INSIDER

8 tévhit a maszkviselésről – Szlávik doktor elárulta az igazságot

A maszktagadók tévhiteit tette helyre dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus osztályvezető főorvosa.
  • Szerző: Ripost

Dr. Szlávik János 8 tévhitről rántotta le a leplet a Metropolnak. Íme:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. tévhit: Maszkot kell hordani sportolás közben

Igazság: – Nem kell. Sportolás közben is az alapvető higiéniai szabályok betartása a legfontosabb. Tartsunk másfél méteres távolságot egymástól, a szabadban ez remekül működik.

Fotó: Markovics Gábor

2. tévhit: A maszk nem engedi át a kilélegzett széndioxidot, ezért veszélyes

Igazság: – Nem veszélyes. Akkor lenne gond, ha így a véroxigénszint is csökkenne, de az nem csökken. Ráadásul a maszkok alatt is kapunk levegőt, átszellőzik így semmi bajunk sem lesz attól, hogy rajtunk van.

3. tévhit: Maszkot hordani veszélyes, mert ha koszos kézzel nyúlunk hozzá megbetegszünk

Igazság: – Nem igaz. Az, hogy a betegség a kilélegzett levegőben nyálcseppeken megragadva terjed, már biztos. Jóval kisebb eséllyel betegszünk meg egy esetlegesen fertőzött felület érintésétől, mint attól, ha egy beteg által kilélegzett „lehelletfelhőbe” belesétálunk maszk nélkül. A maszkokat természetesen cserélni és mosni kell, akkor nem lehet baj!

4. tévhit: Maszk miatt legyengül az immunrendszerünk

Igazság: – Bizonyítottan tévedés ez az állítás. A távol keleti országokban hosszú évek, évtizedek óta hordanak maszkot a légszennyezés miatt. Ezért ha valós állítás lenne, hogy a maszk miatt legyengül az immunrendszerünk, akkor ez ennyi idő alatt feltűnt volna az orvosoknak.

5. tévhit: Az a maszk, ami textilanyagból készült egyáltalán nem véd meg

Igazság: – Sokkal jobban véd, mintha nem lenne rajtunk semmi. Természetesen nincs százszázalékos védelem, de jelentősen csökkenti a fertőzés valószínűségét, ez a legfontosabb.

6. tévhit: Maszkot kell viselni otthon is

Igazság: – Ez teljesen életszerűtlen. Maszkot ott kell viseli, ahol más emberekkel kerülünk kapcsolatba. Most a legjellemzőbb, hogy zárt közösségekben terjed a vírus, házibuli, család, esküvő stb.

7. tévhit: Maszkot csak a fertőzöttek, idősek viseljenek, másnak nem kell

Igazság: – Ez sem igaz. A járvány ezen szakaszában sok olyan fertőződik meg aki egészséges, mégis terjeszti a vírust. Ez pont olyan, mint a biztonsági öv, én nem azért kapcsolom be az övet, mert biztosan karambolozni fogok, hanem mert csak így lehetek biztos abban, hogy ha ütközök, akkor nem fogok kiesni az autóból. Azért veszem fel a maszkot, hogy megvédjem magam, pedig nem biztos, hogy fertőzött emberrel fogok találkozni.

8. tévhit: Elég, ha csak a szánkon van…

Igazság: A vírus cseppfertőzéssel az orron és a szájon át tud behatolni a szervezetünkbe. Ha a szájat eltakarjuk, de az orrot nem, akkor ott is be tud jutni. Ráadásul ha mi vagyunk fertőzöttek és az orrunkat nem takarjuk el, akkor egy nagy tüsszentéssel, köhögéssel simán meg tudunk fertőzni bárkit.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?