INSIDER

A babakötvény az egyik legjobb magyar befektetés

Ma Magyarországon 236 ezer gyermek rendelkezik babakötvénnyel.
  • Szerző: Ripost

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook-oldalán hívta fel rá a figyelmet, hogy a babakötvény az egyik legjobb magyar befektetés.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Amikor egy kisgyermek a világra jön, azonnal megtalál bennünket az az érzés, hogy szeretnénk biztosítani a jövőjét. Szeretnénk megteremteni neki azt a biztonságot, amely hozzájárul a boldogságához és megalapozza az életben való érvényesülését. A szülők ezen törekvését segíti a kormány a babakötvénnyel, amely páratlan lehetőséget biztosít a gyermekek anyagi biztonságának megteremtéséhez. Az éves befizetés után járó állami támogatás mellett a kötvény kiemelkedően magas hozamot biztosít, idén ez 6,4 százalék. Ma Magyarországon 236 ezer gyermek rendelkezik babakötvénnyel, ami azt jelenti, hogy a családi befizetések és az állami támogatás révén 107 milliárd forintnál nagyobb összeg kamatozik a gyermekeknek a kötvényeiken. A családtagok havi ötezer forintos befizetése esetén egy idei születésű gyermek a kötvényből több mint 2,2 millió forintot kaphat a 18. születésnapját követően„ - fogalmazott Szentkirályi.

A babakötvény az egyik legjobb magyar befektetés

Amikor egy kisgyermek a világra jön, azonnal megtalál bennünket az az...

Közzétette: Szentkirályi Alexandra2020. december 15., kedd

Nem túlzás kijelenteni, hogy minden szülő számára a gyermek az első. A Babakötvény és Kincstári Start-értékpapírszámla konstrukcióval Ön folyamatosan gondoskodhat arról, hogy gyermeke egy biztos pénzügyi alappal kezdje meg felnőtt életét. A kötvény akár már kisösszegű rendszeres havi befizetés mellett, magas éves hozammal és állami támogatással biztosítja a kezdőtőkét.

Minden 2005. december 31. után született belföldi gyermek és 2017. június 30. napja után született külföldi gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális, az infláció mértékével megegyező kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, és ott Babakötvényben kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban.

A számlát a gyermek szülein túl más közeli hozzátartozója, vagy más törvényes képviselője, valamint 16. életévét betöltött gyermek maga is megnyithatja. A számlanyitáshoz szükséges dokumentumok listáját innen tudja letölteni.

Az ügymenet meggyorsítható úgy, hogy a személyes ügyintézés előtt a Magyar Államkincstár WebKincstár aloldalán kitölti az ügyfél regisztrációt. A személyes ügyintézés során időt takaríthat meg azzal, ha igénybe veszi a Kincstár online időpont-foglalási szolgáltatását!

Minden 2005. december 31. után született belföldi gyermek és 2017. június 30. napja után született külföldi gyermek** számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön és ott Babakötvényben kamatozzon egy ún. Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban.

Start-értékpapírszámla megnyitása

A számlát a gyermek szülein túl egy hozzátartozó is megnyithatja. A számlanyitáshoz szükséges dokumentumok listáját innen tudja letölteni.

Az ügymenet meggyorsítható úgy, hogy a személyes ügyintézés előtt a Magyar Államkincstár WebKincstár aloldalán kitölti az ügyfél regisztrációt. A személyes ügyintézés során időt takaríthat meg azzal, ha igénybe veszi a Kincstár online időpont-foglalás szolgáltatását!

A számlanyitásra már személyes megjelenés nélkül, Ügyfélkapun keresztül is lehetősége van.

A Babakötvény jellemzői

  • Futamideje a kibocsátás napjától számított 19 év.
  • Alapcímlete 1,- Ft, tehát akármilyen kis összeggel megvásárolható.
  • Változó kamatozású állampapír, így hosszú távon biztosítja a befektetett összeg értékállóságát.
  • Az éves kamat mértéke a kamatbázis és a kamatprémium értékének összegével egyenlő.
  • A kamatbázis megegyezik a kamat megállapításának évét megelőző naptári évre vonatkozóan, a KSH által közzétett éves átlagos infláció (fogyasztói árindex) százalékos mértékével.
  • A kamatprémium mértéke 3%.
  • A kamat Start-értékpapírszámlán történő jóváírása évente február 1-jén történik. Az első sorozat (2032/S) esetében évente december 2-án.
  • Az éves befizetések 10%-ának megfelelő, de maximum 6.000 forint összegű támogatás is jóváírásra kerül.
  • A számlanyitást követően a Babakötvények vásárlása automatikusan történik a Start-értékpapír számlán jóváírt összegekből.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?