők időben tájékoztatást fognak kapni.

A gyermekek oltása is természetesen önkéntes, és arról a szülőnek van joga dönteni. Kérdés esetén javasoljuk, hogy a szülő kérje ki a háziorvos, házi gyermekorvos vagy a gyermek kezelő orvosának véleményét is.

Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy 12 év alatti gyermekeket továbbra sem lehet oltani és regisztrációjukat sem fogadják el.

A 18 évet betöltött fiatalok regisztráció után ugyancsak automatikusan tudnak időpontot foglalni maguknak oltásra, ők több vakcina közül is választhatnak, és ha már legalább 4 hónap eltelt a második oltásuk óta, akkor a harmadik oltásukat is lefoglalhatják.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A lélegzetelállító szőke szépség is ott lesz a világ leghíresebb versenyén - galéria

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

life.hu

4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

hirtv.hu

Újabb helyen mérettetné meg magát Magyar Péter

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább