Létrehozva: 2020.09.13.

484 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt négy beteg

484 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 12 309 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt négy krónikus beteg, így az elhunytak száma 637 fő, 4069-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 7603 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért továbbra is nagyon fontos a fegyelmezettség és az érvényben lévő szabályok betartása.

A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszélyt a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését.

24-48 órán belül kiérkeznek mintavételre a mentők – mondta el Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója kifejtette, naponta átlagosan 2500-3000 mintát vesznek a mentők. Vannak olyan egységek, amelyek egy nap alatt 30 mintát is tudnak venni.A koronavírus-gyanús esetek mintavételére pluszkapacitásokat állított be a mentőszolgálat. Kedd óta pedig a betegszállítókat is bevonták ebbe a feladatba. A szennyvíz adatok már jelzik, hogy mely területeken robbanhat ki a járvány hazánkban! A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közlése szerint Budapest északi és központi részén, Nyíregyházán és Debrecenben vizsgált szennyvizekben az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyagának mennyiségében növekedését észlelték. A nemzetközi tapasztalatok szerint ez a koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. Az elmúlt két hétben az új megbetegedések száma jelentősen emelkedett, átlagosan naponta több, mint 300 új fertőzöttet regisztrálnak hazánkban. A jelenlegi adatok szerint a vírusfertőzés reprodukciós rátája (az ún. R érték) is tartósan 1 fölötti (ez azt jelenti, hogy 1 fertőzött ember több, mint egy embert képes megfertőzni), ami nem jó hír. A mostanában megfertőződöttek nagy része nem is járt külföldön, így behurcolt esetekről nem lehet beszélni.

Ez azt jelenti, hogy a vírus itt van és a közösségben terjed!

Mit tehetünk a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében?
  • Az arcmaszk használata továbbra is erősen javasolt (sőt sok helyen kötelező) a COVID-19 járvány terjedésének megfékezése érdekében.
  • Rendszeresen mossunk kezet és tartsuk be a távolságtartási és higiéniás szabályokat.
  • Ha betegek vagyunk, ne menjünk közösségbe.
A jelenlegi adatok alapján ez már a második hullám. A tapasztalatok szerint a tavaszi időszakhoz képest kevesebb a nagyon súlyos esetek száma, talán azt is jelentheti, hogy a második hullám most enyhébb lefolyásúnak mutatkozik.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

mandiner.hu

Megint leköröztük Európát: újabb óriásberuházást jelentett be Szijjártó Péter

life.hu

Napi horoszkóp 2024. április 24.: ennek a csillagjegynek lezárul egy szakasz az életében

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

mindmegette.hu

Vegyszer nélkül is tiszta lesz a fürdőszoba: ezt a trükköt kell ismerni hozzá

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

"Borzasztóan szédülök és fáj mindenem" – tizenketten verték az utcán félholtra Norbit

INSIDER

Nem tudta kifizetni 20 milliós adósságát, láncra verve tartották

INSIDER

Holtan találtak rá az eltűnt nyíregyházi négygyermekes anyára

INSIDER

Szívszorító: anyák napját szervez a 15 évesen elhunyt Dominik édesanyja