INSIDER

7 másodperc alatt minden odalett: 28 embert már soha többé nem ölelhet át a családja

A magyar hajózás történetének egyik legnagyobb katasztrófájára, a Hableány balesetére emlékezett ma a hajó tulajdonosa, a Panoráma Deck és a Dunai Hajósok Szövetsége, valamint a kapitány, Lombos László és a matróz, Pető János rokonai.
  • Szerző: Ripost

7 másodperc – ennyi idő alatt taszította a Viking Sigyn a Duna mélyére a Hableány turistahajót, és küldte hullámsírba a rajta utazó emberek többségét.

A Hableány, fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a 2 fős legénységgel 2019. május 29-én este 9 órakor, a kikötése előtt néhány perccel ütközött össze a Margit-híd pesti hídfőjénél a nála jóval nagyobb Viking Sygin szállodahajóval.

Fotó: Ügyészség

Pedig az alig egy éves szállodahajón a modern technika minden eszköze a rendelkezésre állt, hogy biztonságban közlekedjen, ám a radart, ami a kis hajóhoz való vészes közeledést jelezhette volna, a kapitány kikapcsolta. A videófelvételek és a szemtanúk vallomásai alapján fékezés nélkül haladt keresztül a Hableányon, szó szerint elsodorta azt.

A svájci monstrum speciális orrkiképzése pillanatok alatt a Duna mélyére lökte a kis hajót, és csupán hét utas élte túl a balesetet. Ennek az oka az is lehetett, hogy a kapitány, Jurij C. tovább haladt, és nem adott parancsot a mentésre – matrózai saját maguk fogtak bele, miután látták a vízben fuldokló embereket.

Jurij C.-t bíróság elé állították és a mögötte haladó testvérhajója, a Viking Idun kapitánya ellen is nyomozás folyik segítségnyújtás elmulasztása miatt.

Az ukrán hajós nem ismerte el a bűnösségét, és nem fogadta el a neki felajánlott 9 évnyi büntetést. Minden tárgyalási napon részt vesz, először azonban csak a legutóbbi alkalommal szólalt meg: azt mondta, tiszta látási viszonyok voltak aznap este, azért nem kapcsolta be a radart.

A Panoráma Deck magyar tulajdonú családi cég, és a szó szoros értelmében beleroppant a tragédiába. A forgalma a töredékére esett vissza, most az egyik legszebb, még rendszeresen működő hajóján, a Milleniumon rendezték a két éves évforduló megemlékezését.

A hajó a Jászai Mari térről indult dél felé, majd a Lánchídnál megfordult, és megállt a tragédia helyszínén. Huszonnyolc mécses égett az áldozatok emlékére, és huszonnyolc harangütés emlékezett az áldozatokra.

TeTörténeted/Isza Ferenc
Fotó: TeTörténeted/Isza Ferenc

„Hajósok számára ez hármas tragédia: meghaltak az utasok, oda a legénység, és elsüllyedt a hajó” – fogalmazott emlékbeszédében Tóth Mihály ökumenikus lelkész.

A jelenlevők közül ketten is sírdogáltak: Rita, Lombos László egykori élettársa, és két fiának, Marcinak és Lacinak az édesanyja, valamint Pethő János élettársa, Mariann.

TeTörténeted/Isza Ferenc
Fotó: TeTörténeted/Isza Ferenc

„A fiúk még tanulnak, és nagyon örülnének, ha mihamarabb vége lenne a perrel és a kártérítéssel járó huzavonának. Az édesapjukat a pénz nem hozza vissza, de az ő életüket tudná egyengetni” – árulta el dr. Gulyás Krisztián, a Lombos család jogi képviselője.

„Ez az évforduló is épp olyan nehéz, mint a tavalyi volt. Már napokkal korábban zaklatott voltam, érzelmileg megterhelő időszak ez. Minden nap gondolok rá, simogatom a holmijait, amit megőriztem – tette hozzá Mariann. – Szeretném, ha ez a tragédia nem merülne feledésbe, nem lépnénk túl rajta, és minél többen emlékeznénk rá minden évben”.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?